Evonik steunt chemie-onderwijs
Virtueel experimenteren met VR-applicatie
- Evonik stelt app CyberClassroom_ToGo voor aan leerkrachten op het online Vlaams Congres van Leraars Wetenschappen op 30 januari
- Veilig virtueel experimenteren via virtual reality
- Corona-proof STEM-onderwijs als alternatief voor labo-lessen
Antwerpen, 26 januari 2021. Evonik, het speciaalchemiebedrijf uit de Antwerpse haven, neemt deel aan de online editie van het Vlaams Congres van Leraars Wetenschappen, dat plaatsvindt op 30 januari 2021. Hier presenteert het bedrijf tijdens een workshop de virtual reality (VR) app CyberClassroom_ToGo die het onder andere mogelijk maakt om virtuele scheikundige experimenten uit te voeren, chemische reacties en verbindingen in real time te ervaren en intuïtief de basisprincipes van de theorie te leren.
“We hopen dat de workshop een eerste stap kan zijn naar een meer formele ingebruikname van de technologie via i-learn.vlaanderen, een project gesteund door de Vlaamse overheid. Zo zou het kunnen opgenomen worden als digitale toepassing dat vrij ter beschikking staat voor studenten en leerkrachten ter ondersteuning van het lessenpakket”, zegt Ivan Pelgrims, Afgevaardigd Bestuurder Evonik Antwerpen.
Evonik wil jong en oud in Vlaanderen introduceren in chemie, en hen warm maken voor een opleiding of carrière in veelgevraagde STEMrichtingen. Het hippe leersysteem Cyber-Classroom werd al in 2013 in Duitsland ontwikkeld door Evonik en kreeg een vaste stek in Technopolis®, het Vlaamse doe-centrum voor wetenschap en technologie. In de vorm van een app, voor Evonik ontwikkeld door VRspecialist Imsimity, speelt de Cyber-Classroom volledig in op de leefwereld van jongeren die alles mobiel doen. De app is visueel sterk, interactief, leerijk en veilig. Naast een smaakmaker voor STEM-jongeren is dit een bijzonder handige tool voor leerkrachten, zeker nu live lesgeven omwille van coronamaatregelen beperkt wordt.
„We gaan de coronacrisis aangrijpen om inzake de digitalisering van ons onderwijs een paar versnellingen hoger te schakelen. In de komende jaren investeren we 375 miljoen euro in onder meer digitale leermiddelen, digitale vaardigheden, ICT-ondersteuning en ICTmateriaal. Digitaal onderwijs zal het echte contactonderwijs nooit vervangen, maar het kan er wel een fantastische aanvulling op zijn. Ik denk dat we in de komende jaren nog veel digitale creativiteit gaan zien in ons onderwijs“, aldus Ben Weyts, Vlaams minister van Onderwijs.
Als onderdeel van de standaard CyberClassroom VR-leeromgeving is de app geschikt als leerstation voor kennisoverdracht. Door het eenvoudigweg scannen van een QR-code kom je in de App Store (iOS)/Google Play Store (Android) om deze app te openen en/of te downloaden. De app kan gebruikt worden met een smartphone, die in een mobiele VR-bril (bijvoorbeeld Samsung GearVR of Google Cardboard) wordt geschoven. Het spel kan via de app evengoed zonder VR-bril gespeeld worden door gebruik van de 'touchscreen'-functie op de smartphone of tablet, of via de 360° virtuele omgeving in de app.
Het congres staat open voor alle leerkrachten wetenschappen en is netoverschrijdend. Het congres is een actie die wordt ondersteund binnen het actieplan Wetenschapsinformatie en Innovatie, een initiatief van de Vlaamse Gemeenschap. Met de medewerking van het Ministerie
van de Vlaamse Gemeenschap (Departement Economie, Wetenschap en Innovatie), Universiteit Gent en onder de auspiciën van de verenigingen VOB-vzw, VeLeWe-vzw en VLA-vzw.
Wil je meer weten over de app, neem dan een kijkje op www.evonik.be/nl/cyber-classroom
Voor meer informatie over het congres kan je terecht bij Velewe (Vereniging van Leraars in de Wetenschappen): www.velewe.be
Informatie over Evonik
Evonik is één van de wereldmarktleiders in speciaalchemie. Het concern is in meer dan 100 landen ter wereld actief en behaalde in 2019 een omzet van 13,1 miljard euro en een operationeel resultaat (aangepaste EBITDA) van 2,15 miljard euro. Evonik gaat veel verder dan chemie om innovatieve, rendabele en duurzame oplossingen voor haar klanten te creëren. Meer dan 32.000 medewerkers werken samen aan een gemeenschappelijk doel: we willen het leven beter maken, elke dag opnieuw. Met 11 productie-eenheden en meer dan 1.000 medewerkers behoort Evonik Antwerpen tot de grootste vestigingen van het concern.
Disclaimer
Voor zover wij in deze persmededeling prognoses of verwachtingen uitspreken of toekomstgerichte uitspraken doen, kunnen deze prognoses of verwachtingen bekende of onbekende risico’s en onzekerheden inhouden. De actuele resultaten of ontwikkelingen kunnen verschillen, afhankelijk van veranderingen in de markt. Noch Evonik Industries AG, noch de concernondernemingen zijn verplicht om de prognoses, verwachtingen of uitspraken in deze mededeling te actualiseren.