Persmededeling
Antwerpen
November 20, 2020

Smaakmaker voor STEM-jongeren én handige tool voor leerkrachten in coronatijden

Speelse VR-chemielessen in een app: EvonikCyberClassroom_ToGo

Evonik, het speciaalchemiebedrijf uit de Antwerpse haven, wil jongeren in Vlaanderen warm maken voor chemie.

Antwerpen, 20 november 2020. Evonik, het speciaalchemiebedrijf uit de Antwerpse haven, wil jongeren in Vlaanderen warm maken voor chemie. Speciaal voor de Dag van de Wetenschap, lanceert het bedrijf CyberClassroom_ToGo. Met deze app voor smartphone en tablet kan je interactief of met een virtual reality cardboard-bril boeiende scheikundige experimenten uitvoeren. Visueel sterk, leerrijk en ongevaarlijk, maar alsof je er zelf bij bent. De app wil jong en oud introduceren in chemie, hen warm maken voor een opleiding of carrière
in veelgevraagde STEM-richtingen (Wetenschap, Techniek, Ingenieur, Wiskunde). Maar eveneens ziet Evonik met deze app een alternatief voor lessen in het labo. Zeker nu live lesgeven, omwille van coronamaatregelen, beperkt wordt.

De Cyber-Classroom werd al in 2013 in Duitsland ontwikkeld door Evonik. Het nieuwe leersysteem stak de klassieke chemie-opleiding toen al in een hypermodern kleedje en kreeg een vaste stek in Technopolis®, het Vlaamse doe-centrum voor wetenschap en technologie. Vandaag gaat de Cyber-Classroom volledig virtueel en mobiel. Iedereen die deze app installeert, kan nu overal de interactieve, speelse lessen volgen, meewerken aan laboproeven en weetjes over chemie oppikken. Met een virtual reality cardboard-bril wordt het nog echter. Bovendien tonen de animaties chemische reacties die niet altijd voor het blote oog zichtbaar zijn en maken ze zo complexe chemische thema’s bevattelijk.

De app speelt in op de leefwereld van de jongeren die alles mobiel doen. Maar ze zijn ook een geliefd instrument voor leerkrachten en docenten chemie. Proeven kunnen er veilig, bevattelijk en geanimeerd getoond en gespeeld worden. De app kan dan ook in klasomgevingen gebruikt
worden: via computerprojectie of interactief via slimme schoolborden. Door deze app zowel voor jongeren als voor leerkrachten vrij ter beschikking te stellen, wil Evonik helpen om jongeren te stimuleren richting wetenschappelijke opleidingen. Een hoge instroom aan STEMprofielen garandeert immers dat Vlaanderen koploper wordt én blijft voor de innovatie-uitdagingen van de komende jaren.

“Omdat op zondag 22/11 de Dag van de Wetenschap enkel virtueel doorgaat, is er voor Evonik geen geschikter moment om deze digitale applicatie te lanceren. Iedereen die de app downloadt, kan nu virtueel in de chemieklas mee komen leren, experimenten uitvoeren en ervaringen uitwisselen. Wij hopen dat het jongeren aanzet tot een carrière in de chemie. In onze Antwerpse fabriek zijn we immers altijd op zoek naar medewerkers met kennis van en passie voor chemie”, aldus Ivan Pelgrims, Afgevaardigd Bestuurder Evonik Antwerpen.

Evonik heeft diverse trajecten rond digitalisering en de app CyberClassroom_ToGo is daarvan een schoolvoorbeeld. De app werkt op alle recente smartphones en tablets, zowel interactief (touchscreen) als met virtual reality (met een VR cardboard-bril). Eens de app gedownload
uit de App Store (iOS) of Play Store (Android), is er zelfs geen internetverbinding nodig. De toepassing kan ook gebruikt worden via een browser op pc of laptop, op interactieve touchscreens en interactieve whiteboards. Evonik werkt ook aan ontwikkeling op maat voor klassen, groepen en hogescholen. Naast Virtual Reality wordt er ook gewerkt aan
Augmented Reality.

Voor meer info neem dan een kijkje op www.evonik.be/nl/cyberclassroom

Informatie over het concern

Evonik is één van de wereldmarktleiders in speciaalchemie. Het concern is in meer dan 100 landen ter wereld actief en behaalde in 2019 een omzet van 13,1 miljard euro en een operationeel resultaat (aangepaste EBITDA) van 2,15 miljard euro. Evonik gaat veel verder dan chemie om innovatieve, rendabele en duurzame oplossingen voor haar klanten te creëren. Meer dan 32.000 medewerkers werken samen aan een gemeenschappelijk doel: we willen het leven beter maken, elke dag opnieuw. Met 11 productie-eenheden en meer dan 1.000 medewerkers behoort Evonik Antwerpen tot de grootste vestigingen van het concern.

Disclaimer

Voor zover wij in deze persmededeling prognoses of verwachtingen uitspreken of toekomstgerichte uitspraken doen, kunnen deze prognoses of verwachtingen bekende of onbekende risico’s en onzekerheden inhouden. De actuele resultaten of ontwikkelingen kunnen verschillen, afhankelijk van veranderingen in de markt. Noch Evonik Industries AG, noch de concernondernemingen zijn verplicht om de prognoses, verwachtingen of uitspraken in deze mededeling te actualiseren.