Antwerpen

essenscia

Innovation Award

Op dinsdag 18 oktober vond de uitreiking van de essenscia Innovation Award 2022 plaats in Brussel.

Er werden in totaal 32 innovatieprojecten ingediend, waarvan 5 projecten in de finale terechtkwamen. Evonik werd echter weerhouden van een plaats in de finale. Dit neemt niet weg dat we ons duurzaamheidsproject graag voorstellen: Evonik en Proviron - chemische symbiose maakt autobanden groener.

Evonik creëerde een nieuwe generatie bindmiddelen voor ‘groene’ autobanden. Ondanks hun uitstekende grip op een nat wegdek is de weerstand lager dan die van klassieke banden. Dat resulteert in 8 tot 13 procent minder brandstofverbruik, wat de actieradius van elektrische wagens gevoelig uitbreidt. Andere belangrijke troeven zijn een langere levensduur, minder fijnstof en een betere recycleerbaarheid. ‘Vanuit Evonik zetten we enkel nog sterk in op producten die een toegevoegde waarde hebben naar duurzaamheid. Dat kunnen we verwezenlijken met een agiele partner als Proviron’, zegt Ivan Pelgrims, afgevaardigd bestuurder Evonik Antwerpen NV.

Samen met Proviron ontwikkelde Evonik een duurzaam productieproces voor haar gepatenteerde innovatie. Er wordt bijvoorbeeld gebruikgemaakt van water in plaats van solventen. De benodigde stoom wordt geleverd door een zonneboiler, wat de impact op het milieu nog kleiner maakt. Het innovatieve aan deze installatie is dat er gebruik gemaakt wordt van spiegels om de zonnewarmte te capteren. ‘De symbiose van beide chemiebedrijven combineert de expertise van twee geëngageerde spelers die streven naar oplossingen die bijdragen tot een betere wereld’, aldus Wim Michiels, CEO Proviron.

Vandaag bouwt Proviron samen met en voor Evonik een pilootfabriek in Oostende, om deze baanbrekende moleculen rechtstreeks te leveren aan de grote bandenmerken in heel Europa en daarbuiten.

Lees meer over het project in onderstaande brochure: