Duurzame mobiliteit

Omgeving | Op weg naar een groenere haven

Bij Evonik Antwerpen staat duurzaamheid centraal in al onze activiteiten, en mobiliteit vormt daarop geen uitzondering. We zijn trots op onze voortrekkersrol binnen de fietswerkgroep, waar we ons inzetten voor de verbetering van de fietsinfrastructuur in de haven. Ons doel is om fietsen naar het werk niet alleen veiliger, maar ook aantrekkelijker te maken voor onze medewerkers.

Naast de inspanningen voor fietsers, bieden we ook alternatieve vervoersmogelijkheden aan zoals de I-BUS, een gratis pendeldienst die een duurzame oplossing biedt voor het woon-werkverkeer van onze werknemers. Deze service benadrukt ons streven naar een vermindering van de CO2-uitstoot en de verkeersdrukte in en rond de haven.

Bovendien stimuleren we carpooling via het platform carpool.be, waarmee we niet alleen de milieu-impact van onze dagelijkse verplaatsingen verminderen, maar ook de sociale interactie tussen collega's bevorderen.

Ontdek hoe Evonik Antwerpen mee bijdraagt aan een groenere, efficiëntere en meer verbonden haven. Samen met alle partners werken we aan een duurzame toekomst, waarbij elke reis telt.

Fietscharter
In de dynamische omgeving van het Antwerpse havengebied, waar industrie en logistiek het landschap bepalen, heeft de werkgroep 'Provinciaal Fietsbeleid Polder en Noorderkempen' een mooi initiatief gelanceerd: het Fietscharter. Dit ambitieuze samenwerkingsverband tussen Evonik Antwerpen, BASF, vertegenwoordigers van de gemeenten Essen, Kalmthout, Wuustwezel, Stabroek en de Nederlandse gemeente Woensdrecht, alsook het district Berendrecht-Zandvliet-Lillo, de Provincie Antwerpen, Voka, de Port of Antwerp-Bruges en het Vlaamse ministerie voor Mobiliteit en Openbare Werken, is gericht op het stimuleren van duurzaam woon-werkverkeer en het verhogen van de verkeersveiligheid.

De oprichting van deze werkgroep is een directe respons op de groeiende behoefte aan verbeterde toegankelijkheid en veiligheid voor fietsers in het havengebied. Met de opkomst van elektrische fietsen en innovatieve beleidsinitiatieven is de urgentie voor een robuuste fietsinfrastructuur en doeltreffende veiligheidsmaatregelen nog nooit zo groot geweest.

We verbinden ons met dit charter tot het creëren van veilige en toegankelijke fietspaden, het optimaliseren van bestaande routes en het organiseren van campagnes die het fietsgebruik aanmoedigen en de verkeersveiligheid verhogen. Dit charter is dus allesbehalve een kortstondige belofte, maar een langetermijnengagement voor een veilige en duurzame mobiliteit. Dit initiatief toont aan dat bedrijven en overheden door middel van samenwerking een groenere en veiligere toekomst kunnen vormgeven waarin de fiets een centrale rol speelt in het dagelijkse woon-werkverkeer.

De haven van Antwerpen biedt een unieke service aan haar werknemers: de Fietsbus. Deze kosteloze dienst maakt het mogelijk voor fietsers om gemakkelijk en veilig de Tijsmans- en Liefkenshoektunnel te doorkruisen. Met strategisch geplaatste haltes aan beide zijden van het Kanaaldok en de Schelde, verbindt de Fietsbus de Linker- met de Rechterscheldeoever, waardoor werknemers een vlotte overtocht ervaren.

De Fietsbus is een innovatieve oplossing die sinds april 2018 in gebruik is genomen om de toenemende stroom fietsende werknemers in de haven van Antwerpen te ondersteunen. Voorheen waren fietsers genoodzaakt een langere route te nemen via de Voetgangerstunnel in het stadscentrum. Nu zorgt de Fietsbus voor een directe en veilige passage onder het water door, wat een aanzienlijke tijdsbesparing oplevert voor dagelijkse fietspendelaars.

De I-BUS of Industrie-bus is een comfortabele en gratis pendelbus waarmee de werknemers van Bayer (Monsanto), Covestro, Evonik, INEOS, INOVYN en LANXESS van en naar het werk kunnen reizen. 

In een wereld waarin duurzaamheid en gemeenschapszin steeds belangrijker worden, biedt carpool.be een slimme en sociale manier van reizen die zowel uw portemonnee als het milieu ten goede komt. Het platform verbindt automobilisten en passagiers met elkaar, zodat ze samen ritten kunnen delen naar het werk.

Wie kiest voor carpoolen, kiest voor een vermindering van verkeersopstoppingen, luchtvervuiling en CO2-uitstoot. Carpoolers krijgen de kans om nieuwe mensen te ontmoeten, reiskosten te delen en een bijdrage te leveren aan een groenere toekomst.