Persmededeling
Company
July 10, 2023

Tweede kwartaal net iets beter dan het eerste – economisch klimaat blijft moeilijk

Voorlopige financiële resultaten tweede kwartaal 2023.

  • Aangepaste EBITDA van 430 tot 450 miljoen euro in tweede kwartaal iets hoger dan vorig kwartaal
  • Herstel langzamer dan verwacht door aanhoudend zwakke vraag
  • Aangepaste prognose voor 2023 gaat niet langer uit van herstel in de tweede helft van het jaar

 

Essen, Duitsland. Evonik heeft haar voorlopige cijfers voor het tweede kwartaal gepubliceerd. Het bedrijf verwacht een aangepaste EBITDA tussen 430 en 450 miljoen euro, een lichte verbetering ten opzichte van het eerste kwartaal (409 miljoen euro). Strikte kostenbesparingsmaatregelen hadden een gunstig effect op de winst. Door het uitblijven van een economisch herstel bleef het resultaat echter beneden de verwachtingen van Evonik. Vergeleken met dezelfde periode vorig jaar daalde de aangepaste EBITDA met ongeveer 40%.

"Tijdens het eerste kwartaal waren er tekenen van herstel voor de rest van het jaar", zegt Christian Kullmann, voorzitter van de raad van bestuur. "Helaas bleek het herstel in mei en juni veel zwakker dan we hadden verwacht. Onze besparingsmaatregelen hebben een grotere winstdaling voorkomen, maar we voelen de effecten van een vertragende wereldeconomie."

In het tweede kwartaal bleef de vraag erg zwak in alle eindmarkten en de ging de voorraadafbouw bij klanten door. De verkochte volumes bleven op het zeer lage niveau van het vorige kwartaal. Toch slaagde Evonik erin om de prijzen grotendeels stabiel te houden, vooral bij de speciaalchemie. De omzet van het concern weerspiegelde ook de zwakke economische trend en zal in het tweede kwartaal naar verwachting bijna 4 miljard euro bedragen.

Al in de tweede helft van 2022 is Evonik begonnen met het doorvoeren van maatregelen om de inkomsten veilig te stellen. Het bedrijf wil dit jaar 250 miljoen euro besparen door vacatures niet in te vullen, externe dienstverleners en reizen te beperken. De effecten van deze maatregelen zullen in de tweede helft van het jaar beter zichtbaar worden.

"We moeten ook extra inspanningen leveren voor de free cashflow. We zullen de kapitaaluitgaven en het netto werkkapitaal nog verder verlagen," zegt Chief Financial Officer Maike Schuh. Evonik heeft kleinere capaciteitsuitbreidingen en projecten uitgesteld of geannuleerd als gevolg van de aanhoudend zwakke vraag en verwacht nu kapitaaluitgaven van ongeveer 850 miljoen euro voor 2023. Aan het begin van het jaar had Evonik haar investeringsbudget al verlaagd van 975 naar 900 miljoen euro.

"Zulke zwakke verkoopvolumes hebben we al lang niet meer gezien, misschien nog nooit over zo'n lange periode," zegt Kullmann. "We hebben in een vroeg stadium maatregelen genomen en voeren die nu strikt uit. Toch zullen we onze eerdere verwachtingen niet meer kunnen waarmaken."

Evonik gaat nu uit van een aanhoudend zwakke vraag zonder enig herstel in de tweede helft van het jaar. Bijgevolg zal de aangepaste EBITDA voor het volledige jaar 2023 tussen 1,6 en 1,8 miljard  euro liggen. Eerder verwachtte Evonik een aangepaste EBITDA tussen 2,1 en 2,4 miljard euro, maar de onderneming gaf onlangs aan zich op de ondergrens te richten.

De omzet wordt nu verwacht tussen 14 en 16 miljard euro (voorheen: 17-19 miljard euro). Evonik streeft dit jaar naar een cash-conversieratio van ongeveer 40% (2022: 32%). De oorspronkelijk beoogde stijging van de free cashflow is echter niet langer haalbaar met het lagere bedrijfsresultaat.

Evonik zal de definitieve resultaten voor het tweede kwartaal op 10 augustus 2023 publiceren.

 

Ontwikkeling in de divisies

Vergeleken met het eerste kwartaal van 2023 realiseerde Specialty Additives in het tweede kwartaal een lichte stijging van de aangepaste EBITDA (verwachte EBITDA Q2 2023: ongeveer
200 miljoen euro). Hoewel de vraag van eindklanten zwak bleef, is de sterke voorraadafbouw bij klanten, vooral in de coatingindustrie, in het tweede kwartaal wat afgenomen.

Performance Materials zag ook een lichte toename van de winst dankzij betere resultaten bij MTBE en superabsorbers (verwachte EBITDA Q2 2023: ongeveer 45 miljoen euro).

Nutrition & Care boekte opnieuw een lager resultaat vergeleken met het voorgaande kwartaal (verwachte EBITDA Q2 2023: ongeveer 70 miljoen euro). Terwijl de vraag aantrok, daalde de prijs van methionine weer lichtjes. Voor het derde kwartaal is nu een stabilisatie zichtbaar. De transformatie van het bedrijfsmodel voor Animal Nutritrion, die begin 2023 werd aangekondigd, zal dit jaar al leiden tot de eerste positieve effecten van ongeveer 30 miljoen euro. In totaal zijn besparingen van ongeveer 200 miljoen euro gepland tegen 2025.

De resultaten van Smart Materials (verwachte EBITDA Q2 2023: ongeveer 120 miljoen euro) werden negatief beïnvloed door een geplande onderhoudsstilstand voor het hoogwaardige polymeer Polyamide 12. De kosten voor de revisie van de fabriek en de volumedaling als gevolg van de stilstand hadden een negatief effect van 40 miljoen euro in vergelijking met het eerste kwartaal. Met de succesvolle afronding van de onderhoudswerkzaamheden zijn zowel de eerste als de nieuwe, tweede fabriek nu beschikbaar voor verdere opschaling vanaf juli.

Technology & Infrastructure/Other rapporteerde aanzienlijk betere resultaten vergeleken met het voorgaande kwartaal (verwachte EBITDA Q2 2023: ongeveer +5 miljoen euro). Door het grootste aantal medewerkers hadden kostenbesparende maatregelen en de terugname van bonusprovisies hier het meeste effect.

INFORMATIE OVER het concern

Evonik is één van de wereldmarktleiders in speciaalchemie. Het concern is in meer dan 100 landen ter wereld actief en behaalde in 2022 een omzet van 18,5 miljard euro en een operationeel resultaat (aangepaste EBITDA) van 2,49 miljard euro. Evonik gaat veel verder dan chemie om innovatieve, rendabele en duurzame oplossingen voor haar klanten te creëren. Ongeveer 34.000 medewerkers werken samen aan een gemeenschappelijk doel: we willen het leven beter maken, elke dag opnieuw.

Disclaimer

Voor zover wij in deze persmededeling prognoses of verwachtingen uitspreken of toekomstgerichte uitspraken doen, kunnen deze prognoses of verwachtingen bekende of onbekende risico’s en onzekerheden inhouden. De actuele resultaten of ontwikkelingen kunnen verschillen, afhankelijk van veranderingen in de markt. Noch Evonik Industries AG, noch de concernondernemingen zijn verplicht om de prognoses, verwachtingen of uitspraken in deze mededeling te actualiseren.