Persmededeling
Belgium
July 1, 2015

Succesvolle productiestart: Evonik bouwt leidende marktposities bij C4-producten uit

Evonik Industries heeft haar leidende positie bij de C4-producten uitgebouwd en nieuwe productie-installaties in Antwerpen volgens plan en met succes in dienst genomen. Ook in het chemiepark Marl in Duitsland worden de C4-capaciteiten uitgebreid. De onderneming heeft daarom in beide vestigingen in totaal een driecijferig miljoenenbedrag (euro) geïnvesteerd.

De nieuwe installaties zorgen voor een aanzienlijke uitbreiding van de capaciteiten voor butadieen in Antwerpen, voor de weekmakeralcohol isononanol in Marl en voor het antiklopmiddel MTBE (zowel Marl als Antwerpen). De wereldwijde vraag naar deze producten stijgt volgens marktanalyses per jaar met twee tot vijf procent.

„Met de uitbreidingen van onze C4-capaciteiten bouwen we onze leidende marktposities duurzaam uit. Tegelijk ondersteunen we de groeiplannen van onze klanten in Europa en de rest van de wereld“, zei Klaus Engel Voorzitter van de Raad van Bestuur van Evonik.

“Met deze investering van Evonik versterkt de haven van Antwerpen zijn positie als belangrijkste chemiecluster in Europa”, zei minister-president Geert Bourgeois. “Het hoge niveau van specialisatie, de clusterintegratie en de ruime waaier aan diverse chemische producten op één productielocatie, maakt sterke synergiën mogelijk op het vlak van energie, procesintegratie en logistiek. Antwerpen bekleedt daarmee een unieke positie in de wereld. Bijna alle productgroepen van de chemische waardeketen worden hier gemaakt. Door haar brede waaier aan toepassingen, is Evonik dan ook alom tegenwoordig in ons leven."

Met bijkomende leveringscontracten op lange termijn heeft Evonik de grondstofvoorziening voor de werking van de nieuwe installaties duurzaam veilig gesteld.

De nieuwe investering in Antwerpen schept niet alleen 26 nieuwe jobs, maar getuigt van het grote vertrouwen dat de internationale Duitse groep stelt in de Antwerpse vestiging.

“Wij zijn heel gelukkig met de uitbreiding van onze installaties voor butadieen en MTBE in Antwerpen”, zei Frank Daman, afgevaardigd bestuurder van Evonik Antwerpen. “Deze betekenen een verdere verankering van Evonik in Antwerpen en in Vlaanderen en daar zijn wij fier op.”

Butadieen wordt vooral in synthetisch rubber gebruikt, zoals bij de productie van banden. Het heeft ook een hele waaier aan toepassingen voor elastomeren en kunststoffen.

Het antiklopmiddel MTBE (methyl-tert.-butylether) verhoogt het octaangehalte van brandstoffen in benzinemotoren en leidt tot een betere verbranding van de brandstoffen in de motoren. Op deze manier draagt MTBE bij tot een betere luchtkwaliteit.

Isononanol (INA) wordt als alcoholcomponent vooral bij de productie van pvc-weekmakers gebruikt. Weekmakers op basis van INA leveren uitstekende prestaties in de plastisol- en thermoplastische verwerking.

Evonik is al geruime tijd wereldleider op het vlak van C4-producten zoals butadieen, MTBE, isobuteen, 1-buteen, INA (isononanol) evenals 2-PH (2-propylheptanol) en DINP (di-isononylftalaat).
Evonik heeft daarom geïntegreerde grote installaties voor de verwerking van C4-grondstoffen. De onderneming biedt haar klanten jarenlange logistieke expertise en een uitstekend wereldwijd servicenetwerk.

Met de nieuwe productie-installaties in Antwerpen en Marl wil Evonik haar marktposities in de C4-chemie op lange termijn verder uitbouwen en versterken.

 

Informatie over het concern
Evonik, het creatieve industrieconcern uit Duitsland, is één van de wereldmarktleiders in speciaalchemie. Winstgevende groei en een duurzame waardevermeerdering van de onderneming staan in het middelpunt van de ondernemingsstrategie. De activiteiten van het concern zijn geconcentreerd op de belangrijke megatrends gezondheid, voeding, efficiënt gebruik van hulpbronnen en globalisering. Evonik profiteert in het bijzonder van haar innovatiekracht en haar geïntegreerde technologieplatformen.

Evonik is in meer dan 100 landen ter wereld actief. Meer dan 33.000 medewerkers behaalden in 2014 een omzet van ca. 12,9 miljard euro en een operationeel resultaat (genormaliseerd EBITA) van ca. 1,9 miljard euro.

 

Wettelijke aantekening
In zoverre wij in dit persbericht vooruitzichten of verwachtingen uiten, dan wel uitspraken doen die betrekking hebben op de toekomst, kunnen deze vooruitzichten, verwachtingen of uitspraken verbonden zijn aan bekende of onbekende risico's en onzekerheden. De daadwerkelijke resultaten of
ontwikkelingen kunnen afwijken, afhankelijk van de verandering der kadervoorwaarden. Noch Evonik Industries AG noch de met haar geassocieerde ondernemingen aanvaarden de verplichting om de in dit bericht genoemde prognoses, verwachtingen of uitspraken te actualiseren.