Persmededeling
Belgium
September 13, 2016

Productie AQUAVI® Met-Met in Antwerpen van start gegaan

  • Nieuwe methioninetoepassing, speciaal ontwikkeld voor de aquacultuur van garnalen en andere schaaldieren
  • Veelbelovende wereldwijde productlancering
  • Boost voor Antwerpen als methionine-productievestiging

 

Antwerpen, 13 september 2016. Op haar site in Antwerpen heeft Evonik 's werelds eerste fabriek geopend voor de productie van een nieuwe methioninetoepassing, speciaal ontwikkeld voor garnalen en andere schaaldieren. Het product, dat onder de naam AQUAVI® Met-Met verkocht wordt, is een voedingssupplement voor de aquacultuur en draagt ertoe bij dat de garnalenteelt efficiënter en duurzamer wordt. De installatie is modulair opgebouwd, waardoor een verhoging van de productiecapaciteit mogelijk is om aan de vraag van de klanten te voldoen.

"Met AQUAVI® Met-Met brengen we een bijkomend product voor een gezonde en duurzame dierenvoeding op de markt. Dankzij onze wetenschappelijke en technologische expertise, hebben we een productinnovatie ontwikkeld, die we nu kunnen aanbieden aan onze klanten wereldwijd", zei Dr. Reiner Beste, voorzitter van de Raad van Bestuur van Evonik Nutrition & Care GmbH, tijdens de inhuldigingsceremonie. Aangezien garnalen vooral in de warmere zeeën dicht bij de evenaar geteeld worden, liggen de belangrijkste markten voor AQUAVI® Met-Met zowel in Azië als in Zuid- en Midden-Amerika. Evonik is reeds begonnen met de levering van het nieuwe product aan klanten uit deze regio's en de capaciteit van de installatie op te voeren.

“In het huidige tijdsgewricht wordt wel eens vergeten dat het in eerste instantie private bedrijven zijn die voor werk, welvaart en welzijn voor velen zorgen”, aldus Bart De Wever, burgemeester van de stad Antwerpen. In zijn speech prees hij ‘the power to create’ van Evonik. ‘The power to create’ is de lijfspreuk, het wapenschild, de baseline van Evonik. Vrij vertaald: de kracht en het vermogen om te creëren. Als we ons willen wapenen voor de economie en de samenleving van morgen kan dat niet zonder de kracht en het vermogen om te veranderen. Dit is nu net de lijfspreuk, het wapenschild, de baseline van dit stadsbestuur, en onze federale en regionale regeringen.”

"We zijn zeer fier dat Evonik de allereerste productie-installatie voor AQUAVI® Met-Met in Antwerpen heeft gebouwd", zei Frank Daman, Afgevaardigd Bestuurder van Evonik in Antwerpen. "De nieuwe installatie bevestigt de centrale ligging van onze vestiging in het wereldwijde productienetwerk voor methionine van Evonik." AQUAVI® Met-Met wordt geproduceerd in combinatie met een bestaande methionine-installatie in een volledig geïntegreerd proces. Het milieuvriendelijke productieproces loopt op waterige basis zonder organische oplosmiddelen. De Antwerpse site is met zijn haven een ideale draaischijf voor het verschepen van het product aan klanten wereldwijd.

AQUAVI® Met-Met, een dipeptide dat uit twee DL-methioninemoleculen bestaat, bereikt met slechts de helft van de werkzame stof dezelfde gewichtstoename bij garnalen en schaaldieren als conventionele methioninetoepassingen. De belangrijkste reden hiervoor is dat het dipeptide in het spijsverteringskanaal van de garnalen eerst enzymatisch gesplitst wordt en daarom op het juiste moment voor de eiwitsynthese beschikbaar is. Dat op zijn beurt betekent dat een groter aandeel kan worden verwerkt. Bovendien is AQUAVI® Met-Met aanzienlijk minder in water oplosbaar dan andere methioninetoepassingen en wordt daardoor niet zo vlug uit het voeder weggespoeld. Dit vermindert de invloed op de waterlopen.

Evonik heeft meer dan 60 jaar ervaring in de productie van essentiële aminozuren en hun derivaten en biedt oplossingen voor efficiënte en duurzame dierenvoeding aan klanten in meer dan honderd landen. Door haar portfolio aan innovatieve voedingssupplementen voor aminozuren verder uit te breiden, wil Evonik een nog grotere bijdrage leveren aan de efficiëntie van dierenvoeding en bijkomende toegevoegde waarde voor haar klanten creëren. De producten en diensten van Evonik op het gebied van dierenvoeding spelen wereldwijd een belangrijke rol in de productie van gezonde en betaalbare voedingsmiddelen, met behoud van natuurlijke hulpbronnen en het verminderen van de ecologische voetafdruk.

Foto onder:
V.l.n.r. Bart De Wever (Burgemeester van Antwerpen), Frank Daman (Afgevaardigd Bestuurder Evonik Antwerpen), Gaëlle Husser (Product Manager AQUAVI® Met-Met, Evonik Nutrition & Care) en Dr. Reiner Beste (Chairman of the Management Board, Evonik Nutrition & Care)

Informatie over het concern

Evonik, het creatieve industrieconcern uit Duitsland, is één van de wereldmarktleiders in speciaalchemie en in de segmenten Nutrition & Care, Resource Efficiency en Performance Materials actief. Evonik profiteert in het bijzonder van haar innovatiekracht en haar geïntegreerde technologieplatformen.Meer dan 33.500 medewerkers behaalden in 2015 een omzet van ca. 13,5 miljard euro en een operationeel resultaat (genormaliseerd EBITDA) van ca. 2,47 miljard euro. Met 10 productie-eenheden en meer dan 1.000 medewerkers behoort Evonik Antwerpen tot de grootste vestigingen van het concern. 
http://www.evonik.com/antwerpen

Over Nutrition & Care

Het segment Nutrition & Care wordt geleid door de Evonik Nutrition & Care GmbH en draagt ertoe bij om aan basisbehoeften van mensen te voldoen. Daarbij horen toepassingen in dagelijkse consumptiegoederen evenals dierenvoeding en in de sector gezondheid. Het segment realiseerde in 2015 met ca. 7.000 medewerkers een omzet van 4,9 miljard euro.

Disclaimer

Voor zover wij in deze persmededeling prognoses of verwachtingen uitspreken of toekomstgerichte uitspraken doen, kunnen deze prognoses of verwachtingen bekende of onbekende risico’s en onzekerheden inhouden. De actuele resultaten of ontwikkelingen kunnen verschillen, afhankelijk van veranderingen in de markt. Noch Evonik Industries AG, noch de concernondernemingen zijn verplicht om de prognoses, verwachtingen of uitspraken in deze mededeling te actualiseren.