Persmededeling
Antwerpen
October 12, 2023

Port Xpert biedt jongeren inkijk in toekomstige job

  • Werkgevers geven jonge STEM-studenten goesting in een job in de industriële en technische sector
  • Interactieve kennismaking met de industriebedrijven in de haven van Antwerpen
  • Speeddating met werknemers van bedrijven

Antwerpen, 12 oktober 2023 – In samenwerking met het Platform Industrie van VOKA (Kamer van koophandel Antwerpen-Waasland) biedt Havenwereld aan leerlingen uit de derde graad van het middelbaar onderwijs de daguitstap Port Xpert Industrie aan. Dat doen ze door de handen in elkaar te slaan met topbedrijven uit de industrie in de Antwerpse haven, waaronder Evonik Antwerpen.

Het educatieve programma Port Xpert Industrie heeft een driedelig aanbod op maat van de gedreven jongeren van vandaag: een voorbereiding in de klas met een educatief spel, een kennismaking met een procesinstallatie via een virtual reality-omgeving en een interactief bedrijfsbezoek bij een van de partnerbedrijven in de haven.

Evonik Antwerpen kan als deelnemer van het eerste uur bevestigen dat het dichter bij elkaar brengen van STEM-scholen en bedrijven een bijzonder waardevol initiatief is. Ivan Pelgrims, afgevaardigd bestuurder Evonik Antwerpen: “Er is al verschillende jaren een nijpend tekort aan technische profielen. Via het Port Xpert-programma brengen we jongeren rechtstreeks in contact met ‘echte werknemers’ hier on site met een job in de chemische industrie. Zo kunnen we hen hopelijk aanmoedigen om ook na de middelbare school voor een studierichting in wetenschappen en techniek te kiezen.”

Speeddating tijdens bedrijfsbezoek

Het interactieve onderdeel van een bedrijfsbezoek omvat speeddating met medewerkers van het bedrijf. Jongeren kunnen in gesprek gaan met ingenieurs, laboranten, meet- en regeltechnici, procesoperatoren en nog veel meer. Deze ontmoetingen met mensen vanop de werkvloer moeten hen warm maken voor de vele jobkansen die de haven en haar industrie bieden.

Gedeputeerde Luk Lemmens: “Via de dagexcursies van Port Xpert streven we naar een betere omkadering van bedrijfsbezoeken voor leerlingen en studenten. Door in het echt kennis te maken met mensen in concrete jobs ontdekken jongeren een grote diversiteit aan STEM-beroepen. Dat geeft goesting in een toekomstige job in een productie- of technische omgeving.”

Schepen Annick De Ridder: “Het Port Xpert Industrie-programma brengt jongeren in contact met de uitdagende wereld van onze haven en haar industrie én de bedrijven die er actief zijn. Een wereld die hen misschien vooralsnog onbekend is, maar die ze via bedrijfsbezoeken van binnenuit kunnen ontdekken. Zo leren jongeren onze haven als dé economische motor van Vlaanderen van binnenuit kennen. Die motor staat garant voor 164000 jobs, waarvan technische beroepsprofielen een uiterst belangrijk deel uitmaken. Vandaag staan in ons havengebied ruim tienduizend vacatures open, puur gericht op productie en techniek. Een initiatief als Port Xpert kan heel wat in beweging brengen…”

De havenbedrijven reageren alvast enthousiast want intussen sloten al dertien topfirma’s zich aan bij het Port Xpert Industrie-programma: Actemium, BASF, Bayer, Belgian Scrap Terminal, Bilfinger, Borealis, Covestro, Envalior, Evonik, Ineos Manufacturing, Ineos Styrolution, Lanxess Belgium en Van Moer. Andere werkgevers die willen investeren in talent, blijven welkom om ook deel te nemen aan het programma. Zo kunnen ook zij jongeren inspireren om bij hun studiekeuze of keuze voor stage- en werkplek ook de vele opties binnen STEM en havenindustrie te overwegen. Geïnteresseerde werkgevers kunnen contact opnemen met ellen.fels@havencentrum.be.

Informatie over Evonik

Evonik is één van de wereldmarktleiders in speciaalchemie. Het concern is in meer dan 100 landen ter wereld actief en behaalde in 2022 een omzet van 18,5 miljard euro en een operationeel resultaat (aangepaste EBITDA) van 2,49 miljard euro. Evonik gaat veel verder dan chemie om innovatieve, rendabele en duurzame oplossingen voor klanten te creëren. Ongeveer 34.000 medewerkers werken samen aan een gemeenschappelijk doel: we willen het leven beter maken, elke dag opnieuw. Met 10 productie-eenheden en bijna 1.000 medewerkers
behoort Evonik Antwerpen tot de grootste vestigingen van het concern.

Disclaimer

Voor zover wij in deze persmededeling prognoses of verwachtingen uitspreken of toekomstgerichte uitspraken doen, kunnen deze prognoses of verwachtingen bekende of onbekende risico’s en onzekerheden inhouden. De actuele resultaten of ontwikkelingen kunnen verschillen, afhankelijk van veranderingen in de markt. Noch Evonik Industries AG, noch de concernondernemingen zijn verplicht om de prognoses, verwachtingen of uitspraken in deze mededeling te actualiseren.