Persmededeling
Company
May 6, 2021

Financiële resultaten: Eerste kwartaal 2021

Na een sterk eerste kwartaal kijkt Evonik met nog meer vertrouwen naar het volledige jaar

De hogere vraag wereldwijd en de betere verkoopprijzen in het eerste kwartaal leidden tot een stijging van de omzet en het resultaat.

  • Vooruitzichten 2021: Aangepaste EBITDA van 2,0 miljard tot 2,3 miljard euro
  • Omzet stijgt met 4 procent in eerste kwartaal, aangepaste EBITDA stijgt met 15 procent
  • Free cashflow verdrievoudigt bijna tot 312 miljoen euro

Essen, Duitsland.

Na een sterk eerste kwartaal is Evonik positiever over het volledige jaar 2021. De hogere vraag wereldwijd en de betere verkoopprijzen in het eerste kwartaal leidden tot een stijging van de omzet en het resultaat. Dit was vooral te danken aan de drie groeidivisies - Specialty Additives, Nutrition & Care en Smart Materials - die sterke stijgingen lieten optekenen.

"Een echt goede start maakt ons optimistischer voor het volledige jaar," zei Christian Kullmann, voorzitter van de raad van bestuur. "Het resultaat van het eerste kwartaal overtreft niet alleen het resultaat van 2020, maar ook dat van 2019, het jaar voor de pandemie. Onze groeistrategie werkt."

Voor 2021 verwacht Evonik nu een aangepast resultaat voor interesten, belastingen, afschrijvingen en waardeverminderingen (aangepaste EBITDA) tussen 2,1 miljard en 2,3 miljard euro. Voordien lag de ondergrens van de prognose op 2,0 miljard euro. De vooruitzichten voor een omzet tussen 12 miljard euro en 14 miljard euro worden bevestigd. In 2020 behaalde Evonik een aangepaste EBITDA van 1,91 miljard euro en een omzet van 12,2 miljard euro.

In het eerste kwartaal steeg de aangepaste EBITDA met 15 procent tot 588 miljoen euro in vergelijking met hetzelfde kwartaal in 2020. Vergeleken met het eerste kwartaal van 2019 bedroeg de stijging 9 procent.

De omzet is in de eerste drie maanden met 4 procent gestegen tot 3,36 miljard euro tegenover het eerste kwartaal vorig jaar. Het aangepaste netto resultaat steeg met 32 procent tot 239 miljoen euro.

De free cashflow verdrievoudigde bijna in het eerste kwartaal tot 312 miljoen euro, vooral door de verbeterde bedrijfsprestaties,een consequent beheer van het netto werkkapitaal en lagere belastingbetalingen. De free cashflow was ook aanzienlijk hoger dan in 2019, die toen 159 miljoen euro bedroeg in het eerste kwartaal.

"We hebben in het eerste kwartaal de hoogste free cashflow sinds onze beursnotering in 2013 gerealiseerd," aldus Chief Financial Officer Ute Wolf. "Onze duidelijke focus op de groei van de free cashflow werpt zijn vruchten af."

Ontwikkeling van de divisies

Specialty Additives: De omzet van de divisie steeg in het eerste kwartaal met 6 procent tot 907 miljoen euro. In alle regio's was er veel meer vraag naar additieven voor de coatingindustrie, waardoor de omzet hier aanzienlijk steeg. Een grotere vraag naar duurzame goederen stimuleerde de verkoop van additieven voor polyurethaanschuim voor producten zoals matrassen en koelkasten. De vraag naar additieven voor de bouwindustrie bleef groot. Bij producten voor hernieuwbare energie zagen we een aanzienlijk hogere vraag, vooral in Azië. De aangepaste EBITDA steeg met 14 procent tot 273 miljoen euro.

Nutrition & Care: De omzet van Nutrition & Care steeg in het eerste kwartaal met 4 procent tot 780 miljoen euro. De verkoop van essentiële aminozuren bleef stabiel. Producten voor de gezondheids- en zorgsector profiteerden van de goede vraag. Vooral actieve bestanddelen voor cosmetische toepassingen kenden een positieve ontwikkeling. De aangepaste EBITDA steeg met 21 procent tot 143 miljoen euro dankzij betere verkoopprijzen en een actieve kostenbeheersing.

Smart Materials: De omzet van de divisie steeg in het eerste kwartaal met 6 procent tot 909 miljoen euro. Bij de anorganische producten profiteerde de business met silica voor de bandenindustrie van een wereldwijde economische opleving. De vraag naar hygiëne- en verzorgingsproducten en naar milieutoepassingen bleef groot. De katalysatorenbusiness profiteerde van de eerste opname van Porocel, dat in november 2020 werd overgenomen. De hoogwaardige polymeren kenden een goede vraag vanuit de auto-industrie. De verkoop van polyamide 12 poeder nam ook toe. De aangepaste EBITDA in de divisie steeg met 4 procent tot 173 miljoen euro.

Performance Materials: De omzet van de divisie daalde in het eerste kwartaal met 1 procent tot 580 miljoen euro. De verkoop van C4-producten steeg door de toenemende vraag en de stijgende verkoopprijzen. De ontwikkeling van de business met superabsorbers werd beïnvloed door een lagere productie als gevolg van het slechte weer. De aangepaste EBITDA steeg van 18 miljoen naar 42 miljoen euro.

Informatie over het concern

Evonik is één van de wereldmarktleiders in speciaalchemie. Het bedrijf is actief in meer dan 100 landen ter wereld en realiseerde een omzet van 12,2 miljard euro en een bedrijfsresultaat (aangepaste EBITDA) van 1,91 miljard euro in 2020. Evonik gaat veel verder dan chemie om innovatieve, winstgevende en duurzame oplossingen voor klanten te creëren. Meer dan 33.000 medewerkers werken samen voor een gemeenschappelijk doel: We willen het leven van dag tot dag verbeteren..

Disclaimer

Voor zover wij in deze persmededeling prognoses of verwachtingen uitspreken of toekomstgerichte uitspraken doen, kunnen deze prognoses of verwachtingen bekende of onbekende risico’s en onzekerheden inhouden. De actuele resultaten of ontwikkelingen kunnen verschillen, afhankelijk van veranderingen in de markt. Noch Evonik Industries AG, noch de concernondernemingen zijn verplicht om de prognoses, verwachtingen of uitspraken in deze mededeling te actualiseren.