Persmededeling
Company
May 9, 2023

Moeilijk eerste kwartaal gekenmerkt door een zwakke economie

Evonik bevestigt haar winstverwachting voor 2023 ondanks een moeilijk eerste kwartaal.

  • Aangepaste EBITDA daalt met 44 procent tot 409 miljoen euro
  • Winstverwachting aan de onderkant van de bandbreedte
  • Vestiging Lülsdorf succesvol verkocht

 

Essen, Duitsland. "De start van het jaar was nog uitdagender dan gevreesd", zegt Christian Kullmann, voorzitter van de raad van bestuur. "In de loop van het eerste kwartaal zagen we echter tekenen van herstel. Zowel in februari als maart behaalden we een beter resultaat dan in januari."

Het eerste kwartaal werd gekenmerkt door een verminderde economische activiteit en een zwakke vraag, waarbij klanten nog steeds hun voorraden afbouwden, vooral in de eerste weken van het nieuwe jaar. In totaal daalde de omzet met 11 procent tot 4,0 miljard euro. De volumes daalden met 14 procent. Hogere prijzen compenseerden een deel van de verloren volumes en de inflatie-effecten. De winst voor rente en belastingen, afschrijvingen en amortisatie (aangepaste EBITDA) daalde met 44 procent tot 409 miljoen euro.

Ondanks de zwakke bedrijfsresultaten bereikte de free cashflow 21 miljoen euro. "Er zijn meer inspanningen nodig om onze cashflowdoelstellingen dit jaar te halen ", zei Maike Schuh, Chief Financial Officer sinds 1 april. "We moeten heel gedisciplineerd omgaan met ons werkkapitaal en onze investeringen. Nu moeten we allemaal samenwerken en laten zien dat we de moeilijke omstandigheden aankunnen."

Voor het hele jaar verwacht Evonik een aangepaste EBITDA aan de onderkant van de voorspelde bandbreedte van 2,1 tot 2,4 miljard euro. De belangrijkste redenen: dalende prijzen voor het diervoederadditief methionine en voor producten van de C4-keten.

Niet afgeschrikt door de huidige uitdagingen gaat Evonik door met de aangekondigde aanpassingen in het portfolio. De eerste stap in de afstoting van de divisie Performance Materials was de verkoop van de site in Lülsdorf, Duitsland, ten zuiden van Keulen. De verkoop van de business in superabsorbers is aan de gang: In maart werden potentiële bieders benaderd en het proces verloopt volgens plan.

Besparingsmaatregelen, zoals de vermindering van het aantal externe consultants, minder dienstreizen en een gedisciplineerde aanwerving, werpen eveneens vruchten af. Het grootste deel van de beoogde besparing van 250 miljoen euro zal echter pas later dit jaar gerealiseerd worden.

Intussen komt de uitvoering van de duurzaamheidsstrategie in een stroomversnelling. In maart startte Evonik met de bouw van een nieuwe fabriek op wereldschaal voor farmaceutische lipiden in de VS. Evonik opende ook een bijhorende productie-installatie voor klinische hoeveelheden in Hanau, Duitsland. In februari heeft Evonik een nieuwe fabriek voor gasscheidingsmembranen opgestart in Oostenrijk.

 

Ontwikkeling in de divisies

Specialty Additives: In de divisie Specialty Additves daalde de omzet met 12 procent tot 921 miljoen euro door lagere volumes. De verkoopprijzen werden verhoogd om de hogere grondstof- en energiekosten door te berekenen. Producten voor de bouw- en coatingindustrie realiseerden een aanzienlijk lagere omzet. Ook de verkoop van additieven voor polyurethaanschuim en duurzame consumentengoederen daalde, voornamelijk door lagere volumes. Bij de additieven voor de auto-industrie werd een volumedaling gecompenseerd door hogere verkoopprijzen, waardoor de omzet stabiel bleef. De aangepaste EBITDA lag met 168 miljoen euro 33 procent lager dan vorig jaar. De aangepaste EBITDA-marge daalde in het eerste kwartaal naar 18,2 procent, tegen 24,0 procent in het eerste kwartaal vorig jaar.

Nutrition & Care: In de divisie Nutrition & Care daalde de omzet met 15 procent tot 886 miljoen euro als gevolg van duidelijk lagere volumes. Het bedrijfsmodel van de business line Animal Nutrition wordt aangepast, waardoor de business in aminozuren concurrentiëler en winstgevender zal worden. De aanhoudende daling van de methionineprijzen illustreert de urgentie van deze maatregel. De verkoop in deze sector daalde sterk. De producten voor de gezondheids- en verzorgingsindustrie daarentegen kenden hogere verkoopprijzen bij lagere volumes, waardoor de inkomsten slechts lichtjes daalden in vergelijking met vorig jaar. De aangepaste EBITDA daalde met 66 procent tot 76 miljoen euro. De aangepaste EBITDA-marge zakte van 21,4 procent in het eerste kwartaal van 2022 naar 8,6 procent.

Smart Materials: De omzet in de divisie Smart Materials daalde met 7 procent tot 1.188 miljoen euro door lagere verkoopvolumes. De verkoopprijzen stegen door de doorberekening van hogere grondstofkosten. De anorganische producten zagen hun inkomsten sterk dalen als gevolg van de afnemende vraag. De hogere verkoopprijzen weerspiegelen de stijging van de variabele kosten. De nieuw gecreëerde productiecapaciteiten voor de hoogwaardige polymeren PA12 in Marl, Duitsland, kwamen tegemoet aan een grote marktvraag. De aangepaste EBITDA daalde met 23 procent tot 164 miljoen euro, vooral als gevolg van lagere volumes en hogere grondstofkosten. De aangepaste EBITDA-marge daalde van 16,5 procent naar 13,8 procent.

Performance Materials: In de divisie Performance Materials daalde de omzet met 16 procent tot 707 miljoen euro. Dit was het gevolg van zowel lagere volumes als prijzen. De producten uit de C4-keten kenden een afnemende vraag en dalende prijzen, wat resulteerde in een aanzienlijke omzetdaling. De verkoop van superabsorbers steeg dankzij betere verkoopprijzen. De aangepaste EBITDA daalde met 55 procent tot 37 miljoen euro, vooral vanwege de lagere volumes. De aangepaste EBITDA-marge zakte van 9,7 procent naar 5,2 procent.

INFORMATIE OVER het concern

Evonik is één van de wereldmarktleiders in speciaalchemie. Het concern is in meer dan 100 landen ter wereld actief en behaalde in 2022 een omzet van 18,5 miljard euro en een operationeel resultaat (aangepaste EBITDA) van 2,49 miljard euro. Evonik gaat veel verder dan chemie om innovatieve, rendabele en duurzame oplossingen voor haar klanten te creëren. Ongeveer 34.000 medewerkers werken samen aan een gemeenschappelijk doel: we willen het leven beter maken, elke dag opnieuw.

Disclaimer

Voor zover wij in deze persmededeling prognoses of verwachtingen uitspreken of toekomstgerichte uitspraken doen, kunnen deze prognoses of verwachtingen bekende of onbekende risico’s en onzekerheden inhouden. De actuele resultaten of ontwikkelingen kunnen verschillen, afhankelijk van veranderingen in de markt. Noch Evonik Industries AG, noch de concernondernemingen zijn verplicht om de prognoses, verwachtingen of uitspraken in deze mededeling te actualiseren.