Persmededeling
Company
March 22, 2024

Meer dan 4.600 Evonik-medewerkers geven het goede voorbeeld tegen racisme en voor mensenrechten

Een recente enquête over mensenrechten en diversiteit heeft hoopgevende en duidelijke resultaten opgeleverd

  • Vertegenwoordigers van jongeren en stagiairs lanceren internationale enquête over mensenrechten
  • Vestigingen van Evonik spreken zich uit tegen discriminatie met verschillende lokale initiatieven
  • Directie, sociale partners en medewerkers zetten zich in voor mensenrechten, democratie en diversiteit

 

Essen, Duitsland. Een recente enquête over mensenrechten en diversiteit heeft hoopgevende en duidelijke resultaten opgeleverd. Bij het speciaalchemiebedrijf Evonik lanceerde de Duitse vertegenwoordiging van jongeren en stagiairs (GJAV), met de steun van de Duitse Ondernemingsraad en de werkgever, de enquête in de aanloop naar de Internationale Weken tegen Racisme. Het hoge deelnamepercentage van meer dan 4.600 medewerkers onderstreept het grote belang dat werknemers hechten aan mensenrechten.

De activiteiten van autoritaire regimes en racistische, antidemocratische groeperingen zijn in veel landen toegenomen. De resultaten van de internationale enquête bij Evonik tonen daarentegen een sterk bewustzijn en engagement bij de medewerkers voor het respecteren van mensenrechten - zowel in hun privé- als in beroepsleven: ongeveer 90% van de deelnemers benadrukte het belang van dit engagement. Slechts 30% is echter van mening dat schendingen van mensenrechten voldoende aan bod komen in de media en de politiek. Ongeveer 60% is bekend met de maatregelen en rapportagemogelijkheden om discriminatie te voorkomen.

"Respect voor mensenrechten is een centraal onderdeel van onze bedrijfscultuur en weerspiegelt de verantwoordelijkheid die we als Evonik niet alleen intern, maar ook in de maatschappij dragen", zegt Thomas Wessel, Chief Human Resources Officer en Labor Relations Director bij Evonik. "De resultaten van de enquête zijn bemoedigend en ook een oproep tot actie. Evonik staat voor diversiteit, democratie en inclusie."

Het engagement van Evonik voor mensenrechten en diversiteit blijkt niet alleen uit de enquête, maar ook uit vele duidelijke statements van de Raad van Bestuur, de sociale partners en de medewerkers. Daarnaast toont de Duitse GJAV opnieuw haar duidelijke steun voor mensenrechten en solidariteit met verschillende initiatieven op de Evonik-sites. In lijn met deze waarden ondersteunt Evonik Antwerpen de Allemaal Antwerpenaar-campagne (Reageer. Altijd.), een campagne tegen racisme en discriminatie, en engageert Evonik Antwerpen zich voor een jaar vol initiatieven die dit belangrijke thema belichten.

"We zijn erg trots op het engagement van onze toekomstige ondernemingsraadleden", zegt Martin Albers, voorzitter van de Algemene Ondernemingsraad bij Evonik." Medezeggenschap is de kern van de democratie in het bedrijf: "Het zorgt ervoor dat elke stem wordt gehoord en elke mening telt - in de politiek en in de maatschappij. In een tijd van wereldwijde onzekerheid zijn onze eensgezindheid en ons engagement voor rechtvaardigheid, gelijkheid en respect belangrijker dan ooit."

INFORMATIE OVER het concern

Evonik is één van de wereldmarktleiders in speciaalchemie. Het concern is in meer dan 100 landen ter wereld actief en behaalde in 2023 een omzet van 15,3 miljard euro en een operationeel resultaat (aangepaste EBITDA) van 1,66 miljard euro. Evonik gaat veel verder dan chemie om innovatieve, rendabele en duurzame oplossingen voor haar klanten te creëren. Meer dan 33.000 medewerkers werken samen aan een gemeenschappelijk doel: we willen het leven beter maken, elke dag opnieuw.

Disclaimer

Voor zover wij in deze persmededeling prognoses of verwachtingen uitspreken of toekomstgerichte uitspraken doen, kunnen deze prognoses of verwachtingen bekende of onbekende risico’s en onzekerheden inhouden. De actuele resultaten of ontwikkelingen kunnen verschillen, afhankelijk van veranderingen in de markt. Noch Evonik Industries AG, noch de concernondernemingen zijn verplicht om de prognoses, verwachtingen of uitspraken in deze mededeling te actualiseren.