Antwerpen

Wereldfietsdag

Op maandag 3 juni 2024 vieren we Wereldfietsdag, een dag die in het teken staat van duurzaamheid, gezondheid en het plezier van fietsen.

Waarom fietsen?

Fietsen is niet alleen goed voor het milieu, het vermindert ook de verkeersdrukte en geeft ons een dagelijkse portie beweging. Het is ook een kans om te ontsnappen aan de dagelijkse sleur, bovendien is het een leuke manier om de omgeving te ervaren.

Evonik Antwerpen zet zich in voor duurzaamheid en het welzijn van haar medewerkers. Door op Wereldfietsdag de auto te laten staan en de fiets te pakken, dragen we bij aan een groenere planeet en investeren we in onze eigen gezondheid.

Enkele fietsende collega's vertellen over hun motivatie om af en toe of net heel vaak met de fiets naar het werk te komen. Laat je aansporen om het ook eens te overwegen. Tot ziens op de fiets!

Sam Gabriels: Ik nam als shiftmedewerker al regelmatig de fiets naar het werk. Sinds ik in dagdienst sta, kom ik bijna elke dag met de fiets. Het helpt me om op mijn gewicht te letten en gezond te blijven. Mijn woon-werkroute is een rit van 10 km als ik de fietsbus neem, of 26 km als ik beslis om via de Scheldelaan rond BASF te rijden. De langste route is eigenlijk ook de veiligste. Bijna de hele rit loopt via afgescheiden fietspaden. Ik kom 's morgens soms zelfs een hertje tegen in het Moretusbos.

Tip voor twijfelaars: probeer het gewoon. Je hebt geen superdure fiets nodig, maar zorg wel dat je materiaal goed in orde is. ik vervang mijn buitenbanden preventief twee keer per jaar en rij daardoor minder lek. Nog niet overtuigd? Fiets dan voor de afwisseling eens samen met collega's. Ik zit in een Whatsapp-groepje 'De Evonikse Pedaalstrelers' en daar spreken we bij goed weer af om met enkele collega's de lange route te fietsen. 

Marc Snijders: Mijn voorkeur gaat uit naar de gravelfiets met bredere banden, dan kan ik ook onverharde wegen nemen op mijn route naar het werk. Bij droog weer kies ik voor de koersfiets. Ik fiets vaak alleen en op een occasionele lekke band na verlopen mijn fietsritten heel vlot. Soms spreek ik af met collega-brandweermannen van Covestro of BASF om samen te fietsen. Ik kom via de Scheldelaan, waar een goed fietspad is aangelegd. Enkel het oversteken van de sluizen blijft gevaarlijk.

Mijn motivatie om met de fiets te komen? Ik combineer mijn rit naar huis (20 km) regelmatig met een fietstraining. Ik zit niet graag op de bus en vermijd files zoveel mogelijk. Op de fiets ben je in de buitenlucht en het helpt je gedachten verzetten. Je werkdag beginnen na een heerlijke fietsrit geeft je een goed gevoel!

Davies Peeters: Op dit moment fiets ik met een mountainbike naar Evonik. Na een ongeval is mijn koersfiets onherstelbaar beschadigd. Ik fiets al 20 jaar naar het werk en in die periode had ik twee keer een ongeval, telkens door onoplettendheid van andere weggebruikers. Het houdt me gelukkig niet tegen, ik blijf fietsen. Wel anticipeer ik nog meer in het verkeer, ik ga er niet zomaar vanuit dat ze me gezien hebben.

Als fietser kom je langs mooie plekken: de graffitimuur op de Scheldelaan, of het Elzenbos in Stabroek. Of de Parijseweg in Hoevenen, waar de zonsopgang voor prachtige vergezichten zorgt. Dat zie je ook vanuit de auto, maar als fietser is de beleving toch veel intenser.

Tip voor niet-fietsende collega's: Ga toch eens met de fiets naar het werk. Je staat niet in de file, je start met een frisse kop aan de werkdag en je algemene conditie verbetert. Aan wie ik niet kan overtuigen: wees alert en anticipeer op aankomende fietsers. Ze zijn soms sneller dan je denkt en bij slecht weer zijn ze - ondanks fluo kledij - minder zichtbaar.