Antwerpen

Stagiair Leopold bij het Sustainability Team

Leopold, masterstudent aan de universiteit van Aken, loopt stage bij het Sustainability Team van Evonik Antwerpen. Zijn keuze voor de richting energietechniek stuurde hem naar Evonik Antwerpen.

Leopold is afkomstig uit München en startte op 19-jarige leeftijd met een bachelor machinebouw aan de RWTH (Rheinisch-Westfälische Technische Hochschule) in Aken. Voor zijn masterdiploma koos hij de richting energietechniek. Om alvast kennis te maken met de bedrijfswereld meldde hij zich aan voor een stage via het UNITECH-programma.

Leopold: “Voor een stage via UNITECH had ik keuze uit 15 partnerbedrijven, waaronder Evonik. De onderneming was voor mij niet doorslaggevend, maar wel het project dat ik tijdens mijn stage zou kunnen doen. Ook aan de chemiesector had ik niet direct gedacht, maar ik ben wel heel blij met mijn keuze voor Evonik Antwerpen. De chemische industrie heeft veel energie nodig en dat maakt dat daar nog heel wat uitdagingen liggen binnen het thema energietechniek.”

“Ik krijg mijn opdrachten van sustainability manager Bart Verschueren en wordt ook aangestuurd door Tom Jacobs, projectverantwoordelijke voor het project warmtepompen. Ik maak economische berekeningen en onderzoek daarbij of investeringen in specifieke duurzame technologie, warmtepompen bijvoorbeeld, zouden lonen. Dit is nieuw voor mij, omdat ik vooral technisch geschoold ben. De keuze om een warmtepomp in te zetten heeft met veel meer te maken dan enkel het inschakelen van een rendabeler toestel. Je moet uiteraard de stroomprijzen meenemen in je berekeningen, maar ook hoe de wereldwijde situatie rond aardgas evolueert en welke invloed de oorlog met Oekraïne heeft. Complex, maar heel interessant!” 

“Bij Evonik Antwerpen wordt zeer gemotiveerd aan meerdere duurzaamheidsthema’s gewerkt. Dat doet het Sustainability Team uiteraard niet alleen. Collega’s uit verschillende afdelingen namen me al mee op sleeptouw. Bijvoorbeeld Johan Beullens, verantwoordelijke energiemanagement, bedrijfsingenieur Iantho Pellegroms en specialist energiemanagement Laurens Dierckx, namen de tijd om mij doorheen een installatie te gidsen of uit te wisselen over energiethema’s. Dat mensen met een drukke job hier bewust tijd voor nemen, dat waardeer ik heel erg!”

Op kot in Antwerpen
“Ik heb ‘een kot’, want zo heet dat hier, in het centrum van Antwerpen. Met mijn stage sta ik al met een been in het bedrijfsleven, maar ik ben vooral nog student. Daarom zocht ik me een woning waar meerdere studenten leven. Antwerpen is een leuke stad en heeft een bruisend studentenleven en dat bevalt me wel. Met de I-bus ben ik snel op mijn werkplek bij Evonik.”

Waarom energie?
“Het thema energie is met mijn leven verweven. Mijn mama is er professioneel mee bezig en mijn papa houdt zich bezig met milieubescherming. Zelf wil ik graag iets zinvol kunnen doen als job. Ik werk graag met getallen en heb een voorliefde voor techniek. Dat talent kunnen inzetten voor een duurzamere wereld vind ik belangrijk. Welke job ik later wil uitoefenen, daar ben ik nog niet uit. De kennismaking met de chemische industrie heeft in elk geval al mijn blik verruimd.”