Robbe en Keano lopen stage bij Evonik Antwerpen
Robbe Mutsaerts en Keano Godbil, leerlingen 7de jaar Chemische Procestechnieken (7CPT) resp. aan de middelbare school PITO (Stabroek) en Sint-Carolus (Sint-Niklaas), lopen beide stage bij Evonik Antwerpen. Ze delen hun ervaringen over hun keuze voor de opleiding, hun stage bij Evonik en de begeleiding die ze krijgen.
Robbe volgde tot het vierde middelbaar elektromechanische technieken, maar schakelde daarna over naar een meer algemene richting om zijn keuzemogelijkheden uit te breiden. “Via een medestudent werd ik warmgemaakt voor een 7de jaar chemische procestechnieken en nu ben ik blij dat ik die stap heb gezet”, aldus Robbe. Hij koos voor een stage bij Evonik, omdat hij geïnteresseerd is in de chemische industrie en speciaalchemie hem aanspreekt.
Keano is opgeleid als draaier/frezer in de richting mechanische vormgevingstechnieken en koos na zijn zesde middelbaar voor deze opleiding met bijhorende stage, omdat hij op zoek was naar meer afwisseling in een job. “Het was niet de meest evidente keuze, want mijn voorkennis van chemie was niet groot. Toch lukt het wel, als ik maar goed blijf studeren,” vertelt Keano.
Beide stagiairs zijn positief over de ontvangst bij Evonik en de kennismaking met de firma en hun werkplek. “Het was best spannend om als groentje in de ploeg binnen te komen. Stress was echter helemaal niet nodig, ik werd direct in de groep opgenomen,” vertelt Robbe. Keano bevestigt: “Zelfs al doen we hier maar enkele weken stage, toch worden we bijna ontvangen als nieuwe collega’s en meteen betrokken bij de job.”
Ze kregen vanaf de eerste dag de boodschap dat veiligheid hier absolute prioriteit is. Robbe: “Via de Safety Street kregen we een heel realistische indruk van hoe een chemische site in het echt is en waarom de focus altijd op veiligheid ligt. Als nieuweling moet je echt aan veel tegelijk denken. Nooit naar buiten zonder helm, bril, gasmasker en op de blauwzuureenheid ok nog een sensor. Gelukkig letten mijn collega’s goed op mij en werd ik onmiddellijk aangesproken als ik iets vergat.”
Kijkstage
Tijdens hun stage lopen ze vooral mee met collega's om de installatie zo goed mogelijk te leren kennen. Robbe: “We maakten eerst kennis met de binneninstallatie waar het proces begint, later de buiteninstallatie met de kringloop. Ik liep ook al mee met een stalenronde, en een buitenronde met druk- en temperatuurmetingen. Het moeilijkste aan de kijkstage is dat je nog niet alles kan meedoen. We vervelen ons echter nooit, want we hebben tussenin genoeg schoolwerk te doen.”
Beide studenten komen na de paasvakantie terug voor een tweede blok stage. Keano: “In die periode is het de bedoeling dat we twee kringlopen grondig gaan bestuderen en deze door en door kennen. Da’s best een uitdaging. Gelukkig komt mijn leerkracht regelmatig langs en houdt mee in het oog dat de opdrachten goed verlopen, en of ik mijn doelstellingen haal. Mijn ploeg helpt me daar heel goed mee. Later zullen we voor de klas een presentatie moeten geven waarin we aan de hand van een blokschema en een stromingsschema een installatie moeten uitleggen, evenals de metingen en regelingen op een procesonderdeel.”
De allerleukste ervaringen tot nu toe zijn volgens de studenten de goede sfeer in de ploeg en het lekkere eten in het personeelsrestaurant. Robbe heeft nog een tip voor toekomstige stagiairs: “Denk nooit dat je er alleen voor staat, om hulp vragen is doodnormaal.” Keano vult aan: “Onderschat je stage niet, het is een heel belangrijk onderdeel van je opleiding en je leert er al dingen die je later dagelijks nodig zal hebben.”