Hartjes vanwege de vrijwilligers van vzw Polderhart. Zij kunnen dankzij de schenkingen door Evonik Antwerpen en Food&I heel wat mensen in nood blij maken.
Hartjes vanwege de vrijwilligers van vzw Polderhart. Zij kunnen dankzij de schenkingen door Evonik Antwerpen en Food&I heel wat mensen in nood blij maken.
Antwerpen

Maaltijden voor vzw Polderhart

Evonik Antwerpen, Food&I en vzw Polderhart verenigd in een duurzaam initiatief: een firma met een maatschappelijke verantwoordelijkheid en een cateraar die duurzaam met voedsel en -overschotten wil omspringen steunen een sociale vereniging met een hart voor mensen in nood. 

Evonik Antwerpen en Food&I sloegen de handen in elkaar en leveren sinds dit voorjaar maaltijden aan vzw Polderhart. Deze vzw is een laagdrempelig contactpunt voor mensen die in een sociale, familiale, financiële of emotionele probleemsituatie terechtkomen. Polderhart ondersteunt deze mensen wekelijks via voedsel- en kledingbedeling, of met acties op bepaalde momenten van het jaar zoals Sinterklaas, kerst en nieuwjaar, heropening van de scholen…

Peter Gabriëls (vrijwilliger vzw Polderhart): „We zijn in maart 2022 op ‘ambachtelijke’ wijze gestart met voedselbedelingen. Op zoek naar een betere infrastructuur voor het bewaren en koelen van voeding gingen we aankloppen bij de ons omringende bedrijven. Op dat moment, met de schenking van een koeltoog, is de samenwerking met Evonik Antwerpen begonnen. Intussen is cateraar Food&I mee op de kar gesprongen en krijgen we elke vrijdag een 15-tal vacuüm verpakte maaltijden aangeleverd en een ketel soep.”

Zorgvuldig verpakte maaltijden door onze cateraar Food&I.
Zorgvuldig verpakte maaltijden door onze cateraar Food&I.
Chauffeur Benny (derde van rechts) brengt de maaltijden en de soep op vrijdag tot bij vzw Polderhart.
Chauffeur Benny (derde van rechts) brengt de maaltijden en de soep op vrijdag tot bij vzw Polderhart.

Danny Erreweyaert (manager communicatie en facilities): “Dit initiatief kadert in onze deelname aan het VCDO (Voka Charter Duurzaam Ondernemen), waarbij een van de doelstellingen is om actief honger te bestrijden. Bij Evonik wordt de koelkast met ‘shiftmaaltijden’, vacuüm verpakte menu’s voor medewerkers die overwerk moeten presteren, op vrijdagmorgen leeggemaakt om nadien met verse maaltijden te vullen. Het overschot aan maaltijden, dat nog binnen houdbaarheidsdatum is, gaat naar vzw Polderhart. 

Sven De Clerck (Food&I): “Niet elke week zijn evenveel maaltijden over. Dan vullen onze keukenmedewerkers deze aan tot het beloofde aantal door nog enkele maaltijden samen te stellen met wat nog beschikbaar is. Dat vraagt wat creativiteit, maar onze mensen doen het graag. En zo moet de chauffeur niet met slechts twee maaltijden tot bij Polderhart rijden, wat weinig duurzaam zou zijn.” 

Dankzij de samenwerking tussen Evonik Antwerpen en Food&I, die elk de helft van de schenkingen financieren, ontving vzw Polderhart het voorbije half jaar ruim 250 maaltijden en ca. 200 liter soep. Dit wordt intussen regelmatig aangevuld met overschotten aan koffie, beleg, desserts, koeken en wafels. 

Peter Gabriëls: “We bereiken met onze vzw intussen ca. 80 gezinnen. Dankzij de inzet van Evonik Antwerpen en Food&I hebben we nu elke vrijdag een vast aanbod aan verse maaltijden en soep. Daarmee breiden we ons assortiment weer uit en onze klanten waarderen dat heel erg. Naast ons voedsel- en kledingpunt, waar de klanten twee keer per week zelf kunnen kiezen wat zij nodig hebben, hebben onze vrijwilligers ook een gezellige bistro ingericht. Daar kunnen onze klanten, die vaak leven in een maatschappelijk isolement, elkaar ontmoeten. Polderhart wil op die manier de mensen ook terug laten aansluiten bij de maatschappij en tips delen om sterker in het leven te staan. Mee dankzij jullie kunnen we alles, ook de kop koffie met een koekje, gratis blijven aanbieden.”