Duurzaam en inclusief fietsonderhoud
Groep INTRO gaat voor Evonik Antwerpen de nieuwe bedrijfsfietsen onderhouden. Het maatwerkbedrijf levert het vaardige onderhoudspersoneel en wij voorzien een fietsherstelplaats. Klinkt als een win-win en dat is het ook, zelfs op meerdere vlakken.
Jeroen Hennion, coördinator fiets en mobiliteit bij Groep INTRO, en Elsan Idrizi, voorman bij het fietsatelier van Groep INTRO in Deurne, vertellen over hun aanpak en wat ze voor Evonik Antwerpen kunnen betekenen. Robin Van Ginneken, chef garage en rolling equipment, is blij met deze samenwerking.
Jeroen: “Het maatwerkbedrijf Groep INTRO is een verzameling van partners die samen werken aan een inclusieve samenleving. We doen dat via tewerkstelling, vorming, coaching en advies. Groep INTRO biedt heel wat variatie binnen inclusief ondernemen: horeca, bouw, groendienst en ook fiets en mobiliteit. Het doel is steeds hetzelfde: de mensen en niet de winst. Voor wie de afstand naar de arbeidsmarkt om allerlei redenen te groot is proberen we een werkplek voorzien die bij hen past.”
“Onze afdeling fiets en mobiliteit zit verspreid over heel Vlaanderen. We baten heel veel ‘fietspunten’ uit. Dat zijn kleine fietsherstelplaatsen bij NMBS-stations, waarbij we het thuiskomprincipe hanteren. Grote herstellingen zijn niet mogelijk, maar wel dienstverlening als een lekke band herstellen, een remkabel vervangen of een fietsketting smeren. In de meeste regio’s hebben we daarnaast ook een grotere fietsherstelplaats, waar we het onderhoud doen van grote vloten bedrijfsfietsen van bijvoorbeeld BASF, Umicore en nu ook Evonik Antwerpen.”
“Onze mensen worden via OCMW’s en VDAB naar ons toegeleid. Allemaal kwetsbare mensen met een kleine of grote rugzak: een drugsverleden, psychische problemen, een fysieke beperking. En met een eigen verhaal: ik denk bijvoorbeeld aan Saïd, een Syrische vluchteling met een bomscherf in de schouder, die het tempo in het gewone arbeidscircuit niet aankan. In de regio Antwerpen worden deze doelgroepmedewerkers opgeleid tot fietshersteller in het fietsatelier in Deurne. Een sterke omkadering is van cruciaal belang. Deze mensen hebben meer nodig dan een opleiding alleen, die door werkleiders als Elsan begeleid wordt. Er zijn ook coaches aanwezig die voor persoonlijke begeleiding zorgen. Sociale vaardigheden, taalproblemen, hulp bij sollicitatie, … hierbij ondersteunen we waar mogelijk.”
Elsan: “Ik ben tien jaar geleden als technieker in een van de fietspunten begonnen. Daarvoor volgde ik de opleiding houtbewerking op school, maar dat lag me niet. Naast het technische werk nam ik ook de administratie van het fietspunt. Na een korte carrière als chauffeur ben ik werkleider geworden in het fietsatelier van Deurne.”
Jeroen: “ Elsan is een voorbeeld van een doelgroepmedewerker die uiteindelijk doorgroeit binnen de organisatie en in het reguliere arbeidscircuit geraakt. Dat lukt echt niet altijd, soms weegt de rugzak te zwaar.”
Fietsherstellers Groep INTRO bij Evonik Antwerpen: duurzaam en inclusief
Robin: "Groep INTRO is betrokken vanaf het begin en hun fietsherstellers hebben de 400 nieuwe gele fietsen ook in elkaar gezet en voorzien van alle mogelijke details (verlichting, transportmandje, kleurcode en gezamenlijk slot per afdeling, transportkar, ...). Het is de bedoeling dat de fietsherstellers van Groep INTRO bij ons op site de nieuwe vloot bedrijfsfietsen zullen onderhouden. Zij doen dit in een atelier waar onze medewerkers met hun fiets naartoe kunnen komen. Op dit moment is het nog even afwachten welke frequentie we zullen aanhouden om herstellingen snel te kunnen uitvoeren. Wekelijks lijkt nu het meest ideaal, indien nodig kan dit opgedreven worden."
Jeroen: "Bij andere grote bedrijven halen we de fietsen op, maar Evonik Antwerpen is pionier in het aanbieden van een fietsatelier op haar eigen terrein. Dat is in de eerste plaats een veel duurzamere manier van fietsonderhoud, omdat we dan niet heen en weer hoeven rijden met vrachtwagens met fietsen. Naar inclusie toe is dit ook bijzonder mooi. De medewerkers van Groep INTRO komen terecht in de ‘gewone’ werkwereld, waar zij met ‘gewone’ collega’s kunnen samenwerken. Onze basisslogan ‘Samen richting groei’ krijgt zo een gouden randje!”
Elsan: “In ons fietsatelier is het heel mooi om te zien hoe fier onze medewerkers zijn op elke afgewerkte fiets, gewassen en voorzien van een kwaliteitslabel. Ook hier zullen we er alles aan doen om diezelfde kwaliteit te leveren.”
Jeroen: “We laten onze medewerkers ook nooit alleen. Er zal steeds een werkleider meekomen, die de afgeleverde fiets nog eens nakijkt en het werk in het herstelatelier begeleidt. Omkadering blijft onze eerste zorg. We kijken uit naar de samenwerking met Evonik Antwerpen!”