Persmededeling
Company
March 4, 2020

Kerncijfers

Leading Beyond Chemistry

Ondanks een verslechterende wereldeconomie heeft Evonik haar inkomsten stabiel gehouden. In 2019 bedroeg de aangepaste EBITDA 2,153 miljard euro tegenover 2,150 miljard euro in 2018. De omzet daalde licht met 1 procent tot 13,1 miljard euro.

  • Vooruitzichten voor 2019 gerealiseerd: aangepaste EBITDA stabiel op 2,153 miljard euro, free cashflow aanzienlijk verbeterd
  • Vooruitzichten voor 2020: aangepaste EBITDA tussen 2,0 en 2,3 miljard euro, een lichte stijging van de free cashflow
  • Nieuwe concernstructuur weerspiegelt de strategie

Essen, Duitsland.

Ondanks een verslechterende wereldeconomie heeft Evonik haar inkomsten stabiel gehouden. In 2019 bedroeg de aangepaste EBITDA 2,153 miljard euro tegenover 2,150 miljard euro in 2018. De omzet daalde licht met 1 procent tot 13,1 miljard euro.

“We hebben onze prognoses bereikt en onze winst stabiel gehouden, zelfs in een marktomgeving die beduidend moeilijker was dan het voorgaande jaar", aldus Christian Kullmann, voorzitter van de raad van bestuur. "Evonik staat voor betrouwbaarheid en stabiliteit.”

Op de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van 27 mei 2020 stellen de raad van bestuur en de raad van toezicht een dividend voor van 1,15 euro per aandeel. Op basis van de slotkoers van het aandeel eind 2019, die een dividendrendement van 4,2 procent oplevert, positioneert Evonik zich bij de top van de chemiebedrijven.

Het aangepaste nettoresultaat is meer dan verdubbeld tot 2,1 miljard euro, voornamelijk door de opbrengst van de verkoop van de methacrylaat-business in juli 2019.

Evonik genereerde een free cashflow van 717 miljoen euro, vóór aftrek van belastingen in verband met de verkoop van de methacrylaat-business. De free cashflow is dus aanzienlijk verbeterd ten opzichte van het voorgaande jaar.

“De maatregelen die in de voorbije jaren werden genomen om het genereren van free cashflow te verbeteren, zijn doeltreffend geweest", aldus Chief Financial Officer Ute Wolf. "Voor het lopende jaar streven we naar een verdere verbetering van de free cashflow.”

Voor 2020 verwacht Evonik groei in haar gespecialiseerde activiteiten. Daarentegen zal een minder dynamische wereldeconomie naar verwachting eerder de basisactiviteiten belasten. Op basis hiervan verwacht het concern in 2020 een stabiele omzet en een aangepaste EBITDA tussen 2,0 en 2,3 miljard euro.

Evonik werkt consequent aan de implementatie van haar strategie. Zo stemt de onderneming haar structuur af op de groeimotoren die ze twee jaar geleden heeft gedefinieerd. Op 1 juli worden de huidige operationele segmenten overgeheveld naar vier divisies die evenwichtiger zijn qua omvang en businesstype. De divisies zullen gemakkelijker te beheren zijn vanwege hun duidelijke strategische rollen, gemeenschappelijke eindmarkten en een duidelijke toewijzing van de technologieplatformen. De vier divisies - Specialty Additives, Nutrition & Care, Smart Materials en Performance Materials - zullen slank en efficiënt opgesteld staan. Tegelijkertijd heeft Evonik haar zelfbeeld gedefinieerd: Leading beyond chemistry, to improve life, today and tomorrow.

“Dit doel zal dienen als een kompas," zei Kullmann. "Als we begrijpen wie we zijn, weten we wat ons voortdrijft.”

Resultaten in de segmenten

Resource Efficiency: De omzet in 2019 bleef op het niveau van het voorgaande jaar met 5,69 miljard euro. De verminderde vraag in de auto- en coatingsector had een negatief effect op de activiteiten op het gebied van coatingadditieven, coating- en kleefmiddelen en olieadditieven. De Silica-business registreerde ook lagere verkoopvolumes in de eindmarkten voor kleefstoffen en siliconen. Daarentegen bleef de vraag naar hoogwaardige polymeren stabiel, met name voor 3D-printing en membranen.
Crosslinkers, die worden gebruikt voor milieuvriendelijke coatingsystemen en hoogwaardige composietmaterialen, hebben geprofiteerd van de grote vraag op de markt voor windenergie. De actieve zuurstofproducten profiteerden van de goede vraag en de licentie-inkomsten. De aangepaste EBITDA bij Resource Efficiency steeg ten opzichte van 2018 met 1 procent tot 1,29 miljard euro.


Nutrition & Care: De omzet in 2019 daalde met 1 procent tot 4,58 miljard euro. Ondanks de grote vraag naar essentiële aminozuren voor diervoeding zijn de verkoopprijzen in de loop van het jaar verder gedaald. Vooral de specialiteiten in de afdeling Cosmetic Solutions ontwikkelden zich goed. De aangepaste EBITDA daalde in 2019 met 10 procent tot 728 miljoen euro.


Performance Materials: De omzet daalde met 9 procent tot 2,04 miljard euro. De ontwikkeling in de Performance Intermediates-business werd beïnvloed door een lage olieprijs en door knelpunten in de aanvoer van grondstoffen en de stilstand van fabrieken. De aangepaste EBITDA van het segment daalde met 6 procent tot 224 miljoen euro.

Evonik Group: Excerpt from the income statement
Evonik Group: Excerpt from the income statement
Segment performance
Segment performance
Employees by segment
Employees by segment

Informatie over het concern

Evonik is één van de wereldmarktleiders in speciaalchemie. Het bedrijf is actief in meer dan 100 landen ter wereld en realiseerde een omzet van 13,1 miljard euro en een bedrijfsresultaat (aangepaste EBITDA) van 2,15 miljard euro in 2019. Evonik gaat veel verder dan chemie om innovatieve, winstgevende en duurzame oplossingen voor klanten te creëren. Meer dan 32.000 medewerkers werken samen voor een gemeenschappelijk doel: We willen het leven van dag tot dag verbeteren..

Disclaimer

Voor zover wij in deze persmededeling prognoses of verwachtingen uitspreken of toekomstgerichte uitspraken doen, kunnen deze prognoses of verwachtingen bekende of onbekende risico’s en onzekerheden inhouden. De actuele resultaten of ontwikkelingen kunnen verschillen, afhankelijk van veranderingen in de markt. Noch Evonik Industries AG, noch de concernondernemingen zijn verplicht om de prognoses, verwachtingen of uitspraken in deze mededeling te actualiseren.