Persmededeling
Antwerpen
September 21, 2021

Evonik wil iedereen Veilig op Weg

Evonik Antwerpen gaat als eerste een samenwerking aan met Transport en Logistiek Vlaanderen (TLV), de onafhankelijke organisatie die het imago van de transport- en logistieke sector wil verbeteren, met aandacht voor het aspect verkeersveiligheid.

  • Primeur voor Evonik Antwerpen: VoW-truck biedt workshops voor bedrijven aan
  • Vermijd dodehoekongevallen: workshops voor Evonik-medewerkers en omwonenden
  • Verkeersveiligheid als gedeelde verantwoordelijkheid

 

Antwerpen, 21 september 2021. Evonik, het speciaalchemiebedrijf uit de Antwerpse haven, gaat als eerste een samenwerking aan met Transport en Logistiek Vlaanderen (TLV), de onafhankelijke organisatie die het imago van de transport- en logistieke sector wil verbeteren, met aandacht voor het aspect verkeersveiligheid. De campagne ‘Veilig op Weg’ (VoW) is een bestaand initiatief van TLV om jonge kinderen bewust te maken van de gevaren van de dode hoek. Evonik Antwerpen wil samen met haar verkeerspartner EduCare het publiek voor deze campagne verruimen naar de bedrijfswereld. Met de VoW-campagne dient Evonik zelfs een dubbel doel: de firma wil met het thema dodehoekongevallen zowel haar eigen medewerkers sensibiliseren als de buurtbewoners van de omliggende gemeenten.

Dode hoek - statistieken

Jaarlijks gebeuren er gemiddeld 50 dodehoekongevallen met vrachtwagens en kwetsbare weggebruikers. De helft van deze ongevallen is zeer ernstig en in alle gevallen is de kwetsbare weggebruiker het slachtoffer, de overgrote meerderheid van de slachtoffers zijn fietsers.

Met een steeds stijgend aantal fietsende medewerkers is volgens Evonik Antwerpen het ongevalsrisico in woon-werkverkeer niet weg te denken. De firma lanceert daarom voor haar eigen medewerkers een infocampagne ‘Veilig op Weg’. In dat kader komt de VoW-truck op 27 september en 18 oktober naar de site voor een dag van workshops. Aan elke workshop kan een 20-tal personen deelnemen. De VoW-medewerkers bieden via theorie en praktijk een inkijk in wat de vrachtwagenchauffeur wel en niet kan zien en geven vier belangrijke vuistregels mee. Getuigenissen van slachtoffers en nabestaanden vervolledigen de info.

Ivan Pelgrims, afgevaardigd bestuurder Evonik Antwerpen: “Een veilig woon-werkverkeer voor onze medewerkers ligt ons nauw aan het hart. De trend naar een meer individuele mobiliteit, en dus steeds meer medewerkers op de fiets, verlegt onze focus naar de kwetsbare weggebruikers. Het streven van VoW, om het aantal dodehoekongevallen te verlagen, willen we ook tot onze missie maken. Ruim 25% (of ca. 250) van onze medewerkers nemen frequent de fiets en verplaatsen zich via de haven en omliggende gemeenten naar hier. Aandacht voor het risico op dodehoekongevallen is dus echt een zaak van iedereen. Verkeersveiligheid moet een gedeelde verantwoordelijkheid zijn. Daarom zijn we bij Evonik Antwerpen fier om als eerste bedrijf samen met EduCare en VoW deze verkeersworkshops aan zowel onze eigen medewerkers als bewoners van de omliggende gemeenten aan te bieden.”

Veilig op Weg in Stabroek en Berendrecht

Op 26 september staat de VoW-truck op de Dorpsdag in Stabroek.   Sarah Demartelaere, schepen voor mobiliteit Stabroek, is opgetogen over de samenwerking: “Deze Dorpsdag staat in het teken van de afgeronde infrastructuurwerken in het centrum van Stabroek. Veilige en vlotte doorstroming van het verkeer hangt niet enkel af van de infrastructuur. Sensibilisering rond het risico op dodehoekongevallen is dus een must.”

Ook Sandra Suykerbuyk, schepen voor mobiliteit in Berendrecht-Zandvliet-Lillo verwelkomt dit initiatief van Evonik Antwerpen: “Vele van onze bewoners werken in en rond de Antwerpse haven en het fietsverkeer neemt hand over hand toe. De kwetsbare weggebruiker, en bij uitbreiding al wie zich in het verkeer begeeft, kan niet goed genoeg geïnformeerd zijn over de risico’s. Wij verwelkomen de VoW-truck met open armen in onze gemeente op 17 oktober.”
Op www.evonik.be/nl/vow vind je meer info over de samenwerking van Evonik met de gemeente Stabroek. Voor het district Berendrecht-Zandvliet-Lillo kan je terecht op www.evonik.be/nl/vowbezali.

Uitnodiging aan de pers

Wil je meer weten over de VoW-campagne bij Evonik Antwerpen? Of heb je interesse om je in te schrijven voor een workshop bij Evonik op maandag 27 september of 18 oktober? Je vindt alle info op www.evonik.be/nl/vow of stuur een mailtje naar Danny Erreweyaert (danny.erreweyaert@evonik.com).

Informatie over Evonik

Evonik is één van de wereldmarktleiders in speciaalchemie. Het concern is in meer dan 100 landen ter wereld actief en behaalde in 2020 een omzet van 12,2 miljard euro en een operationeel resultaat (aangepaste EBITDA) van 1,91 miljard euro. Evonik gaat veel verder dan chemie om innovatieve, rendabele en duurzame oplossingen voor klanten te creëren. Meer dan 33.000 medewerkers werken samen aan een gemeenschappelijk doel: we willen het leven beter maken, elke dag opnieuw. Met 11 productie-eenheden en meer dan 1.000 medewerkers behoort Evonik Antwerpen tot de grootste vestigingen van het concern.

Disclaimer

Voor zover wij in deze persmededeling prognoses of verwachtingen uitspreken of toekomstgerichte uitspraken doen, kunnen deze prognoses of verwachtingen bekende of onbekende risico’s en onzekerheden inhouden. De actuele resultaten of ontwikkelingen kunnen verschillen, afhankelijk van veranderingen in de markt. Noch Evonik Industries AG, noch de concernondernemingen zijn verplicht om de prognoses, verwachtingen of uitspraken in deze mededeling te actualiseren.