Persmededeling
Company
November 4, 2021

Financiële resultaten: Derde kwartaal 2021

Evonik verwacht winst aan de bovenkant van de prognose voor 2021

Na een sterk derde kwartaal preciseert Evonik haar winstverwachting voor 2021. Het concern verwacht nu een aangepast resultaat voor interesten, belastingen, afschrijvingen en waardeverminderingen (aangepaste EBITDA) van ongeveer 2,4 miljard euro.

  • Omzet stijgt met 33 procent in het derde kwartaal, aangepaste EBITDA stijgt met 24 procent
  • Concern verwacht een aangepaste EBITDA van ca. 2,4 miljard euro voor het volledige jaar
  • Verwachte free cashflow verhoogd tot ongeveer 1 miljard euro voor 2021

 

Essen, Duitsland. Na een sterk derde kwartaal preciseert Evonik haar winstverwachting voor 2021. Het concern verwacht nu een aangepast resultaat voor interesten, belastingen, afschrijvingen en waardeverminderingen (aangepaste EBITDA) van ongeveer 2,4 miljard euro. Dit is de bovengrens van het vorige bereik van 2,3 miljard euro tot 2,4 miljard euro dat Evonik midden dit jaar had verwacht. Ook de omzet zal met 14,5 miljard euro aan de bovengrens van het voorspelde bereik zitten. Eerder had Evonik gerekend op 13 miljard tot 14,5 miljard euro.

"We zijn in het derde kwartaal sterk blijven groeien", aldus Christian Kullmann, voorzitter van de raad van bestuur. "Alle vier chemiedivisies profiteerden van de toegenomen vraag. We konden hogere grondstof-, energie- en logistieke kosten volledig compenseren door hogere verkoopprijzen."

De aangepaste EBITDA steeg in de periode van juli tot september met 24 procent tot 645 miljoen euro in vergelijking met hetzelfde kwartaal vorig jaar. In vergelijking met het tweede kwartaal bleef het resultaat stabiel, ondanks eenmalige kosten van ongeveer 30 miljoen euro als gevolg van hogere bonusvoorzieningen, onderhoudsstilstanden en omzetverlies door verstoorde toeleveringsketens en een gebrek aan grondstoffen.

De omzet van het concern steeg in het derde kwartaal met 33 procent tot 3,87 miljard euro in vergelijking met hetzelfde kwartaal in 2020. De stijging weerspiegelt de aanhoudend goede vraag in alle divisies. Het aangepaste nettoresultaat steeg met 45 procent tot 269 miljoen euro en de aangepaste winst per aandeel steeg van 0,40 euro tot 0,58 euro.

Door de verbeterde bedrijfsprestaties steeg de free cashflow met 68 procent tot 524 miljoen euro in vergelijking met hetzelfde kwartaal in 2020. Hierdoor bereikte de free cashflow in de eerste negen maanden een recordniveau van 937 miljoen euro.

"Voor het volledige jaar verwachten we nu een free cashflow van ongeveer 1 miljard euro," aldus Ute Wolf, Chief Financial Officer. "We zijn er trots op dat we nog meer cash konden genereren dan eerder gedacht. Nu verwachten we voor het hele jaar een cash-conversieratio die hoger ligt dan het goede cijfer van vorig jaar, dat ongeveer 40 procent bedroeg."

Ontwikkeling van de divisies

Specialty Additives: De omzet van de divisie steeg in het derde kwartaal met 20 procent tot 934 miljoen euro. Producten voor de bouw- en coatingindustrie en voor hernieuwbare energie realiseerden in alle regio's een aanzienlijke omzetgroei door een sterke stijging van de vraag. Additieven voor polyurethaanschuim voor de auto-industrie en voor duurzame goederen zoals matrassen en koelkasten kenden een grotere vraag en een aanzienlijk hogere omzet. De omzetstijging van de divisie werd gedeeltelijk afgeremd door onderbrekingen in de wereldwijde bevoorradingsketens en de daarmee gepaard gaande onbeschikbaarheid van afzonderlijke grondstoffen. De aangepaste EBITDA steeg met 5 procent tot 224 miljoen euro.

Nutrition & Care: De omzet van Nutrition & Care steeg in het derde kwartaal met 30 procent tot 931 miljoen euro. De vraag naar essentiële aminozuren bleef wereldwijd groot en leidde tot een aanzienlijk hogere omzet en betere verkoopprijzen. Ook producten voor de gezondheids- en zorgsector profiteerden van de goede vraag. Vooral de actieve bestanddelen voor cosmetische toepassingen realiseerden een zeer goede volumegroei. In de farmaceutische toepassingen lieten de lipiden voor mRNA-vaccins een aanzienlijke omzetstijging optekenen. De aangepaste EBITDA klom met 37 procent tot 192 miljoen euro.

Smart Materials: De omzet van de divisie steeg met 27 procent tot 1 miljard euro in het derde kwartaal. De vraag naar hoogwaardige polymeren vanuit de auto-industrie nam aanzienlijk toe. Er was ook veel vraag naar polyamide-12 poeders voor 3D-printing en membranen voor efficiënte gaszuivering. De business met silica voor de bandenindustrie profiteerde van de grote vraag wereldwijd. De actieve zuurstofproducten kenden een goede volumegroei, zowel in de business van specialiteiten als in de klassieke waterstofperoxidebusiness. De katalysatorenbusiness profiteerde van het feit dat Porocel, dat in november 2020 werd overgenomen, voor het eerst in de resultaten werd opgenomen. De aangepaste EBITDA van de divisie steeg met 29 procent tot 177 miljoen euro.

Performance Materials: De omzet van de divisie steeg in het derde kwartaal met 77 procent tot 784 miljoen euro. De verkoop van C4-producten steeg sterk door een toenemende vraag en sterk verbeterde verkoopprijzen. De business van de superabsorbers blijft lijden onder een moeilijke marktomgeving. De aangepaste EBITDA steeg van 28 miljoen euro tot 97 miljoen euro in het derde kwartaal.

Informatie over het concern

Evonik is één van de wereldmarktleiders in speciaalchemie. Het concern is in meer dan 100 landen ter wereld actief en behaalde in 2020 een omzet van 12,2 miljard euro en een operationeel resultaat (aangepaste EBITDA) van 1,91 miljard euro. Evonik gaat veel verder dan chemie om innovatieve, rendabele en duurzame oplossingen voor haar klanten te creëren. Meer dan 33.000 medewerkers werken samen aan een gemeenschappelijk doel: we willen het leven beter maken, elke dag opnieuw.

Disclaimer

Voor zover wij in deze persmededeling prognoses of verwachtingen uitspreken of  toekomstgerichte uitspraken doen, kunnen deze prognoses of verwachtingen bekende of onbekende risico’s en onzekerheden inhouden. De actuele resultaten of ontwikkelingen kunnen verschillen, afhankelijk van veranderingen in de markt. Noch Evonik Industries AG, noch de concernondernemingen zijn verplicht om de prognoses, verwachtingen of uitspraken in deze mededeling te actualiseren.