Persmededeling
Company
July 15, 2024

Evonik verhoogt verwachtingen voor 2024 aanzienlijk

Voorlopige financiële resultaten: 1 april tot 30 juni 2024

  • Aangepaste EBITDA in het tweede kwartaal duidelijk hoger dan vorig jaar
  • Verdere verbetering in vergelijking met het al goede eerste kwartaal
  • Prognose voor het volledige jaar: Aangepaste EBITDA tussen 1,9 en 2,2 miljard euro verwacht

 

Essen, Duitsland. In een moeilijke omgeving heeft Evonik opnieuw een sterk kwartaal neergezet, dat de verwachtingen van de analisten overtrof. De onderneming publiceert daarom al voorlopige financiële resultaten voor het tweede kwartaal en verhoogt de vooruitzichten voor het boekjaar 2024 aanzienlijk.

Op basis van voorlopige en niet-geauditeerde cijfers realiseerde Evonik in het tweede kwartaal van 2024 een aangepaste EBITDA van 578 miljoen euro, 29 procent boven het cijfer van vorig jaar (Q2 2023: 450 miljoen euro). Analisten hadden 531 miljoen euro verwacht (Vara consensus op 29 mei 2024). Tegelijkertijd ligt het resultaat nog eens 11 procent hoger dan in het al goede eerste kwartaal.

Omdat er nog steeds geen sprake was van een algemeen macro-economisch herstel, leidden vooral bedrijfsspecifieke factoren tot deze positieve ontwikkeling: Naast de voortdurende strikte kostendiscipline waren de goede volumegroei bij Specialty Additives, het prijsherstel bij Animal Nutrition en de lagere productiekosten de drijvende krachten achter de opeenvolgende stijging.

Op basis van deze ontwikkeling verhoogt Evonik haar vooruitzichten voor de aangepaste EBITDA met 200 miljoen euro voor het volledige jaar 2024. Er wordt nu een resultaat verwacht tussen 1,9 en 2,2 miljard euro (voordien: 1,7 tot 2,0 miljard euro).

Na een lichte daling in het eerste kwartaal bedroeg de omzet in het tweede kwartaal, op basis van voorlopige cijfers, iets meer dan 3,9 miljard euro en lag daarmee rond het niveau van vorig jaar (Q2 2023: 3,9 miljard euro).

De consequente kostenbesparende maatregelen leidden tot lagere kosten in het hele concern. Dit had een positief effect op de aangepaste EBITDA-marge, die tegenover vorig jaar met meer dan 3,1 procentpunt steeg tot 14,7 procent (Q2 2023: 11,6 procent).

Evonik zal de definitieve cijfers voor het tweede kwartaal van 2024 zoals gepland publiceren op 1 augustus 2024.

 

Ontwikkeling in de divisies

Met een aangepaste EBITDA van 220 miljoen euro kon de divisie Specialty Additives het goede resultaat uit het eerste kwartaal met nog eens 19 procent verhogen. Vergeleken met vorig jaar lag het resultaat 10 procent hoger (Q2 2023: 199 miljoen euro). De aangepaste EBITDA-marge klom naar ongeveer 23 procent. Tegenover het eerste kwartaal namen de verkoopvolumes en bijgevolg de capaciteitsbenutting verder toe. Dalende grondstofprijzen hadden een ondersteunend effect.

Met een aangepaste EBITDA van 140 miljoen euro verdubbelde de divisie Nutrition & Care haar winst ten opzichte van het zwakke voorgaande jaar (Q2 2023: 71 miljoen euro). Het cijfer lag op het niveau van het eerste kwartaal. Deze ontwikkeling was vooral te danken aan Animal Nutrition, waar verdere prijsverhogingen de lagere volumes door de stilstand voor capaciteitsuitbreiding in Singapore compenseerden. De stilstand eindigde zoals gepland aan het einde van het kwartaal. Care Solutions zette de positieve trend voort, vooral bij Active Ingredients. De hele divisie profiteerde van lagere variabele kosten.

De divisie Smart Materials heeft zich verder hersteld in het tweede kwartaal. In vergelijking met vorig jaar steeg de aangepaste EBITDA met 41 procent tot 171 miljoen euro (Q2 2023: 122 miljoen euro). Het cijfer steeg ook met 8 procent ten opzichte van het vorige kwartaal. De operationele verbetering was nog groter omdat het eerste kwartaal had geprofiteerd van de verkoop van een licentie. De verbetering was te danken aan een licht herstel van vooral de anorganische producten en aan lagere grondstofkosten. Vorig jaar had een geplande stilstand van de PA12-installatie in Marl, Duitsland, een duidelijk negatief effect op de winst.

Met een aangepaste EBITDA van 52 miljoen euro lag Performance Materials 17 procent boven het niveau van vorig jaar (Q2 2023: 45 miljoen euro) en 22 procent boven het eerste kwartaal. Aan het begin van het kwartaal hadden verstoringen van de toeleveringsketens een positieve impact, vooral in de business in oxo-alcohol en weekmakers.

Net zoals in de vorige kwartalen hadden de kostenbesparende maatregelen van het concern bij Technology & Infrastructure / Other een positief effect. Dit werd echter tenietgedaan door hogere provisies van in totaal ongeveer 30 miljoen euro, onder meer voor variabele beloning. De aangepaste EBITDA bedroeg daardoor min 5 miljoen euro, vergeleken met een plus van
13 miljoen euro in het tweede kwartaal van vorig jaar.

INFORMATIE OVER het concern

Evonik is één van de wereldmarktleiders in speciaalchemie. Het concern is in meer dan 100 landen ter wereld actief en behaalde in 2023 een omzet van 15,3 miljard euro en een operationeel resultaat (aangepaste EBITDA) van 1,66 miljard euro. Evonik gaat veel verder dan chemie om innovatieve, rendabele en duurzame oplossingen voor haar klanten te creëren. Meer dan 33.000 medewerkers werken samen aan een gemeenschappelijk doel: we willen het leven beter maken, elke dag opnieuw.

Disclaimer

Voor zover wij in deze persmededeling prognoses of verwachtingen uitspreken of toekomstgerichte uitspraken doen, kunnen deze prognoses of verwachtingen bekende of onbekende risico’s en onzekerheden inhouden. De actuele resultaten of ontwikkelingen kunnen verschillen, afhankelijk van veranderingen in de markt. Noch Evonik Industries AG, noch de concernondernemingen zijn verplicht om de prognoses, verwachtingen of uitspraken in deze mededeling te actualiseren.