Persmededeling
Company
August 1, 2024

Evonik verhoogt verwachtingen aanzienlijk na het tweede kwartaal

Financiële resultaten: 1 april tot 30 juni 2024

  • Definitieve cijfers bevestigen: Aangepaste EBITDA in het tweede kwartaal duidelijk hoger dan vorig jaar en het eerste kwartaal
  • Free cashflow opnieuw positief
  • Nieuwe prognose: Aangepaste EBITDA tussen 1,9 en 2,2 miljard euro

 

Essen, Duitsland. Evonik heeft haar resultaat in het tweede kwartaal van 2024 aanzienlijk verhoogd, ondanks een aanhoudend moeilijk economisch klimaat. De definitieve cijfers bevestigen de voorlopige cijfers die op 15 juli werden bekendgemaakt: de aangepaste EBITDA steeg met 28 procent tot 578 miljoen euro in vergelijking met vorig jaar. De free cashflow was met 217 miljoen euro duidelijk positief in vergelijking met min 203 miljoen euro een jaar eerder.

“We besparen op onze kosten en doen ons huiswerk - en dat werkt”, zegt CEO Christian Kullmann over de lopende herstructureringsprogramma's. “We moeten op dit moment vooral op onszelf vertrouwen, want er is geen echte rugwind van de economie.”

De omzet van het concern steeg in het tweede kwartaal met 1 procent naar 3,93 miljard euro vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. De prijzen daalden met 2 procent, deels als gevolg van de doorberekening van lagere grondstofprijzen. Daarentegen herstelden de prijzen bij Animal Nutrition zich verder. Evonik kon de verkoopvolumes met 5% verhogen. Hier viel vooral de goede volumegroei bij Specialty Additives op, met groeipercentages van twee cijfers. Naast de voortdurende strikte kostendiscipline droegen ook de lagere productiekosten bij aan de verbeteringen. De aangepaste EBITDA-marge steeg met 3,1 procentpunt tot 14,7 procent.

“We gaan de goede richting uit en de verbeteringen in onze belangrijkste financiële resultaten ten opzichte van vorig jaar zijn echt bemoedigend”, zegt Chief Financial Officer Maike Schuh. “Het huidige herstel steekt echter af tegen een zeer zwak 2023, en we zijn nog ver verwijderd van het bereiken van onze doelstellingen.”

Op 15 juli verhoogde Evonik haar vooruitzichten voor de aangepaste EBITDA in 2024 en gaat nu uit van een resultaat tussen 1,9 en 2,2 miljard euro (voordien: 1,7 tot 2,0 miljard euro). De vooruitzichten voor de andere financiële cijfers blijven ongewijzigd: de omzet zou tussen 15 en 17 miljard moeten liggen. Evonik verwacht een cash-conversieratio van ongeveer 40% en een aanzienlijk hogere ROCE. Voor het derde kwartaal verwacht Evonik een aangepaste EBITDA op hetzelfde niveau als in het tweede kwartaal.

Het efficiëntieprogramma Evonik Tailor Made zal vanaf eind dit jaar de eerste besparingen opleveren. De onderhandelingen over de voorwaarden voor een sociaal verantwoorde afbouw van jobs in Duitsland zijn afgerond. Evonik heeft in het tweede kwartaal voor 238 miljoen euro provisies aangelegd om deze besparingen door te voeren. Als we deze provisies buiten beschouwing laten, zijn de algemene administratieve kosten in de eerste helft van het jaar al met 5 procent gedaald tegenover vorig jaar. De provisies zijn ook in grote mate verantwoordelijk voor het negatieve nettoresultaat van min 5 miljoen euro in het tweede kwartaal. In hetzelfde kwartaal vorig jaar bedroeg het nettoverlies min 270 miljoen euro.

Evonik blijft haar productportfolio in een duidelijke richting ontwikkelen. De inhuldiging van de eerste fabriek ter wereld voor duurzame biosurfactanten op industriële schaal in Slowakije toont aan hoe Evonik de groene transformatie in de reinigings-, schoonheids- en persoonlijke verzorgingsindustrie aanstuurt. Evonik wil leider worden in dit marktsegment, dat op lange termijn een omzetpotentieel van 1 miljard euro heeft. De fabriek in Slovenská Ľupča zou eind 2026 op volle capaciteit moeten draaien.

De verkoop van de business in superabsorbers zal naar verwachting in het huidige derde kwartaal worden afgerond. Twee van de drie business lines die samen de divisie Performance Materials vormden, zullen dan een nieuwe eigenaar hebben.

 

Ontwikkeling in de chemiedivisies

Specialty Additives: Dankzij aanzienlijk hogere volumes steeg de omzet van Specialty Additives in het tweede kwartaal van 2024 met 4 procent tot 944 miljoen euro. De verkoopprijzen daalden, voornamelijk als gevolg van de doorberekening van lagere grondstofprijzen en licht negatieve wisselkoerseffecten. Producten voor de verf- en coatingindustrie noteerden een duidelijk grotere vraag, vooral vanuit Europa en Azië, en behaalden een hogere omzet dan vorig jaar. Additieven voor polyurethaanschuim en duurzame consumptiegoederen boekten een lichtjes hogere omzet ondanks dalende verkoopprijzen als gevolg van stijgende volumes. Additieven voor de automobielsector realiseerden een aanzienlijk hogere verkoop dan in het voorgaande jaar dankzij wereldwijd toegenomen volumes. Crosslinkers noteerden ook een veel grotere vraag, hoewel de verkoop lager bleef dan vorig jaar door dalende prijzen. De aangepaste EBITDA klom met 11 procent naar 220 miljoen euro dankzij de toegenomen volumes, de bijgevolg betere benutting van de installaties en de lagere grondstofprijzen. De aangepaste EBITDA-marge verbeterde van 22,0 procent in hetzelfde kwartaal van het voorgaande jaar naar 23,3 procent.

Nutrition & Care: In het tweede kwartaal van 2024 steeg de omzet in de divisie Nutrition & Care met 1 procent tot 905 miljoen euro. De effecten van hogere verkoopprijzen en positieve wisselkoerseffecten werden grotendeels tenietgedaan door dalende volumes. De business in essentiële aminozuren (Animal Nutrition) profiteerde van stijgende verkoopprijzen, terwijl de volumes lager waren dan vorig jaar door een stilstand voor de uitbreiding in Singapore. In totaal steeg de omzet. Health & Care behaalde een omzet die vrijwel gelijk was aan die van vorig jaar. De aangepaste EBITDA verbeterde met 97 procent tot 140 miljoen euro. Dit was voornamelijk te danken aan hogere verkoopprijzen voor essentiële aminozuren en kostenbesparingen door de optimalisatie van het bedrijfsmodel voor Animal Nutrition. De aangepaste EBITDA-marge steeg aanzienlijk van 8,0 procent in hetzelfde kwartaal van vorig jaar tot 15,5 procent.

Smart Materials: In het tweede kwartaal van 2024 steeg de omzet in de divisie Smart Materials met 3 procent tot 1.147 miljoen euro. De stijging kwam door hogere volumes, terwijl de verkoopprijzen daalden, vooral als gevolg van de doorberekening van lagere grondstofprijzen. De omzet van anorganische producten steeg dankzij de grotere vraag. Polymeren konden hun verkoopvolumes aanzienlijk verhogen en de verkoop nam toe. Vorig jaar had een geplande onderhoudsstilstand in de polyamide 12 productie-installatie een negatieve invloed op de resultaten. De aangepaste EBITDA klom met 40 procent naar 171 miljoen euro, voornamelijk door hogere volumes en lagere variabele kosten. De aangepaste EBITDA-marge steeg van 10,9 procent tot 14,9 procent.

Performance Materials: In het tweede kwartaal van 2024 lag de omzet van de divisie Performance Materials met 648 miljoen euro 7 procent onder het cijfer van vorig jaar, waarin nog steeds de omzet van de vestiging in Lülsdorf was opgenomen, die op 30 juni 2023 werd verkocht. De business met producten uit de C4-keten (Performance Intermediates) realiseerde een duidelijk hogere omzet dankzij een grotere vraag en betere verkoopprijzen. De verkoop van superabsorbers daalde. De aangepaste EBITDA steeg met 16 procent tot 52 miljoen euro als gevolg van hogere volumes en lagere variabele kosten. De aangepaste EBITDA-marge klom van 6,5 procent naar 8,0 procent.

INFORMATIE OVER het concern

Evonik is één van de wereldmarktleiders in speciaalchemie. Het concern is in meer dan 100 landen ter wereld actief en behaalde in 2023 een omzet van 15,3 miljard euro en een operationeel resultaat (aangepaste EBITDA) van 1,66 miljard euro. Evonik gaat veel verder dan chemie om innovatieve, rendabele en duurzame oplossingen voor haar klanten te creëren. Meer dan 33.000 medewerkers werken samen aan een gemeenschappelijk doel: we willen het leven beter maken, elke dag opnieuw.

Disclaimer

Voor zover wij in deze persmededeling prognoses of verwachtingen uitspreken of toekomstgerichte uitspraken doen, kunnen deze prognoses of verwachtingen bekende of onbekende risico’s en onzekerheden inhouden. De actuele resultaten of ontwikkelingen kunnen verschillen, afhankelijk van veranderingen in de markt. Noch Evonik Industries AG, noch de concernondernemingen zijn verplicht om de prognoses, verwachtingen of uitspraken in deze mededeling te actualiseren.