Persmededeling
Belgium
April 1, 2011

Evonik start nieuwe isobuteeninstallatie in Antwerpen op

  • Verdrievoudiging van de capaciteit
  • Uitbouw van de marktpositie in Europa
  • Milieuvriendelijk en energiebesparend procedé
  • Technologieplatform van het C4-verbond verder versterkt

 

Evonik Industries, Essen, heeft in haar vestiging in Antwerpen, België, een nieuwe installatie voor de productie van hoogzuiver isobuteen in dienst genomen. De installatie kan tot 110.000 ton isobuteen per jaar produceren en is in het C4-productieverbond op de site geïntegreerd.
Met de investering van een hoog tweecijferig miljoenenbedrag verdrievoudigt Evonik haar isobuteencapaciteit. Uit isobuteen ontstaat bijvoorbeeld butylrubber, dat onder meer als luchtdichte binnenbekleding voor autobanden dient.

“Met de nieuwe productie versterken wij onze positie als een van de leidende aanbieders vanhoogwaardig isobuteen in Europa,” verklaarde dr. Thomas Haeberle, lid van de Vorstand van Evonik. Met het isobuteen uit Antwerpen kan het concern als betrouwbare partner aan de stijgende vraag van de klant voldoen. Jan Van den Bergh, verantwoordelijk voor de Business Unit Advanced Intermediates van Evonik, voegde daaraan toe: “Tegelijk verhogen wij nog meer de efficiëntie en flexibiliteit in de sturing van onze productstromen in ons C4-productieverbond.”
Het C4-productieverbond van Evonik in Antwerpen is een van de wereldwijd toonaangevende technologieplatformen in zijn soort. De onderneming in speciaalchemie produceert er hoogwaardige grondstoffen en tussenproducten uit de C4-fractie, die ontstaat bij de productie van ethyleen en propyleen.

Het isobuteen wordt in het productieverbond verkregen door splitsing van het antiklopmiddel MTBE via een nieuw procedé dat door Evonik ontwikkeld werd. Bovendien is het procedé milieuvriendelijk en grondstoffenbesparend: een complexe warmte-integratie in de installatie verlaagt de energie-input. De gebruikte innovatieve katalysator is vrij van zware metalen. Hij benut de grondstof optimaal, zodat slechts in zeer kleine mate nevenproducten worden gevormd. 

Isobuteen wordt gebruikt in de productie van rubbers voor de bandenindustrie en voor kunststof, antioxidantia en fijnchemicaliën. Daarenboven wordt uit isobuteen polyisobuteen gewonnen, een voorproduct voor smeerstof- en brandstofadditieven evenals voor kleefstoffen en dichtingsproducten.
Evonik verwerkt in haar productieverbond in Antwerpen en Marl alle componenten van de C4-fractie onder meer naar isobuteen, butadieen, het antiklopmiddel MTBE alsook 1-buteen, oxo-alcoholen en
weekmakers.

Concerninformatie
Evonik is het creatieve industrieconcern uit Duitsland. In onze kernbusiness speciaalchemie zijn wij wereldmarktleider. Daarnaast hebben wij participaties in de sectoren energie en vastgoed. Onze bedrijfsresultaten behalen wij door creativiteit, specialisatie, betrouwbaarheid en continue zelfvernieuwing. Evonik is in meer dan 100 landen ter wereld actief. Meer dan 34.000 medewerkers behaalden in 2010 een omzet van ca. 13,3 miljard euro en een operationeel resultaat (EBITDA) van ca. 2,4 miljard euro.

Evonik Antwerpen
Evonik Antwerpen telt ca. 1.000 medewerkers en behoort met 11 productie-eenheden
tot de grootste multi-user-vestigingen van het concern.

Disclaimer
Voor zover wij in deze persmededeling prognoses of verwachtingen uitspreken of toekomstgerichte uitspraken doen, kunnen deze prognoses of verwachtingen bekende of onbekende risico’s en onzekerheden inhouden. De actuele resultaten of ontwikkelingen kunnen verschillen, afhankelijk van veranderingen in de markt. Noch Evonik Industries AG, noch de concernondernemingen zijn verplicht om de prognoses, verwachtingen of uitspraken in deze mededeling te actualiseren.