Persmededeling
Company
November 8, 2022

Evonik presteert goed in een uitdagende omgeving

Evonik hield in het derde kwartaal goed stand.

  • Omzet stijgt dankzij hogere prijzen
  • Vooruitzichten voor 2022 bevestigd
  • Kostenbesparingsmaatregelen voor 2023 voorbereid

 

Essen, Duitsland. Tegen de achtergrond van een duidelijk verzwakkende economie hield Evonik in het derde kwartaal goed stand. Hoewel de verkochte volumes afnamen, steeg de omzet dankzij prijsverhogingen met 26 procent tot 4,88 miljard euro in vergelijking met hetzelfde kwartaal vorig jaar. Zo konden de hogere variabele kosten met succes worden doorberekend. De aangepaste winst vóór interesten, belastingen, afschrijvingen en waardeverminderingen (aangepaste EBITDA) daalde met slechts
5 procent tot 615 miljoen euro.

"Ondanks het steeds moeilijkere klimaat blijven we erop vertrouwen dat we onze vooruitzichten voor het hele jaar kunnen realiseren", aldus Christian Kullmann, voorzitter van de Raad van Bestuur. "Tegelijkertijd bereiden we ons voor op een recessie volgend jaar." Passende maatregelen, zoals beperkingen op zakenreizen en beurzen, en op het inzetten van externe consultants evenals een strikt aanwervingsbeleid moeten helpen de kosten met een driecijferig miljoenenbedrag te verminderen. De uitvoering van de maatregelen is bewust flexibel en decentraal om te kunnen reageren op het onstabiele economische klimaat. 

Evonik bevestigt de vooruitzichten voor de aangepaste EBITDA tussen 2,5 en 2,6 miljard euro. Voor het lopende jaar wordt nu een omzet van 18,5 miljard euro verwacht.

De free cashflow steeg sterk in vergelijking met de min 106 miljoen euro in het eerste halfjaar en bedroeg 288 miljoen euro in het derde kwartaal. "We hebben hier veel bereikt en het vierde kwartaal zou nog beter moeten zijn," zegt CFO Ute Wolf. "We werken hard om onze doelstelling van een cash-conversieratio van ongeveer 30 procent te behalen."

Ondertussen heeft Evonik haar eigen energievoorziening minder afhankelijk gemaakt van aardgas. Op de grootste locatie in Marl kan de nieuw gebouwde gascentrale nu werken op het vloeibaar petroleumgas LPG. Tegelijkertijd zorgt de verlengde exploitatie van de kolencentrale er voor de opwekking van elektriciteit. Ook andere locaties verminderen hun gasverbruik.

Evonik maakt zich ook minder afhankelijk van fossiele brandstoffen: Het speciaalchemiebedrijf sloot onlangs een langlopende stroomafnameovereenkomst met de Duitse energieleverancier EnBW voor het offshore windmolenpark "He Dreiht". Evonik zal gedurende 15 jaar 100 megawatt groene stroom afnemen van het nieuwe windmolenpark in de Noordzee. Hierdoor kan de onderneming ongeveer een kwart van haar elektriciteitsbehoefte in Europa dekken met windenergie. Vorige week heeft Evonik het contract met EnBW ondertekend.

Evonik werkt ook verder aan de herstructurering van haar portfolio en de focus op speciaalchemicaliën. In augustus heeft het concern zijn betaïne-business in de VS afgestoten, gevolgd door de recente verkoop van de business in TAA-derivaten.

Evonik blijft gericht investeren in de eigen groei: in Mobile, Alabama, bouwt het concern een nieuwe fabriek van 150 miljoen euro voor de productie van methylmercaptaan, een belangrijk tussenproduct voor methionine. In Lafayette, Indiana, wordt binnenkort begonnen met de bouw van een nieuwe fabriek voor de productie van farmaceutische lipiden, die vooral nodig zijn voor medische toepassingen van mRNA. In Slowakije bouwt het concern een nieuwe installatie voor de productie van rhamnolipiden op biologische basis.

Ontwikkeling in de divisies

Specialty Additives In de divisie Specialty Additives steeg de omzet in het derde kwartaal met 19 procent tot 1,11 miljard euro. Dit was te danken aan de aanzienlijk hogere verkoopprijzen als gevolg van de doorberekening van gestegen variabele kosten en positieve wisselkoerseffecten. De verkoopvolumes daalden. Producten voor de bouw- en coatingindustrie en voor hernieuwbare energiebronnen behaalden een merkbaar hogere omzet dankzij succesvolle prijsverhogingen. De verkoop van additieven voor polyurethaanschuim en duurzame consumentengoederen steeg eveneens, vooral door hogere prijzen. Ook de verkoop van additieven voor de automobielsector is licht gestegen. Met een stijging van de aangepaste EBITDA met 8 procent tot 243 miljoen euro behaalde de divisie een goed resultaat in moeilijke tijden.

Nutrition & Care De omzet van de divisie Nutrition & Care steeg in het derde kwartaal met 14 procent tot 1,06 miljard euro, mede dankzij aanzienlijk hogere verkoopprijzen en positieve wisselkoerseffecten. De volumes daalden echter, vooral door de lagere vraag naar dierenvoeding. In de gezondheids- en zorgsector verhoogde Evonik de omzet dankzij de aanhoudend goede vraag naar actieve bestanddelen voor cosmetische toepassingen. De aangepaste EBITDA daalde met 23 procent tot 148 miljoen euro.

Smart Materials De omzet van de divisie Smart Materials steeg in het derde kwartaal met 26 procent tot 1,26 miljard euro. De stijging was het gevolg van beduidend hogere verkoopprijzen en positieve wisselkoerseffecten bij nagenoeg stabiele volumes. Anorganische producten behaalden een veel grotere omzet dankzij aanzienlijk hogere verkoopprijzen om de gestegen variabele kosten door te berekenen. Ook de verkoop van polymeren lag duidelijk hoger dan het jaar daarvoor. De verkoopvolumes bleven in beide divisies nagenoeg stabiel. De aangepaste EBITDA lag met 177 miljoen euro op hetzelfde niveau als vorig jaar.

Performance Materials In de divisie Performance Materials steeg de omzet in het derde kwartaal met 15 procent tot 903 miljoen euro. In vergelijking met het zeer sterke tweede kwartaal is de situatie voor de producten van het C4-verbond genormaliseerd, de omzet was lichtjes hoger dan vorig jaar. De verkoop van superabsorbers steeg sterk dankzij hogere verkoopprijzen. De aangepaste EBITDA daalde met 24 procent tot 74 miljoen euro als gevolg van lagere productmarges.

INFORMATIE OVER EVONIK

Evonik is één van de wereldmarktleiders in speciaalchemie. Het concern is in meer dan 100 landen ter wereld actief en behaalde in 2021 een omzet van 15 miljard euro en een operationeel resultaat (aangepaste EBITDA) van 2,38 miljard euro. Evonik gaat veel verder dan chemie om innovatieve, rendabele en duurzame oplossingen voor klanten te creëren. Ongeveer 33.000 medewerkers werken samen aan een gemeenschappelijk doel: we willen het leven beter maken, elke dag opnieuw. Met 11 productie-eenheden en meer dan 1.000 medewerkers
behoort Evonik Antwerpen tot de grootste vestigingen van het concern.

Disclaimer

Voor zover wij in deze persmededeling prognoses of verwachtingen uitspreken of toekomstgerichte uitspraken doen, kunnen deze prognoses of verwachtingen bekende of onbekende risico’s en onzekerheden inhouden. De actuele resultaten of ontwikkelingen kunnen verschillen, afhankelijk van veranderingen in de markt. Noch Evonik Industries AG, noch de concernondernemingen zijn verplicht om de prognoses, verwachtingen of uitspraken in deze mededeling te actualiseren.