Persmededeling
Company
April 16, 2024

Evonik overtreft de verwachtingen in het eerste kwartaal

  • Aangepaste EBITDA stijgt met 28 procent tot 522 miljoen euro
  • Verkoopvolumes voor het eerst in twee jaar boven het niveau van vorig jaar
  • Vooruitzichten voor het hele jaar bevestigd

 

Essen, Duitsland. De start in 2024 was beter dan verwacht voor Evonik. Daarom publiceert de onderneming nu al voorlopige financiële resultaten voor het eerste kwartaal.

Op basis van voorlopige en niet-geauditeerde cijfers realiseerde Evonik in het eerste kwartaal van 2024 een aangepaste EBITDA van 522 miljoen euro (Q1 2023: 409 miljoen euro), ruim boven de marktverwachtingen (analistenconsensus van Vara Research op 26 maart 2024:
450 miljoen euro). De aangepaste EBITDA steeg met 28 procent vergeleken met het eerste kwartaal van 2023. De divisies Specialty Additives en Nutrition & Care lieten de sterkste groei optekenen. De opleving was te danken aan hogere verkoopvolumes: Na zeven kwartalen van volumedalingen was er afgelopen kwartaal voor het eerst weer sprake van een stijging. Naast een lichte opleving van de vraag van eindklanten zorgde ook de herbevoorrading door lage voorraadniveaus bij klanten voor hogere volumes. Er is echter nog geen algemeen herstel van de vraag voor de hele portfolio zichtbaar.

Volgens voorlopige cijfers bedroeg de omzet van Evonik in het eerste kwartaal van 2024 circa 3,8 miljard euro, ongeveer 5 procent minder dan vorig jaar (Q1 2023: 4,0 miljard euro).
Dit was voornamelijk te wijten aan dalende verkoopprijzen als gevolg van lagere grondstofkosten.

De consequente kostenbesparende maatregelen leidden tot een verdere verlaging van de kosten. Dit had een positief effect op de aangepaste EBITDA-marge, die tegenover vorig jaar met meer dan 3 procentpunt steeg tot 13,7 procent (Q1 2023: 10,2 procent).

Het economische klimaat blijft echter moeilijk en onzeker. Tegelijkertijd geeft de goede start van het jaar Evonik het vertrouwen om haar doelstellingen voor het hele jaar te kunnen realiseren: Evonik blijft uitgaan van een aangepaste EBITDA tussen 1,7 miljard en 2,0 miljard euro en een omzet tussen 15 miljard en 17 miljard euro.

Evonik zal de definitieve cijfers voor het eerste kwartaal van 2024 zoals gepland publiceren op 8 mei 2024.

 

Ontwikkeling in de divisies

De divisie Specialty Additives behaalde een aangepaste EBITDA van 185 miljoen euro, een stijging van 10 procent tegenover vorig jaar (Q1 2023: 168 miljoen euro). Dit was vooral te danken aan de toegenomen verkoopvolumes en de daaruit voortvloeiende hogere capaciteitsbenutting. Klanten begonnen hun voorraden aan te vullen na de zeer lage niveaus van de voorbije periode. De vraag in China herstelde zich ook langzaam. Een lichte daling van de grondstofprijzen had eveneens een positief effect.

De divisie Nutrition & Care verdubbelde bijna haar winst ten opzichte van het zwakke voorgaande jaar en realiseerde een aangepaste EBITDA van 140 miljoen euro (Q1 2023: 76 miljoen euro). Dit was vooral te danken aan Animal Nutrition, die profiteerde van hogere verkoopvolumes, lagere variabele kosten en toenemende besparingen door optimalisatie van het bedrijfsmodel. Ook Care Solutions kende een zeer goede start van het jaar voor de hele portfolio.

De divisie Smart Materials kon in de meeste eindmarkten nog geen merkbare verbetering melden in vergelijking met eind 2023. De aangepaste EBITDA bleef ongeveer stabiel op 159 miljoen euro tegenover vorig jaar (Q1 2023: 164 miljoen euro). De winst werd positief beïnvloed door een licht herstel in Silica en de verkoop van een licentie voor het HPPO-productieproces in Active Oxygens.

Met een aangepaste EBITDA van 43 miljoen euro lag de divisie Performance Materials 15 procent boven het niveau van vorig jaar (Q1 2023: 37 miljoen euro). Na een aanvankelijk zwakkere start van het jaar hadden vooral verstoringen van de wereldwijde toeleveringsketens een positieve impact op de business in
oxo-alcohol en weekmakers.

Bij Technology & Infrastructure / Other hadden de kostenbesparende maatregelen van het concern een positieve impact. De aangepaste EBITDA bedroeg min 5 miljoen euro, na een verlies van 36 euro miljoen in het eerste kwartaal in 2023

INFORMATIE OVER het concern

Evonik is één van de wereldmarktleiders in speciaalchemie. Het concern is in meer dan 100 landen ter wereld actief en behaalde in 2023 een omzet van 15,3 miljard euro en een operationeel resultaat (aangepaste EBITDA) van 1,66 miljard euro. Evonik gaat veel verder dan chemie om innovatieve, rendabele en duurzame oplossingen voor haar klanten te creëren. Meer dan 33.000 medewerkers werken samen aan een gemeenschappelijk doel: we willen het leven beter maken, elke dag opnieuw.

Disclaimer

Voor zover wij in deze persmededeling prognoses of verwachtingen uitspreken of toekomstgerichte uitspraken doen, kunnen deze prognoses of verwachtingen bekende of onbekende risico’s en onzekerheden inhouden. De actuele resultaten of ontwikkelingen kunnen verschillen, afhankelijk van veranderingen in de markt. Noch Evonik Industries AG, noch de concernondernemingen zijn verplicht om de prognoses, verwachtingen of uitspraken in deze mededeling te actualiseren.