V.l.n.r. Sasha, Thomas Wessel, Werner Van Acker, Ivan Pelgrims
V.l.n.r. Sasha, Thomas Wessel, Werner Van Acker, Ivan Pelgrims
Persmededeling
Antwerpen
June 20, 2022

Evonik opent interactieve Safety Street: voor een nog meer doorgedreven veiligheid

  • Met ca. 1.050 werknemers en een gemiddelde van ca. 250 contractoren is het cruciaal om de veiligheidsprincipes continu in het achterhoofd te hebben.
  • ‘Al doende leert men’, de basis achter de nieuwe interactieve en praktijkgerichte aanpak.
  • De doelstelling is om nog dit jaar bijna alle werknemers en contractoren doorheen de Safety Street te loodsen naar een nog bewustere manier van veilig werken op de site.

 

Antwerpen, 20 juni 2022. Evonik, het speciaalchemiebedrijf uit de Antwerpse haven, opent de interactieve Safety Street om de veiligheidsmindset een extra boost te geven. De Safety Street werd op de site ondergebracht in een hiervoor aparte ingerichte hangar van 330 m2.
Het is een plek om volledig ondergedompeld te worden in een combinatie van theorie, maar voornamelijk heel veel praktische oefeningen en simulaties. Vandaag vindt de officiële opening plaats in het bijzijn van de heer Thomas Wessel, Chief Human Resources Officer en directeur arbeidsverhoudingen Evonik Industries.

Iedereen die de Evonik site betreedt om er werken uit te voeren is verplicht om geïnformeerd te worden over de veiligheidsmaatregelen. Meestal gebeurde dit via een filmpje of een presentatie, de klassieke ‘toolbox’ meetings. Evonik gaat een stap verder en zet de leuze ‘Al doende leert men’ in de praktijk om. Elk ongeval is er absoluut eentje teveel. Veiligheidsopleidingen tastbaar en interactief maken zorgt ervoor dat geoefende scènes makkelijker te onthouden zijn dan woorden op slides of het bekijken van filmpjes.

Sasha, als blijvende reminder en supporter van de veiligheid 

Dankzij de zeer herkenbare mascotte ‘Sasha’, deze naam is afgeleid van Alexander en staat voor de ‘beschermer’ van onze medewerkers, zal op regelmatige basis de aandacht gevestigd worden op veiligheid. Op een ludieke en speelse manier wordt een saaie materie behapbaar en zeer levendig gemaakt. Daar waar Sasha verschijnt zal meteen de focus op veiligheid ontstaan, elke dag, op elk moment, voor iedereen.

„De veiligheid en gezondheid van onze medewerkers én contractoren zijn voor Evonik Antwerpen essentieel. Met deze Safety Street brengen we de operationele veiligheidssystemen gebundeld dichter bij onze medewerkers en contractoren. Veiligheid is en blijft onze prioriteit!“,
aldus Ivan Pelgrims, Afgevaardigd Bestuurder bij Evonik Antwerpen NV.

Werner Van Acker, werkplaatsingenieur en stichter van de Safety Street bij Evonik Antwerpen:

„Veiligheid stopt niet bij opleidingen, die tot op vandaag nog steeds bestonden uit het bijwonen van presentaties en filmpjes. Via deze nieuwe aanpak creëren we nu een interactief event,
een doe-centrum, waarbij de deelnemer actief deelneemt en ervaart om de theorie beter in de praktijk te kunnen omzetten. Al doende leert men.“

„In het kader van "Safety at Evonik 2025", onze roadmap voor de komende jaren, gaan we ook op zoek naar best practices op de Evonik sites. Met de nieuwe Safety Street springt Evonik Antwerpen direct in het oog. Het feit dat ook op andere sites Safety Streets zullen ontstaan is een succesverhaal dat hier in Antwerpen is begonnen. Jullie mogen daar allemaal erg trots op zijn. Dat toont, dat we van elkaar leren en onze kennis met elkaar delen“, aldus Thomas Wessel, CHRO van Evonik Industries AG.

Informatie over Evonik

Evonik is één van de wereldmarktleiders in speciaalchemie. Het concern is in meer dan 100 landen ter wereld actief en behaalde in 2021 een omzet van 15 miljard euro en een operationeel resultaat (aangepaste EBITDA) van 2,38 miljard euro. Evonik gaat veel verder dan chemie om innovatieve, rendabele en duurzame oplossingen voor klanten te creëren. Ongeveer 33.000 medewerkers werken samen aan een gemeenschappelijk doel: we willen het leven beter maken, elke dag opnieuw. Met 11 productie-eenheden en meer dan 1.000 medewerkers
behoort Evonik Antwerpen tot de grootste vestigingen van het concern.

Disclaimer

Voor zover wij in deze persmededeling prognoses of verwachtingen uitspreken of toekomstgerichte uitspraken doen, kunnen deze prognoses of verwachtingen bekende of onbekende risico’s en onzekerheden inhouden. De actuele resultaten of ontwikkelingen kunnen verschillen, afhankelijk van veranderingen in de markt. Noch Evonik Industries AG, noch de concernondernemingen zijn verplicht om de prognoses, verwachtingen of uitspraken in deze mededeling te actualiseren.