Persmededeling
Antwerpen
October 5, 2023

Evonik moderniseert infrastructuur voor AgraLi® en blueSulfate® in Antwerpen

  • Nieuwe opslagtanks en volautomatisch laadstation voor AgraLi® en blueSulfate® in de haven van Antwerpen
  • Succesvolle samenwerking met logistieke partner Tanktransport Peeters
  • Verhoogde veiligheid en efficiëntie van het laadproces om klanten feilloos te bedienen

Antwerpen, 5 oktober 2023 – Met een gemoderniseerde infrastructuur op haar site in Antwerpen versterkt Evonik haar activiteiten met AgraLi® en blueSulfate®, twee bijproducten van de methionineproductie die vooral als meststof worden gebruikt. Twee nieuwe opslagtanks en een volledig geautomatiseerd laadstation voor tankwagens verhogen de veiligheid en efficiëntie van het laadproces om een feilloze klantenservice te garanderen. De nieuwe infrastructuur wordt op 5 oktober samen met logistieke partner Tanktransport Peeters
ingehuldigd.

"Het feit dat we nutriëntenhoudende bijproducten van onze methionineproductie kunnen terugbrengen in de natuurlijke materiaalkringloop past perfect in onze duurzaamheidsstrategie," zegt Dr. Gaetano Blanda, hoofd van de Business Line Animal Nutrition. "Aangezien AgraLi® en blueSulfate® continu worden geproduceerd, maar seizoensgebonden op de markt worden gebracht, hebben we er een voldoende grote opslagcapaciteit voor nodig."

Voor de noodzakelijke modernisering van de infrastructuur koos Evonik voor een leasingmodel met Tanktransport Peeters als partner. Evonik in Antwerpen werkt al 40 jaar samen met de transporteur, die ook regelmatig AgraLi® en blueSulfate® vervoert.

"Het team van Evonik en Tanktransport Peeters was de ideale combinatie om dit ambitieuze project te realiseren", zegt Ivan Pelgrims, afgevaardigd bestuurder van Evonik Antwerpen NV. "Ons partnerschap in dit project toont onze waardering voor Tanktransport Peeters en ons
vertrouwen in hun knowhow en ervaring."

"Onze financiële investering, samen met het engagement van Evonik op het vlak van digitale optimalisatie, heeft een topresultaat opgeleverd", aldus Bob en Jef Peeters, Managing Directors van Tanktransport Peeters. 

De eerste stap was het vervangen van de bestaande betonnen tanks door twee extern gebouwde stalen tanks. De levering en installatie van de reuzen, elk met een gewicht van 175 ton, vergde maanden voorbereiding en verliep vlot dankzij de goede samenwerking van de projectteamleden in Hanau en Antwerpen.

Tot slot werd een volautomatisch laadstation met automatische nummerplaatherkenning gebouwd. Hier zijn de chauffeurs zelf verantwoordelijk voor het laden van hun tankwagen. Dit gebeurt op een veilige afstand en zonder dat de vrachtwagens door de productieinstallatie
hoeven te rijden. Overbelading is niet langer mogelijk. Het geautomatiseerde proces en de kortere laadtijd verhogen zowel de veiligheid als de efficiëntie van het laadproces.

Het laadstation voor AgraLi® en blueSulfate® zal vanaf de vroege zomer van 2023 toegankelijk zijn voor tankwagenchauffeurs in 20 talen.

Informatie over Evonik

Evonik is één van de wereldmarktleiders in speciaalchemie. Het concern is in meer dan 100 landen ter wereld actief en behaalde in 2022 een omzet van 18,5 miljard euro en een operationeel resultaat (aangepaste EBITDA) van 2,49 miljard euro. Evonik gaat veel verder dan chemie om innovatieve, rendabele en duurzame oplossingen voor klanten te creëren. Ongeveer 34.000 medewerkers werken samen aan een gemeenschappelijk doel: we willen het leven beter maken, elke dag opnieuw. Met 10 productie-eenheden en bijna 1.000 medewerkers
behoort Evonik Antwerpen tot de grootste vestigingen van het concern.

Over Nutrition & Care

In de divisie Nutrition & Care ligt de focus op gezondheid en levenskwaliteit. We ontwikkelen gedifferentieerde oplossingen voor actieve farmaceutische ingrediënten, medische producten, voeding voor mens en dier, persoonlijke verzorgingsproducten, cosmetica en huishoudelijke schoonmaakproducten. In deze veerkrachtige eindmarkten behaalde de divisie in 2022 met bijna 5.700 medewerkers een omzet van 4,24 miljard euro.

Disclaimer

Voor zover wij in deze persmededeling prognoses of verwachtingen uitspreken of toekomstgerichte uitspraken doen, kunnen deze prognoses of verwachtingen bekende of onbekende risico’s en onzekerheden inhouden. De actuele resultaten of ontwikkelingen kunnen verschillen, afhankelijk van veranderingen in de markt. Noch Evonik Industries AG, noch de concernondernemingen zijn verplicht om de prognoses, verwachtingen of uitspraken in deze mededeling te actualiseren.