Persmededeling
Company
April 22, 2021

Productie in recordtijd opgestart

Evonik levert eerste lipiden uit Duitse productie aan BioNTech

Evonik versnelt de productie van het COVID-19 vaccin van Pfizer-BioNTech door de levering van een essentieel bestanddeel.

  • Beschikbaarheid van COVID-19 vaccin neem sterk toe
  • Lipiden zijn een essentieel bestanddeel voor vaccins op basis van mRNA
  • Productie volledig opgezet in Hanau (Duitsland) in slechts acht weken tijd

Essen, Duitsland.

Evonik versnelt de productie van het COVID-19 vaccin van Pfizer-BioNTech door de levering van een essentieel bestanddeel. Maanden vroeger dan gepland levert Evonik aan BioNTech de eerste batches van de lipiden die dringend nodig zijn voor het mRNA-vaccin. In slechts acht weken tijd hadden experts in de vestiging te Hanau een lipidenproductie opgezet die aan de hoge kwaliteitseisen voldeed. Aanvankelijk was de levering gepland voor het midden van het jaar.

"De productie aan deze snelheid opstarten is een grote prestatie," zegt Christian Kullmann, voorzitter van de raad van bestuur van Evonik. " Door de verhoging van de lipidenproductie in Duitsland kunnen we ook de productie van grotere hoeveelheden van het vaccin verder opvoeren. Op die manier leveren we een bijdrage in de strijd tegen de pandemie."

Als onderdeel van haar strategisch partnerschap met BioNTech produceert Evonik twee verschillende lipiden voor het Pfizer-BioNTech COVID-19 vaccin. Samen met andere lipiden kapselen ze zich in tot een lipide nanodeeltje (LNP), dat dient als een beschermend omhulsel rond het mRNA om het veilig in de cel te brengen. Daar wordt het mRNA vrijgegeven zodat het vaccin zijn werking kan uitoefenen.

"Dit is een complex productieproces dat slechts weinigen ter wereld beheersen", zegt Dr. Thomas Riermeier, hoofd van de business line Health Care van Evonik. "We tonen hiermee eens te meer aan dat Evonik een sterke en betrouwbare partner is voor de farmaceutische industrie, ook veel verder dan COVID-19."

De business line Health Care van Evonik wordt al vele jaren gekenmerkt door een sterke groei en een grote innovatiekracht. Over de hele waardeketen neemt Health Care een leidende positie in als aanbieder van geïntegreerde oplossingen voor de farmaceutische industrie. Dit omvat het op de markt brengen van speciale farmaceutische hulpstoffen zoals lipiden, de ontwikkeling van formuleringen, d.w.z. de combinatie van hulpstoffen en actieve bestanddelen, alsook de productie van klinische teststalen, en de productie van commerciële hoeveelheden.

Informatie over het concern

Evonik is één van de wereldmarktleiders in speciaalchemie. Het bedrijf is actief in meer dan 100 landen ter wereld en realiseerde een omzet van 12,2 miljard euro en een bedrijfsresultaat (aangepaste EBITDA) van 1,91 miljard euro in 2020. Evonik gaat veel verder dan chemie om innovatieve, winstgevende en duurzame oplossingen voor klanten te creëren. Meer dan 33.000 medewerkers werken samen voor een gemeenschappelijk doel: We willen het leven van dag tot dag verbeteren..

OVER NUTRITION & CARE

In de divisie Nutrition & Care ligt de focus op gezondheid en levenskwaliteit. We ontwikkelen gedifferentieerde oplossingen voor actieve farmaceutische ingrediënten, medische producten, voeding voor mens en dier, persoonlijke verzorgingsproducten, cosmetica en huishoudelijke schoonmaakproducten. In deze veerkrachtige eindmarkten behaalde de divisie in 2020 met ongeveer 5.300 medewerkers een omzet van circa drie miljard euro.

Disclaimer

Voor zover wij in deze persmededeling prognoses of verwachtingen uitspreken of toekomstgerichte uitspraken doen, kunnen deze prognoses of verwachtingen bekende of onbekende risico’s en onzekerheden inhouden. De actuele resultaten of ontwikkelingen kunnen verschillen, afhankelijk van veranderingen in de markt. Noch Evonik Industries AG, noch de concernondernemingen zijn verplicht om de prognoses, verwachtingen of uitspraken in deze mededeling te actualiseren.