Persmededeling
Company
March 4, 2021

Financiële resultaten

Evonik komt de pandemie goed door en ligt weer op groeikoers

Evonik heeft de financiële doelstellingen bereikt die het zich in mei 2020 had gesteld. Productie en logistiek zijn wereldwijd gewaarborgd en alle beschermingsmaatregelen voor de medewerkers zijn consequent uitgevoerd. Voor 2021 ligt het concern weer op groeikoers.

  • Doelstellingen voor 2020 bereikt: Aangepaste EBITDA van 1,9 miljard euro, omzet meer dan 12 miljard euro
  • Free cashflow duidelijk hoger dan vorig jaar
  • Vooruitzichten 2021: Aangepaste EBITDA stijgt naar 2,0 miljard tot 2,3 miljard euro

Essen, Duitsland.

Evonik heeft de financiële doelstellingen bereikt die het zich in mei 2020 had gesteld. Productie en logistiek zijn wereldwijd gewaarborgd en alle beschermingsmaatregelen voor de medewerkers zijn consequent uitgevoerd. Voor 2021 ligt het concern weer op groeikoers.

"We hebben de uithoudingstest van de pandemie doorstaan", aldus Christian Kullmann, voorzitter van de raad van bestuur. "We hebben de crisis met succes overwonnen en we hebben gepresteerd."

In het voorjaar van 2020 was Evonik één van de weinige ondernemingen die een prognose gaven voor het hele jaar. Met een resultaat voor interesten, belastingen, afschrijvingen en waardeverminderingen (EBITDA) van 1,91 miljard euro en een omzet van 12,2 miljard euro, werd de doelstelling volledig bereikt. De aangepaste EBITDA daalde met 11 procent ten opzichte van het jaar ervoor, terwijl het resultaat van de drie groeidivisies Specialty Additives, Nutrition & Care en Smart Materials met slechts 3 procent daalde. Deze drie divisies zijn nu goed voor ongeveer 95 procent van het resultaat van de operationele activiteiten. Vorig jaar boekte Evonik nog een aangepaste EBITDA van 2,15 miljard euro en een omzet van 13,1 miljard euro.

"In de crisis heeft onze transformatie naar meer speciaalchemie haar vruchten afgeworpen," zei Kullmann. " We zitten midden in dit transformatieproces, dat we blijven verderzetten, en dat in 2021 en daarna nieuwe groei zal creëren."

Tot de groeiprojecten behoren de uitbreiding van de productie van speciale lipiden, die essentieel zijn voor COVID-19 vaccins op basis van mRNA. Naast de productie in de VS en Canada, breidt Evonik haar productie-installaties in de Duitse vestigingen Hanau en Dossenheim verder uit, die naar verwachting al in de tweede helft van 2021 lipiden in commerciële hoeveelheden zullen produceren. Het nieuwe productiecomplex voor Polyamide 12, gebruikt in groeimarkten zoals 3D-printing, zal volgens plan ook dit jaar klaar zijn.

Vandaag haalt Evonik ongeveer 35 procent van haar omzet uit producten die, in vergelijking met de concurrentie, superieure duurzaamheidsvoordelen bieden aan klanten. Op het gebied van toekomstige technologieën zijn deze zogenaamde Next Generation Solutions dringend nodig. Evonik zal het aandeel van deze producten in de omzet de komende jaren verder opdrijven.

Voor 2021 verwacht Evonik een stijging van de aangepaste EBITDA naar 2,0 miljard euro tot 2,3 miljard euro. De omzet zal naar verwachting tussen 12 miljard euro en 14 miljard euro liggen en de cash-conversieratio rond de 40 procent. Voor het eerste kwartaal van dit jaar wordt een aangepaste EBITDA van minstens 550 miljoen euro verwacht.

Vorig jaar verhoogde Evonik haar free cashflow tot 780 miljoen euro en de cash-conversieratio tot boven de 40 procent. "We hebben onze prognose voor de free cashflow in de loop van het jaar twee keer verhoogd en uiteindelijk zelfs overtroffen", aldus Ute Wolf, Chief Financial Officer. "Onze vooruitzichten wijzen in een duidelijke richting: We verwachten een stijging van de winst, een aanhoudend hoge cash-conversieratio en bijgevolg een stijging van de free cashflow in 2021."

Het nettoresultaat in 2020 daalde naar 465 miljoen euro. In 2019 bedroeg het 2,1 miljard euro. Dit resultaat omvat de opbrengst van de verkoop van de methacrylaat-business.

Wat het dividend betreft, zet Evonik in op continuïteit. Op de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van 2 juni 2021 zullen de raad van bestuur en de raad van toezicht een dividend voorstellen van 1,15 euro per aandeel. Op basis van de slotkoers van het aandeel eind 2020 betekent dit een dividendrendement van 4,3 procent.

Ontwikkeling van de divisies

Specialty Additives: De omzet van de divisie daalde met 5 procent tot 3,23 miljard euro in 2020. De vraag naar additieven voor de auto- en coatingindustrie daalde aanvankelijk sterk als gevolg van de uitdagende economische situatie, maar vertoonde aan het eind van het jaar een duidelijk herstel. Daarentegen was de vraag naar additieven voor producten in de bouw en voor hernieuwbare energiebronnen het hele jaar door groot. Ook de vraag naar duurzame goederen herstelde zich na een terugval aan het begin van het jaar. De additieven voor polyurethaanschuim, die bijvoorbeeld in matrassen of koelkasten gebruikt worden, hebben daarvan kunnen profiteren. De aangepaste EBITDA daalde met
3 procent naar 857 miljoen euro.

Nutrition & Care: De omzet van Nutrition & Care steeg in 2020 met 2 procent tot 2,99 miljard euro. Bij Animal Nutrition behaalden essentiële aminozuren een hogere omzet dan in het jaar ervoor. In de methioninebusiness namen de verkoopvolumes toe door een grotere vraag wereldwijd. Over het algemeen waren de verkoopprijzen in de tweede helft van het jaar stabiel. Ook de vraag naar producten uit de gezondheids- en zorgsector was goed. Vooral de actieve bestanddelen voor cosmetische toepassingen en de farmaceutische polymeren kenden een positieve ontwikkeling. De aangepaste EBITDA steeg met
21 procent tot 560 miljoen euro, vooral dankzij betere verkoopprijzen en een succesvolle kostenbeheersing.

Smart Materials: De omzet van de divisie daalde met 4 procent naar 3,24 miljard euro in 2020. De business had vooral in het tweede en derde kwartaal te lijden onder de wereldwijde economische vertraging, maar kon in het vierde kwartaal terugkeren naar het niveau van vorig jaar. Over het geheel genomen leidde dit echter tot een merkbare daling van de volumes. Bij de polymeren was dit vooral het geval voor de hoogwaardige kunststoffen voor de auto-industrie. Hetzelfde geldt ook voor anorganische stoffen voor silica, die gebruikt worden in de bandenindustrie. De vraag naar hygiëne- en verzorgingsproducten en naar milieutoepassingen was beduidend groter. De sterke winstbijdrage van PeroxyChem, dat voor het eerst werd opgenomen, had een positief effect. De aangepaste EBITDA daalde met 19 procent tot 529 miljoen euro.

Performance Materials: De omzet van de divisie daalde in 2020 met 25 procent tot 1,98 miljard euro. De verkoop van producten van het C4-verbond daalde door de afnemende vraag, vooral vanuit de auto- en brandstofindustrie. In de business met superabsorbers had de stijgende maar nog steeds onder het gemiddelde liggende capaciteitsbenutting in de industrie een negatieve impact. De aangepaste EBITDA zakte met 65 procent naar 88 miljoen euro.

Excerpt from the income statement

Segment performance - 4th quarter

Segment performance - Full year

Employees by segment

Informatie over het concern

Evonik is één van de wereldmarktleiders in speciaalchemie. Het bedrijf is actief in meer dan 100 landen ter wereld en realiseerde een omzet van 12,2 miljard euro en een bedrijfsresultaat (aangepaste EBITDA) van 1,91 miljard euro in 2020. Evonik gaat veel verder dan chemie om innovatieve, winstgevende en duurzame oplossingen voor klanten te creëren. Meer dan 33.000 medewerkers werken samen voor een gemeenschappelijk doel: We willen het leven van dag tot dag verbeteren..

Disclaimer

Voor zover wij in deze persmededeling prognoses of verwachtingen uitspreken of toekomstgerichte uitspraken doen, kunnen deze prognoses of verwachtingen bekende of onbekende risico’s en onzekerheden inhouden. De actuele resultaten of ontwikkelingen kunnen verschillen, afhankelijk van veranderingen in de markt. Noch Evonik Industries AG, noch de concernondernemingen zijn verplicht om de prognoses, verwachtingen of uitspraken in deze mededeling te actualiseren.