Persmededeling
Company
August 5, 2021

Financiële resultaten: Tweede kwartaal 2021

Evonik groeit sterk in het eerste halfjaar en verhoogt vooruitzichten voor 2021

Evonik heeft haar vooruitzichten voor 2021 verhoogd na sterke winstcijfers in het eerste halfjaar. Wereldwijd is de vraag naar Evonik-producten sterk toegenomen en ook de verkoopprijzen zijn gestegen.

  • Omzet stijgt met 29 procent in tweede kwartaal, aangepaste EBITDA stijgt met 42 procent
  • De drie groeidivisies leveren resultaten boven het niveau van 2019 voor de crisis
  • Vooruitzichten 2021: Aangepaste EBITDA nu naar verwachting tussen 2,3 miljard en 2,4 miljard euro

 

Essen, Duitsland. Evonik heeft haar vooruitzichten voor 2021 verhoogd na sterke winstcijfers in het eerste halfjaar. Wereldwijd is de vraag naar Evonik-producten sterk toegenomen en ook de verkoopprijzen zijn gestegen.

"We zijn sterker uit de crisis gekomen en zijn in het eerste halfjaar sterk gegroeid", aldus Christian Kullmann, voorzitter van de raad van bestuur. "Deze positieve dynamiek zal zich in het tweede halfjaar voortzetten. We hebben er dan ook alle vertrouwen in dat we onze vooruitzichten kunnen verhogen. Vanuit het huidige perspectief zullen we zelfs in het bovenste deel van de prognose eindigen."

Voor 2021 verwacht Evonik nu een aangepast resultaat voor interesten, belastingen, afschrijvingen en waardeverminderingen (aangepaste EBITDA) tussen 2,3 miljard en 2,4 miljard euro voor het volledige jaar. Voordien lag de marge tussen 2,1 miljard en 2,3 miljard euro. De vooruitzichten voor de omzet bedragen nu 13 miljard tot 14,5 miljard euro tegenover de eerder verwachte 12 miljard tot 14 miljard euro. Vorig jaar behaalde Evonik een aangepaste EBITDA van 1,91 miljard euro en een omzet van 12,2 miljard euro.

In het tweede kwartaal steeg de aangepaste EBITDA met 42 procent tot 649 miljoen euro in vergelijking met hetzelfde kwartaal van vorig jaar. Zelfs in vergelijking met het tweede kwartaal van 2019 voor de coronacrisis kende de aangepaste EBITDA een groei van 15 procent. Dit was vooral te danken aan de drie groeidivisies Specialty Additives, Nutrition & Care en Smart Materials, die hun veerkracht toonden ondanks hogere grondstofprijzen.

De omzet van het concern steeg in het tweede kwartaal met 29 procent tot 3,64 miljard euro in vergelijking met hetzelfde kwartaal in 2020. Het aangepaste nettoresultaat steeg met 58 procent tot 253 miljoen euro, terwijl de aangepaste winst per aandeel steeg van 0,34 tot 0,54 euro.

Door de verbeterde bedrijfsprestaties steeg de free cashflow in vergelijking met hetzelfde kwartaal vorig jaar tot 101 miljoen euro, ondanks de verwachte stijging van het netto werkkapitaal en hogere belastingbetalingen. Hierdoor bereikte de free cashflow in het eerste halfjaar een recordniveau van 413 miljoen euro.

"De uitstekende cashflow in de eerste jaarhelft vormt de basis om ook dit jaar een cash-conversieratio van 40 procent te bereiken," aldus Ute Wolf, Chief Financial Officer.

Ontwikkeling van de divisies

Specialty Additives: De omzet van de divisie steeg in het tweede kwartaal met 23 procent tot 922 miljoen euro. Additieven voor polyurethaanschuim, bijvoorbeeld voor de bouwsector of duurzame goederen zoals matrassen en koelkasten, kenden een aanzienlijk hogere vraag met een sterk stijgende omzet in vergelijking met het zwakkere kwartaal vorig jaar door corona. Ook de additieven voor de coatingindustrie lieten in alle regio's een aanzienlijke omzetgroei optekenen. De goede vraag naar producten voor hernieuwbare energie hield aan. De activiteit met additieven voor de auto-industrie steeg ook sterk op jaarbasis. De aangepaste EBITDA steeg met 20 procent tot 242 miljoen euro.

Nutrition & Care: De omzet van Nutrition & Care steeg in het tweede kwartaal met 13 procent tot 838 miljoen euro. De omzet van essentiële aminozuren steeg dankzij een goede vraag en betere verkoopprijzen. De producten voor de gezondheids- en zorgsector profiteerden van een goede vraag en behaalden een aanzienlijk hogere omzet. De actieve bestanddelen, vooral voor cosmetische toepassingen, profiteerden van een zeer goede volumeontwikkeling. In de farmaceutische toepassingen lieten de lipiden voor mRNA-vaccins een aanzienlijke omzetstijging optekenen. De aangepaste EBITDA klom met 9 procent tot
183 miljoen euro.

Smart Materials: De omzet van de divisie steeg met 35 procent tot 975 miljoen euro in het tweede kwartaal. De vraag naar hoogwaardige polymeren vanuit de auto-industrie nam aanzienlijk toe. Polyamide 12-poeders voor 3D-printing en membranen voor efficiënte gaszuivering waren ook erg in trek. De business met silica voor de bandenindustrie profiteerde van een sterke opleving van de vraag in vergelijking met het zwakkere kwartaal vorig jaar door corona. De vraag naar actieve zuurstofproducten was groot, zowel in de business van specialiteiten als in de klassieke waterstofperoxidebusiness. De katalysatorenbusiness profiteerde van het feit dat Porocel, dat in november 2020 werd overgenomen, voor het eerst in de resultaten werd opgenomen. De aangepaste EBITDA van de divisie steeg met 73 procent tot 176 miljoen euro.

Performance Materials: De omzet van de divisie steeg in het tweede kwartaal met 62 procent tot 708 miljoen euro. De verkoop van C4-producten steeg sterk door een toenemende vraag en sterk verbeterde verkoopprijzen. De business van de superabsorbers blijft de gevolgen ondervinden van een moeilijk marktklimaat. De aangepaste EBITDA steeg van 12 miljoen euro tot 99 miljoen euro in het tweede kwartaal.

Informatie over het concern

Evonik is één van de wereldmarktleiders in speciaalchemie. Het concern is in meer dan 100 landen ter wereld actief en behaalde in 2020 een omzet van 12,2 miljard euro en een operationeel resultaat (aangepaste EBITDA) van 1,91 miljard euro. Evonik gaat veel verder dan chemie om innovatieve, rendabele en duurzame oplossingen voor haar klanten te creëren. Meer dan 33.000 medewerkers werken samen aan een gemeenschappelijk doel: we willen het leven beter maken, elke dag opnieuw.

Disclaimer

Voor zover wij in deze persmededeling prognoses of verwachtingen uitspreken of  toekomstgerichte uitspraken doen, kunnen deze prognoses of verwachtingen bekende of onbekende risico’s en onzekerheden inhouden. De actuele resultaten of ontwikkelingen kunnen verschillen, afhankelijk van veranderingen in de markt. Noch Evonik Industries AG, noch de concernondernemingen zijn verplicht om de prognoses, verwachtingen of uitspraken in deze mededeling te actualiseren.