Persmededeling
Company
August 10, 2022

Evonik groeit sterk in eerste halfjaar en bevestigt vooruitzichten voor aangepaste EBITDA in 2022

Evonik heeft in het tweede kwartaal opnieuw sterke resultaten geboekt.

  • Aangepaste EBITDA 12 procent hoger in Q2
  • Hogere grondstof-, logistieke en energiekosten gecompenseerd door prijsstijgingen
  • Vooruitzichten voor 2022: aangepaste EBITDA van 2,5 tot 2,6 miljard euro bevestigd - winst aan de bovenkant van de marge goed haalbaar.

 

Essen, Duitsland. Evonik heeft in het tweede kwartaal opnieuw sterke resultaten geboekt. De omzet steeg met 31 procent tot 4.772 miljoen euro in vergelijking met hetzelfde kwartaal van het voorgaande jaar, ondanks een lichte daling van de volumes als gevolg van hogere verkoopprijzen en positieve wisselkoerseffecten. Het aangepaste resultaat voor interesten, belastingen, afschrijvingen en waardeverminderingen (aangepaste EBITDA) steeg met 12 procent tot 728 miljoen euro. 

"We hebben een sterk eerste halfjaar achter de rug en zijn er opnieuw in geslaagd de bestaande uitdagingen het hoofd te bieden," zegt Christian Kullmann, voorzitter van de Raad van Bestuur. "Gezien de toenemende onzekerheden, vooral op het vlak van energie, verwachten wij dat deze
uitdagingen blijven en mogelijk zelfs zullen toenemen in de tweede helft van het jaar".

Om de risico's te beperken, heeft Evonik een pakket maatregelen genomen om het aardgasverbruik op de grotere sites te beperken. Zo zal op de grootste locatie in Marl het aardgas volledig worden vervangen door over te schakelen op LPG (vloeibaar petroleumgas) en de exploitatie van de kolengestookte elektriciteitscentrale aldaar te verlengen. "Wij hebben in onze Europese vestigingen een hele reeks maatregelen genomen om onze energievoorziening veilig te stellen en de energiebesparingsdoelstellingen van de EU en Duitsland te ondersteunen", zegt Kullmann.

De oorlog in Oekraïne en de lockdown-maatregelen in China ter bescherming tegen covid-infecties blijven een impact hebben op de waardeketens. Evonik bereidt specifieke alternatieve logistieke oplossingen voor om de productieactiviteiten en de leveringen aan klanten veilig te stellen.

"Op basis van ons sterke eerste halfjaar en zelfs uitgaande van een geleidelijke economische vertraging in het tweede halfjaar, bevestigen we niet alleen onze vooruitzichten voor de aangepaste EBITDA - we achten zelfs de bovengrens van de bandbreedte van 2,6 miljard euro
ruim binnen bereik", zegt CFO Ute Wolf. "We zullen ons nu meer concentreren op het beheer van ons netto werkkapitaal. Dit zou de free cashflow voor de rest van dit jaar en volgend jaar moeten ondersteunen."

De free cashflow bedroeg in de eerste helft van het jaar -106 miljoen euro, een daling ten opzichte van het sterke cijfer van het voorgaande jaar. Dit was te wijten aan een stijging van het netto werkkapitaal met meer dan 900 miljoen euro als gevolg van hogere grondstofprijzen en
hogere voorraden. Als gevolg daarvan heeft Evonik de vooruitzichten voor de FCF-conversiegraad verlaagd van 40 naar 30 procent.

De omzetverwachtingen voor het volledige jaar liggen nu tussen €17 en €18 miljard. Deze stijging ten opzichte van de vorige vooruitzichten van 15,5 tot 16,5 miljard euro is hoofdzakelijk toe te schrijven aan prijsstijgingen die de hogere variabele kosten compenseren.

Prestaties van de divisies

Specialty Additives: In de divisie Specialty Additives is de omzet in het tweede kwartaal met 21 procent gestegen tot € 1.116 miljoen. Dit was te danken aan prijsstijgingen ter compensatie van hogere variabele kosten. Een hogere omzet werd behaald met producten voor de bouw- en
coatingsindustrie en voor hernieuwbare energiebronnen. Additieven voor polyurethaanschuim en voor verven en coatings profiteerden eveneens van prijsstijgingen. De verkoop van  additieven voor de automobielsector is gestegen dankzij iets grotere volumes en betere prijzen. De aangepaste EBITDA van de divisie steeg met 9 procent tot 263 miljoen euro in vergelijking met hetzelfde kwartaal van vorig jaar.

Nutrition & Care: De omzet van de divisie Nutrition & Care steeg in het tweede kwartaal met 23 procent tot 1.027 miljoen euro. De business essentiële aminozuren behaalde een  aanzienlijke omzetgroei ondanks een lagere verkoop in China. Ook de verkoop van  gezondheids- en verzorgingsproducten nam toe. De business met toedieningssystemen
voor geneesmiddelen en actieve bestanddelen voor cosmetische toepassingen ontwikkelde zich gunstig. De aangepaste EBITDA steeg met 1 procent tot 185 miljoen euro als gevolg van lagere verkoopvolumes.

Smart Materials: In de divisie Smart Materials steeg de omzet in het tweede kwartaal met 27 procent tot € 1.237 miljoen, dankzij licht hogere verkoopvolumes, aanzienlijk hogere prijzen en positieve wisselkoerseffecten. De anorganische producten kenden een hogere verkoop als gevolg van de toegenomen vraag. De gestegen kosten werden effectief gecompenseerd door prijsverhogingen. De verkoop van Polymeren was hoger dan vorig jaar, met stabiele volumes en betere verkoopprijzen. De aangepaste EBITDA steeg met 13 procent tot 198 miljoen euro als gevolg van prijsstijgingen.

Performance Materials: De divisie boekte in het tweede kwartaal een omzetstijging van 47 procent tot 1.043 miljoen euro. Hogere prijzen en positieve wisselkoerseffecten droegen daartoe bij ondanks lagere volumes. Zowel de C4-producten als de superabsorbers lieten een
aanzienlijke stijging van de verkoop optekenen. De aangepaste EBITDA steeg met 65 procent tot 163 miljoen euro dankzij hogere naftaprijzen en verbeterde productmarges.

INFORMATIE OVER EVONIK

Evonik is één van de wereldmarktleiders in speciaalchemie. Het concern is in meer dan 100 landen ter wereld actief en behaalde in 2021 een omzet van 15 miljard euro en een operationeel resultaat (aangepaste EBITDA) van 2,38 miljard euro. Evonik gaat veel verder dan chemie om innovatieve, rendabele en duurzame oplossingen voor klanten te creëren. Ongeveer 33.000 medewerkers werken samen aan een gemeenschappelijk doel: we willen het leven beter maken, elke dag opnieuw. Met 11 productie-eenheden en meer dan 1.000 medewerkers
behoort Evonik Antwerpen tot de grootste vestigingen van het concern.

Disclaimer

Voor zover wij in deze persmededeling prognoses of verwachtingen uitspreken of toekomstgerichte uitspraken doen, kunnen deze prognoses of verwachtingen bekende of onbekende risico’s en onzekerheden inhouden. De actuele resultaten of ontwikkelingen kunnen verschillen, afhankelijk van veranderingen in de markt. Noch Evonik Industries AG, noch de concernondernemingen zijn verplicht om de prognoses, verwachtingen of uitspraken in deze mededeling te actualiseren.