Persmededeling
Company
November 3, 2020

Financiële resultaten Q3 2020

Evonik doorstaat de crisis goed

Ondanks de uitdagende algemene economische situatie blijft Evonik de crisis goed doorstaan.

  • Evonik bevestigt haar voorlopige cijfers voor het derde kwartaal: aangepaste EBITDA van 519 miljoen euro, omzet van 2,9 miljard euro
  • Vooruitzichten voor 2020 geconcretiseerd: aangepaste EBITDA tussen 1,8 en 2,0 miljard euro verwacht
  • Vooruitzichten voor de free cashflow voor 2020 verhoogd

Essen, Duitsland. Ondanks de uitdagende algemene economische situatie blijft Evonik de crisis goed doorstaan. In het derde kwartaal behaalde het concern een aangepaste EBITDA van
519 miljoen euro, slechts 4 procent onder het hetzelfde kwartaal van vorig jaar. De omzet bedraagt 2,92 miljard euro, tegenover 3,23 miljard euro in het derde kwartaal van 2019. Hiermee bevestigt Evonik de voorlopige resultaten die al op 15 oktober bekendgemaakt werden.

"We zijn blij dat we de vooraf gepubliceerde resultaten, die duidelijk boven de verwachtingen van de markt lagen, kunnen bevestigen", aldus Christian Kullmann, voorzitter van de raad van bestuur. "Dankzij de strategische maatregelen die we dit jaar en de afgelopen jaren hebben genomen, bevinden we ons in een sterke positie om de crisis goed te doorstaan."

Na de beter dan verwachte prestaties in het derde kwartaal bevestigde en concretiseerde Evonik op 15 oktober ook haar vooruitzichten voor het volledige jaar 2020. Evonik verwacht nu een aangepaste EBITDA tussen 1,8 en 2,0 miljard euro (2019: 2,15 miljard euro). De onderneming had voordien een aangepaste EBITDA verwacht tussen 1,7 en 2,1 miljard euro. De verwachte omzet blijft onveranderd tussen 11,5 en 13,0 miljard euro liggen (2019: 13,1 miljard euro).

Ook de vooruitzichten voor de free cashflow zijn verhoogd: Evonik verwacht in 2020 een free cashflow van ongeveer 700 miljoen euro (2019: 717 miljoen euro vóór belastingen door de afsplitsing van de methacrylaatbusiness). De free cashflow in verhouding tot de aangepaste EBITDA, de zogenaamde cash-conversieratio, zal nu naar verwachting boven 35 procent uitkomen. Evonik had eerder een cijfer voorspeld dat vergelijkbaar is met de 33,3 procent vorig jaar.

"De coronacrisis is nog lang niet voorbij, de visibiliteit blijft zeer beperkt. Toch doen we wat we beloofd hebben", zegt Chief Financial Officer Ute Wolf.

In het derde kwartaal kon het concern een free cashflow van 320 miljoen euro genereren op het niveau van vorig jaar (Q3 2019: 321 miljoen euro vóór belastingen door de afsplitsing van de methacrylaatbusiness).

Ontwikkeling in de divisies

Specialty Additives: De divisie onderscheidt zich door een grote veerkracht, stabiele prijzen en een aanhoudend hoge marge van 27,5 procent. De ontwikkeling in eindmarkten zoals de bouw en hernieuwbare energie bleef sterk en profiteerde ook van investeringsprogramma's van de overheid. In vergelijking met het voorgaande kwartaal steeg de vraag, vooral vanuit de auto-industrie en naar coatings, maar lag wereldwijd nog steeds onder hetzelfde kwartaal vorig jaar. De omzet van Specialty Additives daalde in het derde kwartaal met 10 procent tot 777 miljoen euro. De aangepaste EBITDA zakte met 8 procent naar 214 miljoen euro.

Nutrition & Care: De omzet van Nutrition & Care daalde in het derde kwartaal met 2 procent tot 715 miljoen euro. De ontwikkeling werd gekenmerkt door een hogere vraag in de gezondheids- en zorgsector. De essentiële aminozuren zorgden mee voor een iets lagere omzet, vooral door wisselkoerseffecten, terwijl de verkoopprijzen merkbaar hoger waren dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar. De aangepaste EBITDA steeg met 18 procent tot 140 miljoen euro.

Smart Materials: De divisie heeft in het derde kwartaal merkbaar beter gepresteerd dan in het tweede kwartaal, maar de omzet en winst lagen lager dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar. De wereldwijde economische vertraging, vooral in de business van nieuwe auto's, maar ook in andere sectoren, leidde tot een daling van de volumes, vooral voor hoogwaardige polymeren en silica voor de bandenindustrie. De opname van PeroxyChem heeft daarentegen voor het eerst een aanzienlijk positief effect gehad. De omzet daalde in het derde kwartaal met 5 procent tot
790 miljoen euro. De aangepaste EBITDA daalde met 13 procent tot 137 miljoen euro

Performance Materials: De verkoop van producten van het C4-verbond daalde door de afnemende vraag, vooral vanuit de auto- en brandstofindustrie. De enorme daling van de olieprijs woog ook op de business. De omzet daalde in het derde kwartaal met 27 procent tot 444 miljoen euro en de aangepaste EBITDA zakte met 43 procent naar 28 miljoen euro.

Uittreksel uit de resultatenrekening

Informatie over het concern

Evonik is één van de wereldmarktleiders in speciaalchemie. Het concern is in meer dan 100 landen ter wereld actief en behaalde in 2019 een omzet van 13,1 miljard euro en een operationeel resultaat (aangepaste EBITDA) van 2,15 miljard euro. Evonik gaat veel verder dan chemie om innovatieve, rendabele en duurzame oplossingen voor haar klanten te creëren. Meer dan 32.000 medewerkers werken samen aan een gemeenschappelijk doel: we willen het leven beter maken, elke dag opnieuw.

Disclaimer

Voor zover wij in deze persmededeling prognoses of verwachtingen uitspreken of toekomstgerichte uitspraken doen, kunnen deze prognoses of verwachtingen bekende of onbekende risico’s en onzekerheden inhouden. De actuele resultaten of ontwikkelingen kunnen verschillen, afhankelijk van veranderingen in de markt. Noch Evonik Industries AG, noch de concernondernemingen zijn verplicht om de prognoses, verwachtingen of uitspraken in deze mededeling te actualiseren.