Persmededeling
Belgium
July 27, 2017

Evonik breidt in Antwerpen haar capaciteit voor pyrogene silica uit

  • Consequente implementatie van de concernstrategie: Versterking van de business met een duidelijke focus op speciaalchemie
  • Aanzienlijke capaciteitsuitbreiding voor pyrogene silica in Europa
  • Investering van een hoog tweecijferig miljoenenbedrag (euro) 

 

Antwerpen, 27 juli 2017. Evonik investeert een hoog tweecijferig miljoenenbedrag (euro) in de uitbreiding van de capaciteit voor pyrogene silica in Antwerpen, België. De nieuwe installaties moeten in de zomer van 2019 operationeel zijn. Typische toepassingen van deze speciale silica, die Evonik onder de naam AEROSIL® op de markt brengt, zijn verven en lakken, moderne lijmsystemen, transparante siliconen en niet-brandbare hoogwaardige isolatiematerialen.

"De investering past goed bij onze strategie om ons meer te concentreren op activiteiten met een duidelijke focus op speciaalchemie en ons portfolio geleidelijk meer in balans te brengen," zegt Christian Kullmann, voorzitter van de Raad van Bestuur van Evonik Industries. Silica behoort tot de “Smart Materials”, één van de vier strategische groeimotoren van Evonik met een bovengemiddelde marktgroei en margepotentieel. "Met deze investering in de silica-business, die een lage cycliciteit heeft, zetten we onze groei consequent voort en verstevigen we onze positie als belangrijkste leverancier wereldwijd . Naast de geplande overname van de silica-business van Huber en de continue uitbreiding van de capaciteit voor geprecipiteerde silica, is de uitbreiding van AEROSIL® in Antwerpen de volgende logische stap," aldus Kullmann. Evonik realiseert met deze investering een nieuw project binnen het vastgestelde investeringsprogramma.

De wereldmarkt voor pyrogene silica groeit jaarlijks met meer dan 4 procent en overtreft de groei van de totale wereldeconomie. De markt voor toepassingen in speciale siliconen, kleefstoffen voor windturbines en niet-brandbare hoogwaardige isolatie ontwikkelt zich beter dan gemiddeld. "Met de uitbreiding van onze capaciteit in Antwerpen willen we de marktgroei voor pyrogene silica in Europa en andere belangrijke exportmarkten stimuleren. Tegelijkertijd zorgen we voor een boost van onze geïntegreerde silica-/silaanproductie in Europa," verklaart Johannes Ohmer, lid van het management van Evonik Resource Efficiency GmbH. Met zijn centrale ligging in Europa en moderne haven biedt Antwerpen de ideale omstandigheden.

Dankzij de AEROSIL®-uitbreiding zal Evonik vanuit Antwerpen niet alleen hydrofiele maar ook hydrofobe silica aan haar klanten kunnen leveren. Een modernisering van de silaancapaciteit moet de aanvoer garanderen van grondstoffen voor de AEROSIL®-productie en voor silanen die gebruikt worden in de bandenindustrie. Het pyrogene silica AEROSIL® wordt verkregen door hydrolyse van silanen bij verhoogde temperatuur in een waterstofvlam.

Evonik is één van de grootste producenten van silica ter wereld. Naast het pyrogene silica AEROSIL® en de geprecipiteerde silica ULTRASIL® en SIPERNAT® produceert Evonik ook matteringsmiddelen op basis van silica onder de merknaam ACEMATT®. In zijn totaliteit beschikt Evonik bij de geprecipiteerde
en pyrogene silica en matteringsmiddelen over een jaarlijkse capaciteit van 600.000 ton.

Informatie over het concern

Evonik is één van de wereldmarktleiders in speciaalchemie. De focus op aantrekkelijke speciaalchemie-activiteiten, klantgericht innovatievermogen en een betrouwbare en prestatiegerichte ondernemingscultuur staan in het middelpunt van de ondernemingsstrategie. Zij zijn de motor voor winstgevende groei en een duurzame waardevermeerdering van de onderneming. Evonik profiteert in het bijzonder van haar klantnabijheid en haar leidende marktposities. Evonik is in meer dan 100 landen ter wereld actief en telt meer dan 35.000 medewerkers. In 2016 behaalde Evonik een omzet van ca. 12,7 miljard euro en een operationeel resultaat (genormaliseerd EBITDA) van ca. 2,165 miljard euro. Met 10 productie-eenheden en meer dan 1.000 medewerkers behoort Evonik Antwerpen tot de grootste vestigi

Over Evonik Resource Efficiency

Het segment Resource Efficiency wordt geleid door Evonik Resource Efficiency GmbH. Het levert hoogwaardige materialen voor milieuvriendelijke en energiezuinige systeemoplossingen voor auto’s, verven en lakken, kleefstoffen, de bouwsector en heel wat andere industrieën. Het segment realiseerde in 2016 met ca. 9.000 medewerkers een omzet van ca. 4,5 miljard euro.

Disclaimer

Voor zover wij in deze persmededeling prognoses of verwachtingen uitspreken of toekomstgerichte uitspraken doen, kunnen deze prognoses of verwachtingen bekende of onbekende risico’s en onzekerheden inhouden. De actuele resultaten of ontwikkelingen kunnen verschillen, afhankelijk van veranderingen in de markt. Noch Evonik Industries AG, noch de concernondernemingen zijn verplicht om de prognoses, verwachtingen of uitspraken in deze mededeling te actualiseren.