Persmededeling
Belgium
January 11, 2013

Evonik bouwt marktpositie van C4-producten uit

  • Capaciteitsuitbreiding met 75.000 ton voor 1-buteen in Marl
  • Verhoging van de butadieen-productie in Antwerpen (België) met 100.000 ton
  • Uitbreiding van de MTBE-capaciteit in Marl en Antwerpen met in totaal 150.000 ton


Evonik Industries, Essen, bouwt haar leidende marktpositie bij de C4-producten verder uit en investeert in de uitbreiding van haar productie-installaties. In het chemiepark Marl stijgt de capaciteit voor 1-buteen met 75.000 ton. Daarmee groeit Evonik uit tot de leidinggevende 1-buteen-producent op wereldvlak. In Antwerpen wordt de productie van butadieen met 100.000 ton uitgebreid. Zowel in Marl als in Antwerpen wordt de capaciteit van MTBE met in totaal 150.000 ton opgetrokken. De investering beslaat een driecijferig miljoenenbedrag.

De inbedrijfstelling van deze uitbreidingen is voorzien voor 2015.

„Met deze investering bouwen we onze leiderspositie op technologievlak en onze leidende marktpositie in de C4-chemie duurzaam verder uit. Tegelijkertijd ondersteunen we de groeiplannen van onze Europese en overzeese klanten”, zegt Evonik-Vorstandslid Dr. Dahai Yu. Voor 1-buteen, butadieen en MTBE worden duidelijk stijgende groeicijfers verwacht. De Evonik-vestigingen te Marl en Antwerpen hebben al C4-productie-installaties op wereldschaal staan. Voor het aansturen van de nieuwe installaties worden ongeveer 40 nieuwe jobs gecreëerd.

1-buteen wordt vooral als co-monomeer in de productie van hoogwaardige kunststoffen zoals polyethyleen ingezet. Het maakt bijvoorbeeld verpakkingsfolie meer scheurvast.

Butadieen wordt voor de vervaardiging van synthetisch rubber gebruikt. Eén van de grootste afnemers is de bandenindustrie.

De brandstofcomponent MTBE verhoogt het octaangehalte in carburator-
brandstoffen en leidt tot een betere verbranding van de brandstoffen. Op deze manier draagt MTBE van Evonik ook bij tot een betere luchtkwaliteit.

Evonik is de wereldleider op het vlak van C4-producten. Tot het productport-
folio behoren naast 1-buteen, butadieen en MTBE onder andere ook isobuteen, INA (isononanol), 2-PH (2-propylheptanol) en DINP (diisononylftalaat).

Informatie over het concern
Evonik, het creatieve industrieconcern uit Duitsland, is één van de wereldmarktleiders in speciaalchemie. Winstgevende groei en een duurzame waardevermeerdering van de onderneming staan in het middelpunt van de ondernemingsstrategie. De activiteiten van het concern zijn geconcentreerd op de belangrijke megatrends gezondheid, voeding, efficiënt gebruik van hulpbronnen en globalisering. Evonik profiteert in het bijzonder van haar innovatiekracht en haar geïntegreerde technologieplatformen.

Evonik is in meer dan 100 landen ter wereld actief. Meer dan 33.000 medewerkers behaalden in 2011 een omzet van ca. 14,5 miljard euro en een operationeel resultaat (genormaliseerd EBITDA) van ca. 2,8 miljard euro.

Disclaimer
Voor zover wij in deze persmededeling prognoses of verwachtingen uitspreken of toekomstgerichte uitspraken doen, kunnen deze prognoses of verwachtingen bekende of onbekende risico’s en onzekerheden inhouden. De actuele resultaten of ontwikkelingen kunnen verschillen, afhankelijk van veranderingen in de markt. Noch Evonik Industries AG, noch de concernondernemingen zijn verplicht om de prognoses, verwachtingen of uitspraken in deze mededeling te actualiseren.