Persmededeling
Belgium
March 31, 2016

Evonik bezig met start-up van installatie voor productie van methionine voor garnalen

  • Eerste installatie voor de productie van een methioninetoepassing voor garnalen wordt in Antwerpen opgestart.
  • Nieuwe producten van Evonik verhogen de efficiëntie en duurzaamheid van de aquacultuur van schaaldieren.
  • Lancering op de markt van AQUAVI® Met-Met is gepland voor midden 2016.

 

Essen. Evonik Industries heeft in Antwerpen (België) de wereldwijd eerste installatie voor de productie van een nieuwe methioninetoepassing specifiek voor garnalen en andere schaaldieren opgestart. AQUAVI® Met-Met, een dipeptide bestaande uit twee DL-methionine-moleculen, wordt halfweg 2016 op de markt verwacht om als voederadditief in de aquacultuur ingezet te worden.

Dr. Reiner Beste, hoofd van de Evonik Nutrition & Care GmbH: „Met AQUAVI® Met-Met breiden we ons aanbod aan aminozuren voor de dierenvoeding uit met nog een specialiteit met grote meerwaarde voor onze klanten. We versterken hiermee opnieuw onze leidende positie op de markt en op technologisch vlak.“

„Met AQUAVI® Met-Met bieden we ook voor het kweken van garnalen en schaaldieren een kostenefficiënte en duurzame oplossing“, zegt Dr. Emmanuel Auer, hoofd van de Business Line Animal Nutrition bij Evonik. „In het licht van de groeiende wereldbevolking en beperkte beschikbaarheid van hulpbronnen lijkt dit ons toch van cruciaal belang.“

In 2015 kwam reeds de helft van het wereldwijde verbruik aan vis, schaal- en schelpdieren uit de aquacultuur. Het vismeel dat als bron van proteïne bij het voeder wordt gemengd is voor de kwekers een significante kost. Door de toevoeging van aminozuren kan het aandeel vismeel in het voeder aanzienlijk dalen, zoals Evonik al in de sector van de viskwekerijen heeft aangetoond. Hiermee levert Evonik een belangrijke bijdrage aan een verbeterde (verhoogde) duurzaamheid en aan het behoud van de biodiversiteit.

Garnalen en schaaldieren hebben echter compleet andere voedingsgewoontes en spijsverteringsstelsel dan bijvoorbeeld vissen. Voor hen werd daarom AQUAVI® Met-Met ontwikkeld. Het is aanzienlijk minder oplosbaar in water dan DL-methionine en wordt niet zo vlug uit het voeder weggespoeld. In het spijsverteringsstelsel van garnalen wordt het dipeptide opgesplitst en het methonine staat op het juiste moment ter beschikking voor de proteïnesynthese. Voedertesten in vele landen wereldwijd toonden aan, dat met slechts 0,56 kilogram AQUAVI® Met-Met per 1.000 kilogram garnalenvoeder dezelfde groei bereikt wordt als met een kilo DL-methionine. Dit verhoogt de efficiëntie en duurzaamheid van de garnalenkwekerij.

AQUAVI® Met-Met is reeds in vele landen als voedermiddeladditief geregistreerd. Meer landen zullen nog volgen. De nieuwe bron van methionine zal in eerste instantie voor garnalen en schaaldieren aangeboden worden. Momenteel lopen echter reeds testen in hoeverre de toepassing ook bij andere diersoorten efficiëntievoordelen met zich meebrengt.

Evonik beschikt over 60 jaar ervaring in de productie van essentiële aminozuren en biedt klanten in meer dan 100 landen wereldwijd oplossingen voor een efficiënte en duurzame dierenvoeding. Door de uitbreiding van het aanbod met innovatieve voedermiddeladditieven die de aminozuren overstijgen, wil Evonik een nog groter bijdrage aan de efficiëntie van dierenvoeding leveren en meerwaarde voor haar klanten creëren. De producten en services in het segment dierenvoeding spelen wereldwijd een sleutelrol bij de productie van gezonde en betaalbare voedermiddelen die bovendien de natuurlijke hulpbronnen ontzien en de ecologische voetafdruk verkleinen.

Informatie over het concern

Evonik, het creatieve industrieconcern uit Duitsland, is één van de wereldmarktleiders in speciaalchemie en in de segmenten Nutrition & Care, Resource Efficiency en Performance Materials actief. Evonik profiteert in het bijzonder van haar innovatiekracht en haar geïntegreerde technologieplatformen. Meer dan 33.500 medewerkers behaalden in 2015 een omzet van ca. 13,5 miljard euro en een operationeel resultaat (genormaliseerd EBITDA) van ca. 2,47 miljard euro. Met 10 productie-eenheden en meer dan 1.000 medewerkers behoort Evonik Antwerpen tot de grootste vestigingen van het concern.
http://www.evonik.com/antwerpen

Over Nutrition & Care

Het segment Nutrition & Care wordt geleid door de Evonik Nutrition & Care GmbH en draagt ertoe bij om aan basisbehoeften van mensen te voldoen. Daarbij horen toepassingen in dagelijkse consumptiegoederen evenals dierenvoeding en in de sector gezondheid. Het segment realiseerde in 2015 met ca. 7.000 medewerkers een omzet van 4,9 miljard euro.

Disclaimer

Voor zover wij in deze persmededeling prognoses of verwachtingen uitspreken of toekomstgerichte uitspraken doen, kunnen deze prognoses of verwachtingen bekende of onbekende risico’s en onzekerheden inhouden. De actuele resultaten of ontwikkelingen kunnen verschillen, afhankelijk van veranderingen in de markt. Noch Evonik Industries AG, noch de concernondernemingen zijn verplicht om de prognoses, verwachtingen of uitspraken in deze mededeling te actualiseren.