Antwerpen

Evonik Antwerpen zet stappen in duurzaamheid

25.10.2024 | We hebben op donderdag 24 oktober het SDG Pioneer-certificaat ontvangen op de Voka Dag Duurzaam Ondernemen. Duurzaamheid is een kernwaarde bij Evonik Antwerpen. Het certificaat onderstreept onze inzet om een positieve impact te maken op onze omgeving en de wereld. Het is een bevestiging van de inspanningen die we dagelijks leveren.

Dirk en Bart van het Sustainability team bij Evonik Antwerpen hebben tijdens het event deelgenomen aan inspirerende sessies over de Twin Transitie. Ze deden waardevolle inzichten op over hoe we onze energietransitie kunnen versnellen, slimmer met materialen kunnen omgaan en onze waardeketen kunnen verduurzamen. Data en technologie spelen hierbij een belangrijke rol. Ze volgden boeiende breakout-sessies, waaronder:

  • Uitdagingen binnen de energietransitie:
    Luminus en Elia namen ons mee op een reis door de wereld van data en flexibiliteit, essentieel voor het realiseren van de energietransitie.
  • Optimalisatie van afvalbeheer in de keten:
    Vanheede en Volvo Trucks onthulden hun innovatieve samenwerking, gericht op het digitaliseren en optimaliseren van afvalbeheer.
  • AI, veiligheid en efficiëntie op de werkvloer:
    Delaware en Renotec boden een fascinerende blik op de toekomst van AI op de werkvloer en de impact ervan op veiligheid en efficiëntie.

Tijdens de ceremonie werd ons logo samen met andere duurzame pioniers uitgelicht. Dit moment was een mooie bevestiging dat we op de goede weg zijn en motiveert ons om door te gaan.

Dit succes is te danken aan de inzet van iedereen bij Evonik Antwerpen. Onze medewerkers maken het verschil! We blijven werken aan een duurzame toekomst om onze impact verder te vergroten.

Het SDG Pioneer certificaat is de eerste stap van het PCA 2030 traject, een initiatief van CIFAL Vlaanderen

  • PCA staat voor SDG Pioneer, SDG Champion en SDG Ambassador. Ze weerspiegelen drie ambitieniveaus in het PCA2030-traject voor het realiseren van de Sustainable development Goals (SDG’s).
  • 2030 verwijst naar de VN-Agenda 2030 voor Duurzame Ontwikkeling en de (SDG’s).
  • Het traject betreft het pad dat organisaties bewandelen om te leren, te implementeren en te communiceren over de SDGs. Elk ambitieniveau wordt beloond met een UNITAR Training Certificate of Completion.

CIFAL Vlaanderen is een bij de United Nations Institute for Training and Research (UNITAR) aangesloten expertisecentrum op het gebied van de SDG’s dat trainingen, projectontwikkeling en coaching aanbiedt.

Met het behalen van dit certificaat krijgen we een internationale erkenning voor onze acties rond duurzaamheid.

Wat hebben we hiervoor moeten doen ? 

Onze eerste taak was om VCDO-laureaat te worden. Hiervoor moesten we succesvol een actieplan uitvoeren met betrekking tot de 17 SDG’s. Het resultaat van deze opdracht kun je  lezen in het artikel 'Evonik Antwerpen schittert op de Laureaten-uitreiking van Voka'.

Bovendien moesten we aantonen dat duurzaamheid strategisch verankerd is in onze organisatie door te voldoen aan 12 duurzaamheidscriteria, zoals o.a. opleidingen (onze SAM-module rond duurzaamheid), visieontwikkeling (onze nieuwe beleidslijn rond Duurzaamheid) en interne en externe communicatie over duurzaamheidsambities. Op 30 april 2024 oordeelde een onafhankelijke evaluatie-commissie dat aan beiden punten voldaan werd.

Leading beyond

Het traject wordt verder gezet. De eerste stappen naar het volgende ambitieniveau – deze van SDG Champion – werden reeds gezet.