Persmededeling
Antwerpen
September 7, 2024

Evonik Antwerpen sleutelt mee aan vijftien fietsknelpunten in Polder en Noorderkempen

  • De werkgroep ‘Fietsbeleid Polder en Noorderkempen’ boekt aanzienlijke vooruitgang bij aanpak van fietsknelpunten in het noordoosten van Antwerpen.
  • Krachten bundelen voor meer duurzaam woon-werkverkeer werkt.

Antwerpen, 7 september 2024 – Evonik Antwerpen, chemiebedrijf in de Antwerpse haven en mede-initiatiefnemer achter de werkgroep ‘Fietsbeleid Polder en Noorderkempen’ is bijzonder fier dat de eerste projecten intussen concreet vorm hebben gekregen. Van de lijst van 15 fietsdossiers, samen goed voor 25 kilometer fietspad en uiteenlopende oplossingen voor barrières voor fietsers, zijn enkele intussen gerealiseerd of in de uitvoeringsfase. Zo werd het fietspad F12 langs de Ekerse Putten afgewerkt, wordt de fietsinfrastructuur op de Noordlandbrug in Zandvliet momenteel aangepakt, is er ook zicht op een snelle realisatie van de fietsinfrastructuur in de Abtsdreef in Stabroek en komen ook concrete perspectieven voor het fietsknelpunt in Leugenberg in Antwerpen. Een nieuw stuk fietspad naast de A12, dat de dorpskernen Berendrecht-Zandvliet verbindt met de toegangsweg naar de haven richting Noordlandbrug zit in de pipeline, en kan hopelijk omgezet worden in 2025.

Samenwerking tussen zowel bedrijven als overheden loont

Eind 2021 lanceerde Evonik Antwerpen het idee om vanuit de industrie de krachten te bundelen voor meer duurzaam woon-werkverkeer in de regio, met focus op de fiets. Daaruit ontstond de werkgroep ‘Fietsbeleid Polder en Noorderkempen die in oktober 2022 werd opgericht. Onder voorzitterschap van districtsschepen Sandra Suykerbuyk en met steun van het Platform Industrie van Voka – Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland werd het initiatief verbreed. Daarbij sloegen de bedrijven Evonik Antwerpen en BASF, het district Berendrecht-ZandvlietLillo, de gemeenten Essen, Kalmthout, Wuustwezel, Stabroek, Kapellen en de gemeente Woensdrecht (NL), Voka KvK Antwerpen-Waasland, de Provincie Antwerpen, de Stad Antwerpen, de Port of Antwerp-Bruges en het Departement Mobiliteit en Openbare Werken van de Vlaamse overheid de handen in elkaar. De doelstelling van de werkgroep is de realisatie van een veilige en fijnmazige fietsinfrastructuur, zowel in als buiten het havengebied.

Alle partijen ondertekenden een charter en engageren zich om deel te nemen aan de werkgroep en verantwoordelijkheid op te nemen voor hun eigen grondgebied door erover te rapporteren of een project te trekken. Infrastructuurvraagstukken zijn vaak eerder complex, maar door ze samen aan te gaan vindt men de weg naar beschikbare middelen of geraakt het pijnpunt bij de juiste mensen op de agenda. De samenwerking loont, dat bewijzen de resultaten!

Ivan Pelgrims, afgevaardigd bestuurder Evonik Antwerpen: „We zijn er bij Evonik Antwerpen van overtuigd dat doordacht investeren in fietsbeleid bijdraagt aan een betere bereikbaarheid en daarmee aan de economische slagkracht van de regio, aan een verhoogde verkeersveiligheid, en een positieve impuls geeft aan het welzijn, de gezondheid én veiligheid van werknemers. We zijn fier op de eerste resultaten, die er kwamen dankzij een doorgedreven samenwerking.“

Evonik Antwerpen denkt niet alleen aan de veiligheid van haar eigen medewerkers. De vzw Polderhart, een laagdrempelig contactpunt voor mensen die in kansarmoede terechtkwamen, kreeg een schenking van fluohesjes voor kinderen. Zo dragen we als chemiebedrijf ons steentje bij om de zichtbaarheid en veiligheid van kinderen op weg naar school te verbeteren. Voor meer info en details over de verschillende fietsinfrastructuurprojecten vanuit de werkgroep neem dan een kijkje op het webplatform van Voka: www.fietsbeleidpoldernoord.be

Informatie over Evonik

Evonik is één van de wereldmarktleiders in speciaalchemie. Het concern is in meer dan 100 landen ter wereld actief en behaalde in 2023 een omzet van 15,3 miljard euro en een operationeel resultaat (aangepaste EBITDA) van 1,66 miljard euro. Evonik gaat veel verder dan chemie om innovatieve, rendabele en duurzame oplossingen voor haar klanten te creëren. Meer dan 33.000 medewerkers werken samen aan een gemeenschappelijk doel: we willen het leven beter maken, elke dag opnieuw. Met 10 productie-eenheden en bijna 1.000 medewerkers behoort Evonik Antwerpen tot de grootste vestigingen van het concern.

Disclaimer

Voor zover wij in deze persmededeling prognoses of verwachtingen uitspreken of toekomstgerichte uitspraken doen, kunnen deze prognoses of verwachtingen bekende of onbekende risico’s en onzekerheden inhouden. De actuele resultaten of ontwikkelingen kunnen verschillen, afhankelijk van veranderingen in de markt. Noch Evonik Industries AG, noch de concernondernemingen zijn verplicht om de prognoses, verwachtingen of uitspraken in deze mededeling te actualiseren.