Electrabel en E.ON investeren in duurzame technologie op de site van Evonik Degussa te Antwerpen
Electrabel, Groep GDF SUEZ, en E.ON hebben samen 50 miljoen euro geïnvesteerd in een joint venture die instaat voor de bouw en de exploitatie van een tweede warmtekrachtcentrale op de site van Evonik Degussa in de haven van Antwerpen.
Oplossing op maat
Het chemiebedrijf Evonik Degussa en Electrabel exploiteerden reeds als partners een warmtekrachtcentrale met een elektrisch vermogen van 42 megawatt (MW). Naar aanleiding van een stijging van hun productiecapaciteit ging Evonik Degussa op zoek naar een partner voor de bouw van een tweede warmtekrachtcentrale van 42 MW. De onderneming koos voor een 50-50 joint venture tussen Electrabel en E.ON, die de naam Lillo Energy kreeg. De drie partijen tekenden in 2007 een overeenkomst waarbij beide energiebedrijven zich engageerden om in te staan voor de uitbating van de nieuwe en bestaande warmtekrachtcentrale.
Warmtekrachtkoppeling
Het principe van warmtekrachtkoppeling bestaat uit het gecombineerd produceren van elektriciteit en warmte (in dit geval stoom), zodat nagenoeg geen energie verloren gaat. Een dergelijke combinatie van elektriciteitsen warmteproductie verbruikt tot 30% minder brandstof dan conventionele productie-eenheden.
De nieuwe eenheid heeft door de toepassing van best beschikbare technologie een totaal rendement van 85%. Om nog meer energie te besparen gebruikt de WKK niet alleen aardgas als brandstof maar ook restgassen afkomstig uit de productie-eenheden van Evonik Degussa. Dankzij de gerealiseerde energiebesparing wordt jaarlijks ongeveer 80.000 ton aan CO2-uitstoot vermeden.
Deze samenwerking met Evonik Degussa onderstreept de ambitie van zowel Electrabel als E.ON om te investeren in bijkomende productiecapaciteit in België.
De warmtekrachtcentrale werd op 24 februari 2011 feestelijk ingehuldigd in aanwezigheid van Vlaams minister-president Kris Peeters.
PRESS ELECTRABEL
Anne-Sophie Hugé (fr)
+ 32 2 518 60 20
Sarah De Bruyn (nl)
+ 32 2 519 27 69
press@electrabel.com
www.electrabel.com
PRESS E.ON
Tom De Bruyckere
+ 32 476 45 15 03
tom.de.bruyckere@eon.com
www.eon-benelux.com
PRESS Evonik Degussa Antwerpen
Koen Van den Steen
+ 32 3 560 33 30
koen.vandensteen@evonik.com
www.evonik.com/antwerpen
Foto: copyright Electrabel
Over Electrabel:
Electrabel maakt deel uit van de GDF SUEZ Groep, een wereldleider voor energie en milieu, die verantwoorde groei integreert in de kern van zijn vakgebieden om de grote uitdagingen op energie- en milieugebied aan te gaan: voldoen aan de vraag naar energie, instaan voor de bevoorradingszekerheid, bestrijden van de klimaatverandering en optimaliseren van het gebruik van natuurlijke rijkdommen. Electrabel is marktleider in de Benelux. Op deze markt produceert de onderneming elektriciteit en verkoopt ze elektriciteit, aardgas en energiediensten. Ze beschikt er over een gediversifieerd productiepark van 16 500 MW. De onderneming biedt haar zes miljoen residentiële, professionele en industriële klanten energieoplossingen.
Over E.ON:
E.ON AG is een beursgenoteerd energiebedrijf met meer dan 26 miljoen klanten in 30 landen. E.ON heeft ongeveer 88.000 medewerkers en een omzet van € 82 miljard. E.ON Benelux produceert en levert elektriciteit, warmte en gas aan zowel particuliere klanten als de zakelijke markt. Het bedrijf heeft circa 1910 MW opgesteld vermogen in Nederland en is een centrale met een vermogen van circa 1070 MW in aanbouw. De centrales van E.ON Benelux in Nederland staan opgesteld in de provincie Zuid-Holland, het economisch hart van Nederland. Tevens heeft E.ON Benelux centrales in België met een opgesteld vermogen van circa 940 MW, te weten in Vilvoorde (Brussel) en in Langerlo (Genk). Het hoofdkantoor van E.ON Benelux bevindt zich in Rotterdam.
Over Evonik Degussa:
Evonik Industries creëert, met een duidelijke focus op speciaalchemie, waardevolle en onmisbare producten. Met onze innovatieve producten bouwen onze 38 000 medewerkers wereldwijd mee aan de toekomst. Evonik Degussa Antwerpen telt ca. 1 000 medewerkers en behoort met 11 productie-eenheden tot de grootste multi-user-vestigingen van de groep.