Persmededeling
Belgium
May 16, 2013

EDF Luminus bouwt windturbine op terrein van Evonik in Antwerpen

Een gezamenlijk project van EDF Luminus en Evonik
EDF Luminus en Evonik gaan van start met hun project om een windturbine van het merk Repower (3,4 MW) te bouwen op het terrein van Evonik nabij de Tijsmanstunnel West in Antwerpen.
De voorbereidingen voor de uitvoeringswerken zijn volop bezig. De funderingswerken zijn voorzien tegen juni 2013, de plaatsing van de windturbine zou moeten gebeuren in de maand augustus 2013. Dan wordt de mast in staal opgetrokken en de wieken geplaatst. Tegen oktober 2013 moet de windturbine operationeel zijn.

Lagere energiefactuur 
De windmolen levert jaarlijks 8.000.000 kWh hernieuwbare energie, wat overeenkomt met 3% van het totale energieverbruik van Evonik. De gunstige ligging van de windturbine, dicht bij de Westerschelde, zorgt voor 17% meer opbrengst dan een gemiddelde windturbine. Evonik zal 100 % van de totaal geproduceerde windenergie zelf verbruiken. De energiefactuur van Evonik wordt daardoor gunstig beïnvloed.

Positieve impact op milieu en omgeving
Dankzij de plaatsing van deze windturbine zal er jaarlijks 3.450 ton CO2 vermeden worden (*). Dit is vergelijkbaar met de uitstoot van 1495 wagens of 575 woningen.
EDF Luminus investeert al meer dan 50 jaar in de productie van hernieuwbare energie. 9% van de energieproductie is afkomstig van hernieuwbare energiebronnen van Belgische oorsprong. Daarmee is het een belangrijke speler op het vlak van groene energieproductie.

Bedrijven met een duurzaam beleid
Dankzij zijn 58 windturbines, produceert EDF Luminus jaarlijks 261 GWh hernieuwbare energie. In een periode zonder wind sturen de piekcentrales bij om te voldoen aan de vraag naar elektriciteit. Bovendien heeft EDF Luminus aanvragen ingediend voor een bijkomende productie van meer dan 100 MW windenergie.
Duurzaamheid is een belangrijke pijler voor beide bedrijven. Met de plaatsing van de windturbine en de omschakeling naar alternatieve energie wordt een volgende stap gezet in het groene beleid van Evonik.
Het bedrijf kan op die manier de CO2-voetafdruk van zijn producten verder verminderen.

(*) In vergelijking met een thermische centrale

 

 

Over EDF Luminus:
Belangrijkste challenger, elektriciteitsproducent en energieleverancier op de Belgische markt, EDF Luminus, maakt deel uit van de groep EDF. Met een geïnstalleerd vermogen van 1.950 MW begin 2013, vertegenwoordigt EDF Luminus 10% van de Belgische productiecapaciteit in elektriciteit. EDF Luminus is een historisch groene energieproducent en beschikt over elektriciteitscentrales op aardgas, windmolenparken en waterkrachtcentrales op verschillende sites in Vlaanderen en Wallonië. Daarnaast bezit EDF Luminus ook enkele participaties in nucleaire installaties. Onder het merk Luminus verkoopt het bedrijf elektriciteit en gas aan 1,7 miljoen particuliere en zakelijke klanten, goed voor een commercieel marktaandeel van 20%. EDF Luminus is ook actief op de nationale en internationale energiemarkten als aan- en verkoper van gas en elektriciteit. Het bedrijf telt ongeveer 1000 medewerkers.

 

Over Evonik:
Evonik, het creatieve industrieconcern uit Duitsland, is één van de wereldmarktleiders in speciaalchemie. Winstgevende groei en een duurzame waardevermeerdering van de onderneming staan in het middelpunt van de ondernemingsstrategie. De activiteiten van het concern zijn geconcentreerd op de belangrijke megatrends gezondheid, voeding, efficiënt gebruik van hulpbronnen en globalisering. Evonik profiteert in het bijzonder van haar innovatiekracht en haar geïntegreerde technologieplatformen.
Evonik is in meer dan 100 landen ter wereld actief. Meer dan 33.000 medewerkers behaalden in 2012 een omzet van ca. 13,6 miljard euro en een operationeel resultaat (genormaliseerd EBITA) van ca. 2,6 miljard euro. Evonik Antwerpen telt ongeveer 1000 medewerkers en behoort met 11 productie-eenheden tot de grootste multi-user-vestigingen van het concern.

Disclaimer:
Voor zover wij in deze persmededeling prognoses of verwachtingen uitspreken of toekomstgerichte uitspraken doen, kunnen deze prognoses of verwachtingen bekende of onbekende risico’s en onzekerheden inhouden. De actuele resultaten of ontwikkelingen kunnen verschillen, afhankelijk van veranderingen in de markt. Noch Evonik Industries AG, noch de concernondernemingen zijn verplicht om de prognoses, verwachtingen of uitspraken in deze mededeling te actualiseren.