Persmededeling
Company
March 3, 2022

Duurzaam en winstgevend: Evonik blijft groeien

Omzet, aangepaste EBITDA en free cashflow in 2021 elk met meer dan 20 procent gestegen ten opzichte van het jaar ervoor.

  • Aangepaste EBITDA stijgt met 25 procent tot 2,38 miljard euro
  • Vooruitzichten 2022: Aangepaste EBITDA stijgt van 2,5 miljard naar 2,6 miljard euro
  • Managementstructuur: Evonik wordt diverser

Essen, Duitsland.

Na een zeer succesvol 2021 verwacht Evonik in 2022 verdere groei. "We hebben een echt sterk resultaat behaald en onze strategie consequent voortgezet", zegt Christian Kullmann, voorzitter van de raad van bestuur. "Nu maken we het concern klaar voor toekomstige groei: Evonik zal duurzamer, winstgevender en diverser worden."

In 2021 zijn de omzet, de aangepaste EBITDA en de free cashflow elk met meer dan 20 procent gestegen ten opzichte van het jaar ervoor. De omzet steeg met 23 procent tot 15 miljard euro. Deze stijging is het gevolg van de aanhoudend sterke vraag in alle chemiedivisies.

Het aangepaste resultaat voor interesten, belastingen, afschrijvingen en waardeverminderingen (aangepaste EBITDA) ligt met 2,38 miljard euro 25 procent hoger dan in het voorgaande jaar. Aanzienlijk hogere kosten voor grondstoffen, energie en logistiek werden met succes gecompenseerd. Het aangepaste nettoresultaat steeg met 54 procent tot 986 miljoen euro en de aangepaste winst per aandeel steeg van 1,37 tot 2,12 euro.

De free cashflow kende een groei van 22 procent en steeg zo tot 950 miljoen euro. Dit komt overeen met een cash-conversieratio van 40 procent. "Wij slagen er dus in onze constant hoge cashconversieratio te handhaven," zegt Chief Financial Officer Ute Wolf. "We verwachten dat de free cashflow dit jaar zal blijven stijgen - voor het vijfde jaar op rij."

Evonik kijkt met vertrouwen uit naar 2022. Na een succesvolle start verwacht het concern dat de aangepaste EBITDA in het eerste kwartaal met minstens 10 procent zal stijgen tegenover het eerste kwartaal van 2021.

Voor het volledige jaar verwacht Evonik dat de omzet zal stijgen tot tussen 15,5 en 16,5 miljard euro. De aangepaste EBITDA zal naar verwachting stijgen naar 2,5 tot 2,6 miljard euro. De cashconversieratio wordt opnieuw op ongeveer 40 procent geraamd.

Op de aandeelhoudersvergadering van 25 mei zullen de raad van bestuur en de raad van toezicht voorstellen om het jaarlijkse dividend licht te verhogen tot 1,17 euro per aandeel. Dit komt overeen met een dividendrendement van ongeveer 4 procent.

Portfolio, innovatie

Een belangrijke motor van de positieve bedrijfsontwikkeling is de innovatiekracht van Evonik. Zo heeft de onderneming in 2021 de omzet opgevoerd van 350 miljoen euro tot meer dan 500 miljoen euro met nieuwe producten uit de zes innovatieve groeigebieden. Cosmetische actieve bestanddelen en technologieën voor de toediening van medische werkzame bestanddelen kenden een bijzonder sterke groei. "We zijn goed op weg om ons doel te bereiken om tegen 2025 meer dan 1 miljard euro omzet te genereren met innovatieve producten", zegt Chief Innovation Officer Harald Schwager. "Deze producten worden gekenmerkt door een groot groeipotentieel en bovengemiddelde marges."

Een centrale drijfveer voor innovatie is duurzaamheid. Hierbij hoort ook de doelstelling om de verkoop van duurzame producten bij Evonik gestaag te verhogen. Het aandeel in de omzet van Next Generation Solutions is onlangs met twee procentpunten gestegen tot 37 procent. Next Generation Solutions zijn producten die klanten een duidelijk hoger duurzaamheidsvoordeel bieden dan concurrerende producten. Zo bouwt Evonik momenteel in Slowakije haar eerste fabriek op industriële schaal voor de productie van biogebaseerde en volledig biologisch afbreekbare oppervlakte-actieve stoffen.

Het concern werkt verder aan de herstructurering van haar portfolio. In oktober 2021 werd bijvoorbeeld de Zwitserse fabrikant van plantenextracten Botanica overgenomen. Daarmee versterkt Evonik haar positie op de markt voor cosmetische actieve ingrediënten. Tegelijkertijd kon de spin-off van de business line Baby Care afgerond worden ter voorbereiding van een verkoop.

True Leadership

Evonik voert wijzigingen door in verschillende managementfuncties. Jongere leidinggevenden krijgen steeds meer verantwoordelijkheid. Het aandeel vrouwen in het management neemt toe, evenals het aantal leidinggevenden met een internationale achtergrond. "De doorslaggevende factor voor ons succes zijn onze medewerkers", zegt Kullmann. "Met hun expertise, creativiteit en motivatie maken zij het leven elke dag een beetje beter, overal ter wereld. Deze diversiteit maakt ons sterk en komt nu ook steeds meer tot uiting in de managementposities van de onderneming. Kortom, het is de mix het hem doet."

Deze verandering is vooral zichtbaar op het managementniveau onder de raad van bestuur. Drie van de vijf divisies van Evonik zullen in de toekomst geleid worden door vrouwen, waaronder één uit de VS en één uit Frankrijk.

Daarnaast houdt Evonik ook rekening met het groeiende belang van Azië op personeelsvlak. Voor het eerst zal een lid van de uitgebreide raad van bestuur van Essen, Duitsland, naar Azië verhuizen. Claus Rettig, momenteel hoofd van de divisie Smart Materials, zal de volledige Aziatische business ter plaatse leiden met een versterkt managementteam en een algemene bevoegdheid. "Als je wil deelnemen aan de groei van de Aziatische markten, kun je niet alleen aan deze markten leveren," zegt Kullmann. "Je moet ter plaatse aanwezig zijn met moderne productie, onderzoek en ontwikkeling, en een sterk managementteam."

Het nieuwe hoofd van de divisie Smart Materials wordt Lauren Kjeldsen, die voordien de divisie Specialty Additives leidde. Zij zal worden opgevolgd door Claudine Mollenkopf. Joachim Dahm wordt het nieuwe hoofd van de divisie Technology & Infrastructure en Maike Schuh wordt het nieuwe hoofd van de divisie Performance Materials.

 

Ontwikkeling van de chemiedivisies

 

Specialty Additives: De omzet van de divisie steeg in 2021 met 15 procent tot 3,71 miljard euro. Producten voor de bouw- en coatingindustrie en voor hernieuwbare energiebronnen realiseerden in alle regio’s een aanzienlijke omzetgroei door een sterke stijging van de vraag. Additieven voor polyurethaanschuim voor duurzame goederen zoals matrassen en koelkasten kenden een goede volumegroei en behaalden ook een aanzienlijk hogere omzet. In de tweede helft van het jaar werd de omzetgroei gedeeltelijk afgeremd door onderbrekingen in de wereldwijde bevoorradingsketens en de daarmee gepaard gaande onbeschikbaarheid van afzonderlijke grondstoffen. De aangepaste EBITDA steeg met 7 procent tot 920 miljoen euro.

Nutrition & Care: De omzet van Nutrition & Care steeg met 19 procent tot 3,56 miljard euro in 2021. De vraag naar essentiële aminozuren bleef wereldwijd groot en de verkoop steeg aanzienlijk met betere verkoopprijzen. Bij Health Care zagen farmaceutische toepassingen de omzet aanzienlijk stijgen, vooral lipiden voor mRNA-vaccins. Dit werd mogelijk gemaakt door extra productiecapaciteit die in de eerste maanden van het jaar gecreëerd werd. De Care Solutions producten, vooral de Active Ingredients voor cosmetische toepassingen, deden het zeer goed en konden hun omzet opnieuw vergroten. De aangepaste EBITDA steeg met 28 procent tot 717 miljoen euro, vooral dankzij betere verkoopprijzen.

Smart Materials: De omzet van de divisie steeg met 21 procent tot 3,92 miljard euro. De verkoop van polymeren is aanzienlijk gestegen. Vooral de vraag naar hoogwaardige kunststoffen vanuit de auto-industrie is sterk toegenomen, maar ook naar polyamide 12-poeders voor 3D-printing en membranen voor efficiënte gaszuivering was er veel vraag. De anorganische producten lieten een duidelijke omzetstijging zien. De business met silica voor de bandenindustrie profiteerde van de grote vraag wereldwijd en de actieve zuurstofproducten kenden een goede vraag, zowel in de business van specialiteiten als in de klassieke waterstofperoxidebusiness. De aangepaste EBITDA steeg met 23 procent tot 650 miljoen euro.

Performance Materials: : De omzet van de divisie klom in 2021 met 47 procent tot 2,91 miljard euro. De verkoop van producten van het C4-verbond is aanzienlijk gestegen door een toenemende vraag en sterk verbeterde verkoopprijzen. De business met alcoholaten kende een sterke vraag en realiseerde een duidelijk hogere omzet. De business van de superabsorbers blijft lijden onder de moeilijke marktomstandigheden. De aangepaste EBITDA steeg van 88 miljoen euro tot 317 miljoen euro, vooral dankzij de positieve prijsontwikkeling.

Informatie over het concern

Evonik is één van de wereldmarktleiders in speciaalchemie. Het concern is in meer dan 100 landen ter wereld actief en behaalde in 2021 een omzet van 15 miljard euro en een operationeel resultaat (aangepaste EBITDA) van 2,38 miljard euro. Evonik gaat veel verder dan chemie om innovatieve, rendabele en duurzame oplossingen voor haar klanten te creëren. Ongeveer 33.000 medewerkers werken samen aan een gemeenschappelijk doel: we willen het leven beter maken, elke dag opnieuw.

Disclaimer

Voor zover wij in deze persmededeling prognoses of verwachtingen uitspreken of toekomstgerichte uitspraken doen, kunnen deze prognoses of verwachtingen bekende of onbekende risico’s en onzekerheden inhouden. De actuele resultaten of ontwikkelingen kunnen verschillen, afhankelijk van veranderingen in de markt. Noch Evonik Industries AG, noch de concernondernemingen zijn verplicht om de prognoses, verwachtingen of uitspraken in deze mededeling te actualiseren.