Antwerpen

laborant

Asset Temicheva

  • Functie: Laborant
  • Vestiging: Evonik Antwerpen, België
  • Divisie: Smart Materials
  • In dienst bij Evonik: 2016
  • Studies: Farmaceutische en biologische labotechnieken

Asset, kan je je kort even voorstellen?

Mijn naam, Asset Temicheva, verraadt mijn Tsjetsjeense origine. Tot mijn negende woonde ik met mijn familie in Tsjetsjenië. Mijn ouders beslisten in het jaar 2000 dat ze het geweld, het onrecht tegenover minderheden en daarmee ook hun geboorteland zouden achterlaten. Op zoek naar een betere plek zijn we met het hele gezin in Ieper (West-Vlaanderen) terechtgekomen. Het was een sprong in het onbekende. Een nieuwe taal leren, een nieuwe school, niet eenvoudig voor een jong kind.

Hoe kwam je bij Evonik Antwerpen terecht?

Mijn ouders hebben mij voorgeleefd, dat je nooit bij de pakken moet gaan neerzitten. Ik droomde ervan om later iets met wetenschappen te doen. Mijn wiskundeknobbel is niet zo sterk, maar toch ben ik Latijn-Wetenschappen blijven volgen. Voor een droom wilde ik echt harder werken. Daarna heb ik in de hogeschool in Gent met succes de richting farmaceutische en biologische labotechnieken afgerond. Via een jobbeurs leerde ik Evonik kennen en na een geslaagde sollicitatie kon ik er aan de slag. Pendelen vanuit West-Vlaanderen was geen optie, daarom ben ik bij mijn oma in Borgerhout gaan wonen.

Je functie is bedrijfslaborante op de Silanen-afdeling. Kan je vertellen wat je precies doet?

Sinds 2016 werk ik bij Evonik Antwerpen als laborante voor de productie-eenheid Silanen. Deze job houdt in dat ik voor deze afdeling vooral analyses uitvoer op grondstoffen en tussenproducten. De resultaten van deze analyses geven ons noodzakelijke info over het verloop van het productieproces. Dankzij deze informatie kunnen we, waar nodig,  wijzigingen uitvoeren aan ons chemisch proces en garanderen we dat we een kwaliteitsvol eindproduct bekomen. Als laborante sta ook steeds in voor het onderhoud en de kwaliteitsmetingen van onze toestellen, dit allemaal zodat we betrouwbare analyses zouden kunnen uitvoeren.

Welke competenties heb je nodig voor jouw job?

Je moet op zelfstandige basis kunnen werken en je dag zo indelen dat je alle labotaken op tijd af krijgt. Je moet accuraat en structureel kunnen werken. Daarnaast moet je kritisch kunnen nadenken over de bekomen resultaten en technisch aangelegd zijn om te zorgen dat alle toestellen naar behoren werken.

Je parcours was niet evident. Welke steun heb je ervaren als nieuwkomer? Wat kunnen nieuwe medewerkers bij Evonik Antwerpen verwachten?

Het onthaal bij Evonik Antwerpen was warm, ik voel me goed opgenomen tussen de collega’s. Er is veel respect voor elkaar. Zo is het erg fijn werken. Indien je hulp nodig hebt, staan collega’s steeds klaar om je te adviseren. Ik heb de indruk dat op Evonik goed naar de werknemers wordt geluisterd en dat er met onze mening rekening wordt gehouden.

Hoe kijk je naar de toekomst, op welk gebied wil je je verder ontwikkelen?

Graag zou ik mijn kennis rond de productie-installaties verhogen om nog dieper inzicht te krijgen in het volledig productieproces. Inzicht hebben in de chemische processen kan altijd helpen om fluctuaties in de analyseresultaten beter te begrijpen. Graag zou ik ook mij kennis van het Duits vergroten, zeker vaktechnisch, om nog vlottere contacten met onze Duitse collega’s te garanderen.

Wil je nog iets toevoegen? Heb je tips?

Je geboorteplek bepaalt voor een deel welke kansen je kan krijgen. In Tsjetsjenië is dat beduidend minder dan in België, maar het is voor anderstalige nieuwkomers niet evident. En toch: blijf positief, strijdlustig en laat je niet blokkeren door tegenslagen. Ga ervoor en overwin drempels. Het is nooit te laat voor dat diploma, die opleiding, … laat je niet tegenhouden, ook niet door jezelf!