Bezoek delegatie Evonik-concern aan Kazerne Dossin in kader project “Elke naam telt”
- Grensoverschrijdend ageren tegen onverdraagzaamheid en uitsluiting
- Engagement vanuit historisch bewustzijn
- Oproep tot deelname aan publieksproject “Elke naam telt”
Antwerpen, 26 februari 2024 – Op maandag 26 februari bracht een delegatie van het Evonik-concern een bezoek aan Kazerne Dossin in Mechelen. Het bezoek stond in het teken van het publieksproject “Elke naam telt”, waarbij men de duizenden slachtoffers van de holocaust in België herdenkt door hun namen opnieuw te laten klinken.
Kazerne Dossin is een museum dat het historische verhaal van Jodenvervolging en de Holocaust in België brengt en tegelijk een onderzoekscentrum is over Holocaust en Mensenrechten. Haar missie: aanzetten tot reflecteren over racisme, uitsluiting van bevolkingsgroepen en discriminatie. Via het publieksproject “Elke naam telt” kunnen zowel individuen als partnerorganisaties, scholen en bedrijven de naam van een gedeporteerde inspreken en op die manier de 25.843 slachtoffers in herinnering brengen.
Thomas Wessel, Chief Human Resources Officer van het Evonik-concern, Markus Langer, Managing Director van de Evonik Stiftung en Dr. Andrea Hohmeyer, Hoofd Heritage & History, kunnen zich helemaal vinden in de herinneringscultuur, die bij Evonik vanzelfsprekend een belangrijke plaats inneemt. Evonik pakt het verleden van haar voorgangers en hun betrokkenheid bij de misdaden van het nationaalsocialisme al jaren actief aan. Open en transparant omgaan met de eigen geschiedenis is immers van cruciaal belang om het heden beter te kunnen begrijpen. Op dit moment is dat belangrijker dan ooit, nu in vele Europese landen de populariteit van rechtsextremistische partijen sterk aangroeit en de Europese verkiezingen voor de deur staan. “Wie twijfelt aan de democratie mag niet vergeten waarom we al meer dan 70 jaar in vrede leven op het grondgebied van de huidige Europese Unie," zegt Thomas Wessel. "En in België is er geen betere plek om dit te herinneren dan de Kazerne Dossin.”
Grensoverschrijdend engagement
Kazerne Dossin is een unieke “lieu de mémoire” dat echte, menselijke verhalen brengt uit het verleden en het heden. Kazerne Dossin wil het brede publiek blijven aanspreken en wil een organisatie zijn die verbindt. Bart Somers, burgemeester van Mechelen: “Dossin is de afschuwelijkste én de mooiste plek van Mechelen. Afschuwelijk omdat de gruwel van de Holocaust nauwelijks te vatten is. Mooi omdat dit museum de mensen kan aanzetten tot bezinning en engagement, tot het maken van de juiste keuzes. Dit museum is daarmee het meest uitgesproken ethisch statement van onze stad.”
Tomas Baum, directeur van Kazerne Dossin, ontving de Evonik-delegatie bijzonder hartelijk. Na het inlezen van de namen was het tijd voor een constructief gesprek, waarbij het onder meer ging over verantwoordelijkheid voor het verleden, de herinneringscultuur van Evonik, de bescherming van vrijheid en democratie in Europa en mensenrechten in het algemeen. “Dat het management van Evonik de tijd neemt om Elke naam telt - een herinneringsproject op menselijke maat - mee uit te dragen, waarderen we erg. Het is goed dat de bedrijfswereld niet alleen stilstaat bij haar impact op de samenleving, maar ook actief een maatschappelijke rol opneemt”, voegt Tomas Baum hieraan toe.
Oproep tot deelname
Wie één van de namen uitspreekt, herdenkt één van de mensen die in de Kazerne Dossin moesten ervaren wat antisemitisme, racisme, discriminatie en haat aanrichten. “Bedrijven hebben een belangrijke maatschappelijke rol en Evonik Antwerpen neemt dit ernstig. Engagement mag niet beperkt blijven tot lege woorden. Onze steun aan het project “Elke naam telt” is een oproep tot actief verzet tegen onrecht en uitsluiting,” aldus Ivan Pelgrims, Afgevaardigd Bestuurder Evonik Antwerpen.
Informatie over Evonik
Evonik is één van de wereldmarktleiders in speciaalchemie. Het concern is in meer dan 100 landen ter wereld actief en behaalde in 2022 een omzet van 18,5 miljard euro en een operationeel resultaat (aangepaste EBITDA) van 2,49 miljard euro. Evonik gaat veel verder dan chemie om innovatieve, rendabele en duurzame oplossingen voor klanten te creëren. Ongeveer 34.000 medewerkers werken samen aan een gemeenschappelijk doel: we willen het leven beter maken, elke dag opnieuw. Met 10 productie-eenheden en bijna 1.000 medewerkers
behoort Evonik Antwerpen tot de grootste vestigingen van het concern.
Disclaimer
Voor zover wij in deze persmededeling prognoses of verwachtingen uitspreken of toekomstgerichte uitspraken doen, kunnen deze prognoses of verwachtingen bekende of onbekende risico’s en onzekerheden inhouden. De actuele resultaten of ontwikkelingen kunnen verschillen, afhankelijk van veranderingen in de markt. Noch Evonik Industries AG, noch de concernondernemingen zijn verplicht om de prognoses, verwachtingen of uitspraken in deze mededeling te actualiseren.