Persmededeling
Company
May 6, 2022

Bevestigd: Eerste kwartaal duidelijk boven de verwachtingen

De onderneming bevestigt de voorlopige cijfers die op 21 april bekend gemaakt werden.

  • Aangepaste EBITDA stijgt met 25 procent tot 735 miljoen euro
  • Hogere kosten met succes gecompenseerd
  • Voorraden uit voorzorg verhoogd

Essen, Duitsland. Met een succesvolle start in 2022 heeft Evonik de verwachtingen van de kapitaalmarkt ruimschoots overtroffen. De onderneming bevestigt de voorlopige cijfers die op 21 april bekend gemaakt werden. Het aangepaste resultaat voor interesten, belastingen, afschrijvingen en waardeverminderingen (aangepaste EBITDA) steeg in het eerste kwartaal tot 735 miljoen euro. Analisten hadden ongeveer 652 miljoen euro verwacht.

"In alle divisies zijn we erin geslaagd de verkoopprijzen aan te passen om de hogere variabele kosten te compenseren", aldus Christian Kullmann, voorzitter van de raad van bestuur. "In een omgeving die gekenmerkt wordt door onzekerheden en knelpunten, is Evonik het jaar goed begonnen."

De belangrijkste groeimotoren zijn momenteel de divisies Nutrition & Care en Performance Materials. De business met essentiële aminozuren voor dierenvoeding profiteerde van de stijgende vraag en hogere verkoopprijzen. Dat Evonik met productie-installaties op wereldschaal in Singapore, Antwerpen en Alabama een betrouwbare en kostenefficiënte levering aan Azië, Europa en Amerika kan garanderen, werpt hier zijn vruchten af. Ook de afgiftesystemen voor geneesmiddelen en actieve ingrediënten voor cosmetica zorgden voor een aanzienlijke winstgroei.

De divisie Performance Materials profiteerde van de toegenomen vraag en de hogere verkoopprijzen voor C4-producten. In de huidige situatie fungeren de nafta-gebaseerde prijsclausules als een natuurlijke bescherming tegen hogere olieprijzen.

Deze ontwikkelingen komen ook tot uiting in de omzet die in de eerste drie maanden steeg met 34 procent tot 4,5 miljard euro. Het aangepaste nettoresultaat klom met 49 procent tot
356 miljoen euro.

De free cashflow bedroeg in het eerste kwartaal 133 miljoen euro, tegenover 312 miljoen euro in dezelfde periode vorig jaar. "Kosteninflatie en vooral hogere grondstofkosten hebben de waarde van onze voorraden doen stijgen", aldus Ute Wolf, Chief Financial Officer. "Bovendien hebben we uit voorzorg grotere voorraden aangelegd om ons voor te bereiden op mogelijke verstoringen van de toeleveringsketen."

Op basis van de lagere groeiverwachtingen voor de wereldeconomie heeft Evonik haar verwachtingen voor het volledige jaar 2022 herbekeken. "We leven in een periode van ongewone economische onzekerheid," zegt Kullmann. "De hoge energieprijzen en de grote onzekerheid over de aanvoer van grondstoffen wegen op de industrie en de economie in haar geheel."

Het concern verwacht nu een wereldwijd groei van 3,3 procent. "Op basis van onze sterke start van het jaar en in de veronderstelling dat de geopolitieke situatie niet verder zal verslechteren, bevestigen we onze vooruitzichten voor het volledige jaar", aldus Kullmann. Het bedrijf verwacht een aangepaste EBITDA tussen 2,5 en 2,6 miljard euro en een omzet tussen 15,5 en 16,5 miljard euro. In 2021 bedroeg de aangepaste EBITDA van Evonik 2,38 miljard euro en bedroeg de omzet 15 miljard euro.

 

Ontwikkeling in de divisies

Specialty Additives: In de divisie Specialty Additives klom de omzet in het eerste kwartaal met 16 procent tot 1,05 miljard euro. Succesvolle prijsverhogingen ter compensatie van de hogere kosten deden de omzet stijgen. De vraag naar producten voor de bouw- en coatingindustrie en voor hernieuwbare energieën is echter gedaald, mede door problemen in de wereldwijde toeleveringsketens. Additieven voor polyurethaanschuim en voor verven en coatings behaalden een aanzienlijk hogere omzet, grotendeels onder invloed van hogere verkoopprijzen. Ook de verkoop van additieven voor de auto-industrie is gestegen dankzij een sterke vraag en betere prijzen. De aangepaste EBITDA daalde met 8 procent tot 252 miljoen euro als gevolg van iets lagere volumes en hogere logistieke kosten.

Nutrition & Care: De omzet van de divisie steeg in het eerste kwartaal met 33 procent tot 1,04 miljard euro. De vraag naar essentiële aminozuren bleef wereldwijd groot en de verkoop steeg aanzienlijk. Ook de gezondheids- en verzorgingsproducten lieten een sterke omzetstijging zien. Vooral de business in afgiftesystemen voor geneesmiddelen en actieve ingrediënten voor cosmetische toepassingen ontwikkelde zich zeer goed. De aangepaste EBITDA steeg met 55 procent tot 222 miljoen euro, vooral dankzij de zeer gunstige prijsontwikkeling.

Smart Materials: De omzet van de divisie Smart Materials steeg in het eerste kwartaal met 30 procent tot 1,18 miljard euro. De anorganische producten behaalden een aanzienlijk hogere omzet. Door een goede vraag konden de verkoopprijzen verhoogd worden om de hogere kosten door te berekenen. De ontwikkeling van de milieuvriendelijke producten "Eco-Solutions" was bijzonder gunstig. Ook de polymeren profiteerden van de aanzienlijk hogere vraag met betere verkoopprijzen en droegen bij tot een duidelijk hogere omzet dan het jaar ervoor. De aangepaste EBITDA klom met 14 procent tot 197 miljoen euro.

Performance Materials: In de divisie Performance Materials steeg de omzet in het eerste kwartaal met 63 procent tot 947 miljoen euro. Ook de verkoop van producten van het C4-verbond is gestegen door de grote vraag en sterk verbeterde verkoopprijzen. De business van de superarbsorbers realiseerde een aanzienlijke omzetstijging dankzij de toenemende vraag en de hogere verkoopprijzen. De aangepaste EBITDA steeg van 42 miljoen euro tot 97 miljoen euro, vooral dankzij verbeterde productmarges.

Informatie over het concern

Evonik is één van de wereldmarktleiders in speciaalchemie. Het concern is in meer dan 100 landen ter wereld actief en behaalde in 2021 een omzet van 15 miljard euro en een operationeel resultaat (aangepaste EBITDA) van 2,38 miljard euro. Evonik gaat veel verder dan chemie om innovatieve, rendabele en duurzame oplossingen voor haar klanten te creëren. Ongeveer 33.000 medewerkers werken samen aan een gemeenschappelijk doel: we willen het leven beter maken, elke dag opnieuw.

Disclaimer

Voor zover wij in deze persmededeling prognoses of verwachtingen uitspreken of toekomstgerichte uitspraken doen, kunnen deze prognoses of verwachtingen bekende of onbekende risico’s en onzekerheden inhouden. De actuele resultaten of ontwikkelingen kunnen verschillen, afhankelijk van veranderingen in de markt. Noch Evonik Industries AG, noch de concernondernemingen zijn verplicht om de prognoses, verwachtingen of uitspraken in deze mededeling te actualiseren.