Antwerpen

Afval wordt grondstof

16.10.2023 | Een afvalproduct van onze AC/MC-installatie is sinds kort een grondstof voor een nieuw productieproces bij de SL-eenheid. Peter (AC/MC), Pieter (SL) en Gert (Silanen) vertellen hoe duurzame en economische keuzes hand in hand gaan bij Evonik Antwerpen.

Peter: “Het idee om de stroom aan NaSH (natriumhydrogeensulfide) die we uit het productieproces van MC als afval bekomen ergens anders in te zetten is niet nieuw. Bijna 20 jaar geleden, toen de Business Line Animal Nutrition hier volop aan het investeren was, is hetzelfde product al eens aangeboden als grondstof aan de toenmalige FCPA-eenheid. Op dat moment was de tijd echter nog niet rijp voor het recycleren van grondstoffen. Vandaag is het thema duurzaamheid niet meer weg te denken, en bijkomend zijn de economische omstandigheden nu zo dat we ook budgettair creatief moeten zijn.”

Pieter: “Voor SL speelde nog een belangrijke reden mee. In oktober 2022 hebben we een nieuw proces ingevoerd voor de productie van Si69 en Si266. Voor deze laatste hebben we NaSH nodig. Voordien werd geproduceerd volgens het natriumpolysulfide proces en werd NaSH nog niet ingezet op SL2.”

Veel goodwill en inzet van beide kanten

Peter: “Bij Evonik Antwerpen proberen we vooruitziend te zijn, er werd nog voor het in gang zetten van de proceswissel bij SL rekening gehouden met de aankomende vraag naar NaSH. Het afnemen van natriumhydrogeensulfide door SL is voor ons economisch voordelig, aangezien we de kosten voor externe verwerking als afvalstof uitsparen.”

Pieter: “Ook aan onze kant spelen de centen een grote rol. Het is een ‘en-en-verhaal’, waarbij we duurzaamheid en economische voordelen combineren. We zetten afval om in een grondstof en hoeven zo het natriumsulfide niet bij een leverancier aan te kopen. De drive om dit verhaal te laten slagen was daarom groot.”

Peter: “De afvalstroom aan NaSH die we al meer dan15 jaar produceren had voor het productieproces bij SL een te lage concentratie. Door enkele parameters aan te passen, kunnen we nu aan de gevraagde kwaliteit voldoen. Qua organisatie valt dat goed mee, en bovendien voelt het eigenlijk niet meer als ‘afval’ hergebruiken, maar als een goede grondstof aanleveren voor een andere plant op site.”

Pieter: “Wij zijn blij met de inspanningen van de AC/MC-collega’s. Hier zijn we nu zover, dat we na de testfase voorzichtig een doorstart kunnen maken. De eerste batch van 80 ton is officieel vrijgegeven en wordt aan klanten verkocht. Het is ook duidelijk, dat we voor onze productvolumes meer NaSH nodig hebben dan bij AC/MC NaSH-afvalstof geproduceerd wordt. Ook daar komen ze ons in tegemoet door hun bestaande reinigingsstap in het proces ook als NaSH-productiestap te gebruiken. Wat nog steeds voordeliger is dan dit extern te kopen. Dikke win-win voor iedereen dus!”

Gert: “Naar aanleiding van dit mooi resultaat tussen de twee Antwerpse eenheden werd op de achtergrond reeds tussen beide Business Lines een eerste prijsmodel opgezet welke een win-win is voor beide BL’s. Zowel binnen Smart Materials en Nutrition & Care worden projecten als deze zeer gewaardeerd en tonen de vindingrijkheid en belang van multi-user standplaatsen aan.”