Search

Press release

Evonik investeert in innovatieve methioninetoepassing voor garnalen in de groeimarkt aquacultuur

Essen, 13 maart 2014
 • Eerste installatie voor de productie van AQUAVI® Met Met komt in Antwerpen.

 • Nieuwe ontwikkeling van Evonik-onderzoekers maakt aquacultuur voor garnalen efficiënter en duurzamer.

 • Evonik-Vorstand Patrik Wohlhauser : "Ideale aanvulling van ons productportfolio creëert bijkomende groeiperspectieven voor Evonik."

Essen. Evonik Industries bouwt in Antwerpen de wereldwijd eerste installatie voor de productie van AQUAVI® Met Met – een nieuwe methioninetoepassing die speciaal voor garnalen en andere schaaldieren ontwikkeld werd. Met Met wordt toegevoegd aan voeder dat in aquaculturen gebruikt wordt. De installatie zou einde 2015 in dienst genomen worden. Het investeringsvolume ligt om en bij een laag tweecijferig miljoenenbedrag.

Patrik Wohlhauser, lid van de Evonik-Vorstand en Chief Operating Officer: "AQUAVI® Met Met is een ideale aanvulling van ons productportfolio voor aquaculturen en creëert bijkomende groeiperspectieven voor Evonik. Wij verstevigen daarmee onze positie als belangrijkste leverancier van voederaminozuren voor de dierenvoeding. AQUAVI® Met Met is door omvangrijke wereldwijde IP-rechten (Intellectual Property) beschermd, waaronder een octrooiaanvraag.

"Wij zullen AQUAVI® Met Met in eerste instantie voor garnalen en schaaldieren aanbieden. Het gebruik ervan voor andere soorten zal volgen", zegt Dr. Reiner Beste, hoofd van de Business Unit Health & Nutrition van Evonik. "De nieuwe installatie is zo ontworpen dat wij onze klanten voortaan een gegarandeerde levering van AQUAVI® Met Met aanbieden kunnen."

Omwille van de bevolkingstoename, de stijgende welvaart en de overbevissing van de wereldzeeën groeit de wereldwijde markt voor aquaculturen met jaarlijks ongeveer 6 procent sneller dan andere segmenten van de dierlijke productie. Reeds voor 2015 wordt verwacht dat 50 procent van het totale vis- en schaaldiervlees uit aquaculturen afkomstig zal zijn. Met MetAMINO® en DL-methionine voor Aquacultuur is Evonik vandaag globale marktleider voor voederaminozuren voor visvoer, in het bijzonder in het segment salmonidevoer (zalm, forel).

AQUAVI® Met Met verhoogt de rendabiliteit in de garnalenproductie

Met AQUAVI® Met Met ontsluit Evonik nu ook de attractieve markt voor garnalen en schaaldieren, waarvan het volume in de voorbije tien jaar met dubbele cijfers gestegen is. Ook naar de toekomst toe verwacht Evonik hier een dynamische groei. De productie van garnalen en schaaldieren in aquaculturen zal volgens Evonik-verwachtingen in 2015 ca. 7 miljoen ton bedragen, de omzet ca. 50 miljard euro. De grootste klanten voor AQUAVI® Met Met zijn vooral in Azië gevestigd – met Thailand en China voorop –, maar ook in Zuid- en Midden-Amerika, zoals Mexico. Meestal produceren zij mengvoeders voor vissen en schaaldieren, waardoor zij nu reeds aminozuren van Evonik afnemen. Daarnaast biedt Evonik zijn klanten als probleemoplosser uitvoerig vakkundige raad en service.

De belangrijkste kostenfactor in de garnalenproductie is het voeder. Het is tot 80% verantwoordelijk voor alle kosten. De laatste jaren zien garnalentelers zich geconfronteerd met extreme prijsstijgingen voor vismeel. Voor hen is daardoor een product dat de behoefte aan duur vismeel vermindert, economisch gezien uiterst interessant. Anders dan het voeder voor zalm en andere vissoorten zoals pangasius en tilapia, konden aminozuren zoals DL-methionine in de garnalenteelt tot nog toe slechts met beperkt succes ingezet worden.

De reden hiervan ligt in de verschillende eetgewoonten en het spijsverteringssysteem van de dieren. Terwijl zalm het voeder direct met water binnenhapt, eten garnalen hun voeder zeer langzaam op de waterbodem op. Zij kauwen het zeer langzaam fijn vooraleer het door te slikken. Tijdens het eten lost een deel van de in water oplosbare voedingsstoffen, zoals DL-methionine, op, zodat de garnalen slechts een deel van dit voedersupplement opnemen.

AQUAVI® Met Met is een dipeptide bestaande uit twee DL-methioninemoleculen. Het dipeptide is aanzienlijk minder in water oplosbaar dan het enkelvoudige molecule en wordt daardoor niet zo vlug uit het voeder weggespoeld. De garnaal neemt AQUAVI® Met Met op en splitst het tijdens het verteringsproces opnieuw in twee enkelvoudige DL-methioninemoleculen op. DL-methionine en de overige voedingsstoffen van het voeder komen op die manier gelijktijdig in het organisme. Tests tonen aan dat met slechts 0,5 kg AQUAVI® Met Met per 1.000 kg garnalenvoeder dezelfde groei bereikt wordt als bij het gebruik van 0,9 kg DL-methionine. Eén Met Met-molecule ist dus even doeltreffend als 3,6 moleculen DL-methionine.

Duurzaamheid van aquaculturen wordt zichtbaar verbeterd

AQUAVI® Met Met vermindert op die manier aanzienlijk het gebruik van vismeel in de aquacultuur voor garnalen. Vismeel is schaars en de productie ervan belast de wereldwijde visgebieden. AQUAVI® Met Met levert hiermee een belangrijke bijdrage tot de duurzaamheid van aquaculturen. Tegelijkertijd draagt het bij tot de zuiverheid van het water, doordat bij een optimaal gebruik van methionine de hoeveelheid uitwerpselen van de dieren verminderd wordt. De garnalen blijven gezonder, het milieu wordt minder belast.

Evonik is wereldwijd de enige onderneming die de vier belangrijkste essentiële aminozuren voor de moderne dierenvoeding produceert en op de markt brengt: MetAmino® (DL-methionine), Biolys® (L-lysinetoepassing), ThreAMINO® (L-threonine) en TrypAMINO® (L-tryptofaan). Daarnaast ondersteunt de onderneming zijn klanten door op maat gesneden innovatieve diensten aan te bieden.

Contact

Koen Van den Steen

Verantwoordelijke Communicatie Evonik Degussa Antwerpen NV

 • Bedrijfsinformatie

  Evonik, het creatieve industrieconcern uit Duitsland, is één van de wereldmarktleiders in speciaalchemie. Winstgevende groei en een duurzame waardevermeerdering van de onderneming staan in het middelpunt van de ondernemingsstrategie. De activiteiten van het concern zijn geconcentreerd op de belangrijke megatrends gezondheid, voeding, efficiënt gebruik van hulpbronnen en globalisering. Evonik profiteert in het bijzonder van haar innovatiekracht en haar geïntegreerde technologieplatformen.

  Evonik is in meer dan 100 landen ter wereld actief. Meer dan 33.500 medewerkers behaalden in 2013 een omzet van ca. 12,9 miljard euro en een operationeel resultaat (genormaliseerd EBITA) van ca. 2,0 miljard euro. Evonik Antwerpen telt ongeveer
  1000 medewerker

 • Legal Notice

  Voor zover wij in deze persmededeling prognoses of verwachtingen uitspreken of toekomstgerichte uitspraken doen, kunnen deze prognoses of verwachtingen bekende of onbekende risico’s en onzekerheden inhouden. De actuele resultaten of ontwikkelingen kunnen verschillen, afhankelijk van veranderingen in de markt. Noch Evonik Industries AG, noch de concernondernemingen zijn verplicht om de prognoses, verwachtingen of uitspraken in deze mededeling te actualiseren.