Antwerpen

Hoofd ACA-eenheid

TIM

  • Functie: Hoofd ACA-eenheid
  • Vestiging: Evonik Antwerpen, België
  • Segment: Performance Materials
  • In dienst bij Evonik: 2011
  • Studies: Burgerlijk ingenieur Werktuigkunde

Tim, je hebt een breed takenpakket, wat zijn volgens jou de belangrijkste vaardigheden en competenties die je nodig hebt?

Mijn technische achtergrond is absoluut essentieel om alle verschillende processen die zich afspelen op elkaar af te stemmen. Veiligheid is een absolute prioriteit en we investeren veel in het opleiden van onze mensen, zodat onze site een hoge kwaliteit en veiligheid kan blijven garanderen. Uiteindelijk draait het allemaal om mensen - we zijn een geweldig team hier in Antwerpen: een goede mix van ervaren medewerkers die onze jongere collega's helpen. Flexibel en open minded zijn is hier van belang om het hoofd koel te houden!

Kan je ons iets vertellen over de producten die je ter plaatse produceert?

Ik ben hoofd van de ACA-installatie in Antwerpen en rapporteer aan de Business Line Functional Solutions (FY). FY behoort tot Performance Materials. We maken het ACA-product - de grondstof voor het herbicide BASTA® - uitsluitend voor één wereldwijde speler. BASTA® is een veelzijdig, niet-selectief onkruidverdelgingsmiddel, en zijn gedeeltelijk systemische werking biedt een hoger niveau aan gewasveiligheid dan andere systemische alternatieven.

Wat maakt de site in Antwerpen bijzonder, zowel voor Evonik als voor onze klanten en partners?

Antwerpen is de grootste Evonik-site buiten Duitsland met meer dan 1.000 medewerkers en alle segmenten zijn hier aanwezig. We hebben het geluk dat we een schat aan hoogopgeleide, meertalige medewerkers en een goed logistiek netwerk hebben. Mee dankzij deze factoren kunnen we veilig omgaan met grondstoffen als acroleïne en cyaanwaterstof.

Welke mogelijkheden kunnen medewerkers op de site Antwerpen verkennen?

Een team van ingenieurs en technici geeft je de kans om zowel technische als menselijke vaardigheden te ontwikkelen. Na de uitbreiding in Antwerpen met 10.000 ton per jaar, bouwde de firma ook een nieuwe Noord-Amerikaanse ACA-installatie in Mobile, VS. De mensen van onze ACA-installatie waren zeer betrokken en hadden veel contact met hun collega’s in Mobile, zelfs al tijdens de engineeringfase. Het was in de eerste plaats een goed voorbeeld van het delen van kennis en teamgeest: alle Mobile-medewerkers van de ACA-installatie werden opgeleid in Antwerpen en veel medewerkers van de ACA-installatie in Antwerpen voegden zich bij hun Mobile-collega's in de VS tijdens de voorbereidings- en opstartfase. We zullen de uitwisseling van kennis en ervaring blijven stimuleren door meer mensen de kans te geven de site in Mobile te bezoeken en vice versa.

Hoe ondersteun je pas afgestudeerden bij de start van hun carrière?

We geven hen de kans om deel uit te maken van kleinere projecten, waar ze kennis kunnen maken met het bedrijf en hun netwerk van collega's kunnen opbouwen - kortom, we geven hen de autonomie om zich te ontwikkelen. En natuurlijk is de mogelijkheid om de site in Mobile te bezoeken een manier om hun expertise te verbreden. Onze band met onze Duitse collega's is bijzonder goed: enkele collega's uit Antwerpen wonen en werken als expat in Duitsland en omgekeerd. Wij hebben momenteel een jonge collega als expat om de job van assistant plant manager grondig te ervaren. Ook met de studenten hebben we een goede relatie en bieden we hen de mogelijkheid om hun universitaire studies te combineren met stages op de site in Antwerpen. We gaan naar wat we "job lounges" noemen, waar we Evonik als werkgever voorstellen en onze persoonlijke contacten gebruiken voor de aanwerving.

Naar welke competenties ben je op zoek?

Eerst en vooral hebben we technisch geschoolde mensen nodig! Maar natuurlijk spelen soft skills ook een grote rol. We hebben mensen nodig die bereid zijn om in een volcontinusysteem te werken, die de uitdaging begrijpen om dat te combineren met hun sociale leven. Groei vereist voortdurend leren! Daarom moedigen we medewerkers aan om vragen te stellen en de mogelijkheden binnen Evonik te verkennen. Met andere woorden, om zichzelf voortdurend opnieuw uit te vinden!

Wat is je advies aan jonge mensen die in het beroepsleven komen?

Vragen is beter dan wachten! Er zijn zoveel ervaren collega's die bereid zijn om hun ervaring met jou te delen. Wees dus open, profiteer van kansen en wees een teamspeler! Stop nooit met leren en maak gebruik van elke kans om je praktische ervaring uit te breiden. Is het buiten je eigen land? Nog beter! Ik heb de kans gehad om verschillende locaties in verschillende landen te verkennen - wanneer je voor een internationale firma als Evonik werkt, hoort dat er gewoon bij en het was altijd waardevolle en goed geïnvesteerde tijd!

Algemeen en/of specifiek advies voor wie een carrière in de productie wil starten?

Ik kan het in één woord samenvatten: veiligheid! Denk twee keer na, controleer het zelf, zodat je elke dag veilig thuiskomt!

Wat kunnen nieuwe medewerkers op de Antwerpse vestiging verwachten - niet alleen op het vlak van hun professionele leven, maar ook op het vlak van de cultuur of de mentaliteit van hun collega's hier in Antwerpen?

Een moderne, multi-user site wacht op hen! We beschikken hier over faciliteiten van wereldklasse op basis van de nieuwste technologie. Internationaal samenwerken met collega's uit Europa of Noord-Amerika maakt deel uit van onze dagelijkse routine en verrijkt ons team met diverse perspectieven. Last but not least: Antwerpen is een heel leuke stad en er zijn tal van culturele en culinaire mogelijkheden om te ontdekken en te genieten!